Hopp til innhold

Praktbiblioteket i Hofburg

Biblioteket i det keiserlige Wien er blant barokkens største og vakreste. Med takmalerier som forteller hva bøkene må handle om.

Kuppelmaleri

Kuppelens takmaleri i Prunksaal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Biblioteksalen (Prunksaal) ble tegnet av arkitekten Josepth Emanuel, sønn av den berømte Johann Bernhard Fischer von Erlach, og sto ferdig i 1723. Takfreskene av hoffmaler Daniel Gran ble avsluttet i 1730. Oppdraget kom fra keiser Karl 6. av Østerrike som ønsket å ha de keiserlige boksamlinger på ett sted slik at de kunne være praktisk i bruk.

Bøker til nytte

Bøkenes nyttefunksjon var viktig for keiseren.Og ettersom man på denne tiden kriget mot tyrkerne, handlet mange derfor om krigskunst og tyrkisk historie. Keiseren måtte jo ha kunnskap om hvordan man skulle krige på en fornuftig måte så han kunne vinne freden. Deretter måtte man utnytte freden på best mulig måte for folket. Og for å kunne forstå og nyte livet fullt ut, måtte filosofien til med sine underdelinger: kunst, historie, poesi etc. Ja, det man idag vil finne på universitetets historisk filosofiske fakultet.

Bildene forklarer

Freskene over inngangspartiet viser allegorier om velferden. Over keiserens inngang på motsatt side av den 77 meter lange salen, ser man freden og himmelen. Mens freskene i den 30 meter høye kuppelen illustrerer Karl den 6.s apoteose omgitt av bilder som viser hvordan biblioteket blir til. På gulvet midt i kuppelrommet står Peter og Paul Strudels skulptur av keiseren selv som "Hercules Musarum".

Forbilledlige systemer

I Kunstreisen ser vi også på bibliotekets systematisering gjennom tidene, der biblioteksjefene har bidratt med viktige praktiske nyvinninger. Vi har også våre betraktninger om bibliotekers funksjon i forhold til universitet og forskning.

Ta en titt på billedgalleriet oppe til høyre med fotografier fra vårt besøk her i 2006.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.