Praise the Lord and pass the ammunition

I Studio Sokrates snubler vi noen ganger i tråder Historien har knyttet.
Denne uken skulle vi se på filosofen Karl Jaspers tolkning av den greske og den jødiske gudsforestilling.
Og så havnet vi i Hollywood i selskap med musikere som skrev Gud inn i rollen som «sersjant» på slagmarken..

Pearl Harbor: USS West Virginia er truffet
Foto: AP

Hør: Karl Jaspers og Dave Frishberg del 7. 06.02.2010

πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον
betyr «Den ubevegede beveger», eller «primus motor». Greske tenkere i antikken var klar over at gudene, Zevs, Athene og hele gjengen på Olympen var skikkelser mennesket selv hadde oppfunnet. Forestillingen om en første igangsetter er noe annet. Den er en konsekvens av filosofisk refleksjon. Siden det finnes noe – så må dette «noe» ha en årsak. Denne årsaken til at noe finnes er den første beveger. Eller Gud.

Den første beveger er altså en tankenødvendig forestilling. Ingen «levende Gud» slik vi finner i jødisk tenkning. Grekerne tenkte ikke på å ofre til eller underkaste seg forestillingen om πρῶτον κινοῦν ἀκίνητον, det var heller ikke på tale at den første beveger skulle kunne gripe inn i begivenhetene, straffe, tilgi, frelse eller dømme menneskeslekten.

Jahve
betyr «jeg er den som er». I jødisk tenkning viser Gud seg. Han griper inn i begivenhetene, har valgt seg ut Israels folk som sitt folk – og setter seg i respekt på flere måter. Den som tror på Jahve skal det gå godt med.

Pearl Harbor
Søndag 7. desember 1941 angrep japanske flystyrker den amerikanske marinebasen Pearl Harbor . Amerika var trukket inn i 2.verdenskrig. Neste sommer skrev Frankie Loesser teksten til Praise the Lord and pass the ammunition, en frase som skal ha blitt brukt av en prest i Pearl Harbour under det japanske angrepet. Frankie Loesser var mentor og kompis med denne ukens artist i Studio Sokrates, Dave Frishberg.

Men samtidig ser vi jo hvordan forestillingen om Gud kommer til nytte i populærmusikk og propaganda. Og Pearl Harbour var jo ikke første gang. Her kan du lese mer om « Songs of World War i & II »

Rebecca Kilgore og Dave Frishberg
En gledelig overraskelse dukket opp da Knut Borge presenterte to innspillinger Dave Frishberg har gjort sammen med vokalist Rebecca Kilgore . «Rebecca Kilgore gjør et poeng av å synge slik vokalistene gjorde i de gyldne 30 og 40årene» forteller Borge. Og det stemmer. En stund sto tiden stille under opptakene av ukens radiosending.

Jeg tok kontakt med Becky Kilgore, som har en egen fanside på Facebook og vi ble enige om å legge en lenke til fanklubben her hos oss i Studio Sokrates. Og vi lover å komme tilbake til Beckys flotte vokalprestasjoner i Studio Sokrates om et par uker.

Musikken:
1 Jeepers Creepers
2: Ballerina / I ’ won’t dance

Kulturstrøm

  • Pink testet positivt for korona

    Sangeren Pink opplyser at hun har og hennes tre år gamle sønn har testet positivt for koronaviruset. Hun sier at hun og sønnen hadde symptomer for to uker siden, og at de da testet positivt. Familien har siden holdt seg i hjemmekarantene.

  • Sangeren Bill Withers er død

    Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

    Bill Withers
    Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix

Flere kulturnyheter

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?

All By Myself med KORK (Korona edition)

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?