NRK Meny
Normal

Popsenter i Oslo ønsker skatter

Skulle du ønske at platesamlingen din fikk et bredere publikum?

Popsenteret i Oslo

Slik skal Popsenteret i Oslo se ut når dørene åpnes i 2009. Alt nå begynner arbeidet med å samle inn materiale.

Foto: K&U / K&U

Da er det verdt å merke seg at Popsenteret i Oslo starter innsamlingen til sin utstilling nå. Høsten 2009 skal dørene åpnes til et moderne senter for norsk populærmusikk i Schous Kulturbryggeri på Grünerløkka.

Etterlyser unike samlinger

Senteret skal i tillegg til å være et publikumssted også bevare, katalogisere og digitalisere den norske populærmusikkarven.

Nå går Popsenteret ut og etterlyser unike samlinger med tilknytning til Oslo og Østlandet.

- Mange folk sitter helt sikkert på materiale som de selv ikke aner har historisk verdi eller samlinger som de selv rett og slett har «glemt» at de sitter på, sier kunstnerisk leder Paal Ritter Schjerven i Popsenteret.

Alt er av interesse

Nå går man ut til både musikere, samlere og folk flest for å spørre etter godbiter, og etterlyser blant annet CD-er, vinylplater, 78-plater, kassetter, videoer, Super 8-filmer, bilder, plakater, utklippsbøker, instrumenter, teknisk utstyr og noter. Alle populærmusikkgenre - fra jazz, rock og pop til barneplater og slagere - er av interesse, og ikke bare norske musikere.

- Jeg tror vi får napp på det meste. Allerede har vi samlet inn ganske mye, ved å benytte våre nettverk og snakke med folk med kjennskap til miljøene, opplyser musikkhistorisk konsulent Arvid Skancke-Knutsen til NTB.

- Kan være snakk om store verdier

De som har noe, kan donere det til Popsenteret - og få behørig navns nevnelse enten materialet blir en del av senterets permanente utstillinger eller blir brukt i spesielle temasammenhenger.

- Folk kan også velge å låne det ut. Vi tilbyr folk at de kan få sitte på originalene fremdeles, for eksempel de som samler. Det kan jo være store verdier det er snakk om. Samtidig er det en del av vår felles kulturarv, og som derfor bør komme offentligheten til gode, slik at vi iallfall kan få digitalisert det, sier Skancke-Knutsen.

De som har noe å bidra med, kan gå inn på hjemmesiden www.popsenter.no der det finnes et eget donasjonsskjema.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: