NRK Meny
Normal

Praktbiblioteket i Hofburg

Biblioteket i det keiserlige Wien er blant barokkens største og vakreste. Med takmalerier som forteller hva bøkene må handle om.

Kuppelmaleri

Kuppelens takmaleri i Prunksaal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Biblioteksalen (Prunksaal) ble tegnet av arkitekten Josepth Emanuel, sønn av den berømte Johann Bernhard Fischer von Erlach, og sto ferdig i 1723. Takfreskene av hoffmaler Daniel Gran ble avsluttet i 1730. Oppdraget kom fra keiser Karl 6. av Østerrike som ønsket å ha de keiserlige boksamlinger på ett sted slik at de kunne være praktisk i bruk.

Bøker til nytte

Bøkenes nyttefunksjon var viktig for keiseren.Og ettersom man på denne tiden kriget mot tyrkerne, handlet mange derfor om krigskunst og tyrkisk historie. Keiseren måtte jo ha kunnskap om hvordan man skulle krige på en fornuftig måte så han kunne vinne freden. Deretter måtte man utnytte freden på best mulig måte for folket. Og for å kunne forstå og nyte livet fullt ut, måtte filosofien til med sine underdelinger: kunst, historie, poesi etc. Ja, det man idag vil finne på universitetets historisk filosofiske fakultet.

Bildene forklarer

Freskene over inngangspartiet viser allegorier om velferden. Over keiserens inngang på motsatt side av den 77 meter lange salen, ser man freden og himmelen. Mens freskene i den 30 meter høye kuppelen illustrerer Karl den 6.s apoteose omgitt av bilder som viser hvordan biblioteket blir til. På gulvet midt i kuppelrommet står Peter og Paul Strudels skulptur av keiseren selv som "Hercules Musarum".

Forbilledlige systemer

I Kunstreisen ser vi også på bibliotekets systematisering gjennom tidene, der biblioteksjefene har bidratt med viktige praktiske nyvinninger. Vi har også våre betraktninger om bibliotekers funksjon i forhold til universitet og forskning.

Ta en titt på billedgalleriet oppe til høyre med fotografier fra vårt besøk her i 2006.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP