Hopp til innhold

– Det er noe av det hardeste jeg har vært med på!

Natalie Portmann skadet seg i ryggen da hun trente seg opp til ballerinarollen i filmen «Black Swan». Det måtte til, men hun gjør det aldri igjen.

ITALY-FILM-VENICE-FESTIVAL-OPENING

Natalie Portman måtte gjennom 10 måneders beinhard ballett-trening foran innspillingen av 'Black Swan'. Filmen åpnet filmfestivalen i Venezia 1. september.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

– Det var helt nødvendig for rollen å ha det vondt og lide, men jeg danser aldri ballett igjen, sier Natalie Portman til NRK.no

Natalie Portman spiller rollen som ballettdanseren Nina i filmen «Black Swan». 1. september åpnet filmen den 67. filmfestivalen i Venezia. Portman trente i 10 måneder for å kunne overbevise som ballerina.

Natalie Portman og Vincent Cassel

Natalie Portman med medspiller Vincent Cassel på den røde løperen i Venezia.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Portman fikk en skade i ryggen og blødde på føttene, men er fornøyd med rollen.

Fikk god hjelp

NRKs reporter Helen de Bellis møtte Portman i Venezia etter å ha sett filmen.

– Portman fortalte at hun har fått hjelp av de beste pedagogene, og at det var noe av det tøffeste hun hadde vært med på.

«Black Swan» er en psykothriller fra det profesjonelle ballettmiljøet i New York, og skuespiller Natalie Portmans prestasjoner imponerte publikum på festivalen i Venezia.

– Det er utrolig hvordan hun klarte å få oss til å tro at hun var en topptrent ballettdanser, sier journalist Jeanette Plateau fra NRKs Filmbonanza til NRK.no.

– Hun befinner seg ikke på nivå med de norske solistene, men jeg vil si at hun ligger litt under det vi kaller corps de ballet, hun har heller ikke svanearmene, og så har hun litt dårlig turn-out, men bevare meg vel for en innsats! Hun fører seg som en ballerina, sier Helen De Bellis til NRK.no.

Helen de Bellis

NRKs reporter Helen de Bellis sier Portman fører seg som en ballerina i filmen.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Kjenner seg igjen

Filmbonanza har møtt Natalie Portman i Venezia. På spørsmål om hun kjenner seg igjen i rollen som den hardt pressede Nina i det tøffe konkurransemiljøet i New York, svarer hun ja:

– Det gjør jeg så absolutt. I ballettverdenen kommer du til en viss alder, og så er det ut. Det samme gjelder for filmbransjen, forteller hun.

Natalie Portman mener at vilkårene for kvinnelige skuespillere i filmbransjen er like harde som for ballettdansere på de store scenene.

I filmen «Black Swan» blir en eldre ballettdanser, spilt av Winona Ryder, kastet ut til fordel for den yngre, som Natalie Portman spiller.

– Det er nå det gjelder

Natalie Portman debuterte allerede i 1994 som barneskuespiller i filmen Leon. Utover 1990-tallet og 2000-tallet skjøt karrieren fart med roller i «Star Wars»-filmene, filmen «Closer» og «The other Bolin-girl».

Natalie Portman

Natalie Portmans rolle i Star Wars fikk fart på karrieren.

Foto: JAN BAUER / AP

Hun er fortsatt ung med mange store rollemuligheter foran seg, men er likevel svært bevisst på at det er nå det gjelder.

– Det er noe jeg vil være bevisst på - It’s your moment. Jeg har en kort periode på meg. Etter det kan det være slutt, sier hun.

– Filmen vil sjokkere

Natalie Portman fikk bruk for studiene i psykologi fra Harward University da hun jobbet med rollen i «Black Swan». Psykologikunnskapene hjalp henne til å forstå den ekstreme rollefiguren som går gjennom et psykisk sammenbrudd i løpet av filmen.

«Black Swan» er regissert av Darren Aronofsky og er en av de hete kandidatene til Gulløven, prisen for beste film under filmfestivalen i Venezia. Filmen kommer til å sjokkere dem som har et romantisk bilde av ballettmiljøet, tror Helen De Bellis.

Darren Aronofsky

Den amerikanske regissøren Darren Aronofsky er fascinert av ekstreme miljøer.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

– Dette er en triller, og det rene og eteriske ved balletten er byttet ut med mørke, blod og svette. Dette er en ganske «creepy» film, sier De Bellis.

Hårene reiste seg

Under visningen i Venezia gispet publikum i salen. Regissør Darren Aronofskys detaljstudier fikk hårene til å reise seg på mange.

– Måten han kombinerer nærbilder og lyddesign på, gjør en handling som for eksempel negleklipping til en forferdelig ting å se på, sier Jeannette Plateou til NRK.no

Vincent Cassel spiller koreografen i filmen. Han sier til NRK at mange ballettdansere er glade for at blodslitet i yrket kommer fram. Regissør Darran Aronofskys søster er ballettdanser, og gjennom henne har han fått innblikk i miljøet.

Vant Gulløven i 2008

– Jeg er fascinert av ekstreme miljøer, sier Aronofsky.

Darran Aronofsky har allerede vunnet Gulløven for sin forrige film «Wrestler» i 2008.

I går åpnet hans nye film årets filmfestival i Venezia. Kanskje kan han smykke seg med enda en løve når Portman har danset sine mørke svanetrinn i Palazzoene i Venezia og juryen har avsagt sin dom om den 11. september.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter