Hopp til innhold

Potter-produksjon høster heder

Generalprøvene til «Harry Potter and the Cursed Child» overbeviser teaterkritikerne i London, men historien holder de hemmelig.

Harry Potter and the cursed child

BYGGER OPP FORVENTNINGENE: Reklame for «Harry Potter and the Cursed Child» har i de siste månedene vært svært synlig i Londons gatebilde.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / Afp

Ni år etter at den siste boken i serien om trollmannsgutten Harry Potter ble sluppet for salg, er interessen for J.K. Rowlings magiske verden fremdeles stor. Ifølge Dagbladet er forestillingen utsolgt i et år frem i tid.

«Harry Potter and the Cursed Child» er den åttende historien i Harry Potter-serien, og den første som er skrevet for teaterscenen.

Teaterstykket har premiere lørdag 30. juli, og samme dag slippes også teatermanuset i bokform. Flere britiske anmeldere har allerede skrevet om stykket. Etter å ha sett generalprøvene kaster de lovord etter forestillingen.

Skeptisk til boken

Avisen The Independent gir teaterstykket fem stjerner, og skriver at det er en magisk forestilling skreddersydd for teaterscenen.

– J.K. Rowling, Jack Thorne og John Tiffany har skapt en vidunderlig produksjon, en som ligger tett opptil tidligere Potter-historier og er framfor alt magisk gjennomført, skriver teateranmelder Jack Shepherd.

Anmelderen er derimot litt mer skeptisk til om fortellingen vil fungere i bokform.

– Det er ganske tydelig at dette ikke er skrevet for bøker eller film, det er en forestilling for teateret, skriver Shepherd.

– Hold det hemmelig

The Guardians anmelder, Michael Billington, gir stykket fire av fem stjerner.

Ifølge Billington fikk alle i publikum delt ut skilt med et ønske om at de skulle holde handlingen hemmelig etter at de forlot teatersalen.

– Det er et motto som gjør jobben min litt vanskeligere, men jeg er glad over å kunne rapportere at John Tiffany, som regissør av dette paret to og en halv time lange stykket, har klekket ut en spennende seermagnet, skriver Billington.

Han skriver videre at teaterstykket trolig vil være mye mer forståelig for dem som har lest Harry Potter-bøkene enn utenforstående.

Også amerikanske aviser er begeistret for det som serveres i Palace Theatre på Cambridge Circus.

– Plottet er bygget rundt en barndomsfantasi som trolig de fleste av oss har hengitt oss til, hva om vi kunne skrive om vår egen historie, skriver Ben Brantley, teateranmelder for The New York Times.

Også amerikaneren skriver at han vil respektere ønsket om å holde historien hemmelig, men skriver at stykket forhekser fra scenen.

Anmeldelsene som har vært på trykk i de utenlandske avisene er basert på generalprøvene, noe som betyr at stykket fremdeles kan endres før premieredagen. NRK vil anmelde premieren.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober