Popcorn Time-brukere må betale

I Danmark og Sverige kreves brukere av Popcorn Time for flere tusen kroner per film de ser ulovlig.

Popcorn Time

KREVER ERSTATNING: Danske brukere av Popcorn Time får i disse dager brev i posten med krav om erstatning fra filmdistributører.

Foto: Ellen Ulrichsen / NRK

Nå jakter man for alvor brukere som ulovlig har sett film gjennom streamingtjenesten Popcorn Time i Danmark.

Flere erstatningskrav

Jeppe Brogaard Clausen

KREVER BETALING: Advokat Jeppe Brogaard Clausen sender brev og krever betaling for ulovlig nedlastede eller streamede filmer.

Foto: JANTZEN

I 2014 meldte danske filmprodusenter om at deres tålmodighet var slutt. Over 2000 brukere av Popcorn Time fikk så brev i posten fra advokatfirmaet Njord på vegne av filmdistributører som eier rettighetene til filmen «Dallas Buyers Club».

– Vi ville i første rekke ha en forklaring på hvorfor filmen var blitt ulovlig streamet eller nedlastet. Hvem så filmen? Har man en åpen forbindelse, slik at naboen kanskje har sett den? Eller finnes det en annen forklaring?, sier advokat Jeppe Brogaard Clausen i Njord til NRK.

Krav på flere tusen kroner

Deres krav var 1500 danske kroner til hver av dem som hadde sett filmen ulovlig. Men Njord er ikke det eneste advokatfirma i Danmark som sender brev med krav om pengeerstatning, ifølge dr.dk.

– Jeg vet at andre filmdistributører nå krever opp til 2200 danske kroner. I Sverige har man et system hvor de som laster ned eller streamer ulovlig må betale en erstatning i form av dagsbøter i forhold til hvor mye de tjener, sier Clausen.

Han vil ikke kommentere hvor mange brev selskapet har sendt ut, men han lover flere. Snart. For nå er advokatfirmaet bedt om å representere en rekke utenlandske filmdistributører i Danmark.

– Vi kommer til å sende flere tusen flere brev til danske innehavere av ISP-adresser. Nå gjelder filmtitler som: «The Expendables 3», «The Humbling», «The Coobler» og flere.

Får reaksjoner fra foreldre

Reaksjoner fra brukerne etter første runde lot ikke vente på seg.

– En del svarer ikke. Det er synd, for da må vi overveie neste skritt. Vi ønsker jo ikke å ta dem til retten. Mange innrømmer at de har sett filmer ulovlig og er villig til å betale. Vi fikk svar fra foreldre til barn som har brukt tjenesten. De fortalte at de har hatt en alvorsprat med barna. Det synes vi er en veldig positiv reaksjon, sier Clausen.

Norge sitter på gjerdet

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

VIL STOPPE POPCORN TIME: Willy Johansen i Rettighetsalliansen samler opplysninger om brukerne, men vil ikke bruke opplysninger til å gå til aksjon. Ennå.

Foto: Privat

I Norge strømmer én av tre ungdommer ulovlig. Her har foreningen Rettighetsalliansen, en organisasjon der medlemmene livnærer seg av å skape eller formidle opphavsrettsbeskyttede verk, til nå satt sammen et register på 50 til 75 000 mennesker som bruker denne tjenesten ulovlig i Norge.

Likevel har man her hjemme valgt å ikke bruke registeret til å kreve erstatning fra sluttbruker. Ennå.

– De filmdistributørene vi har blitt kontaktet av i Norge har ikke ønsket å gjøre det, sier styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen.

De arbeider fremdeles med saken, men vil ikke gi ytterlige kommentarer.

– Klarer man ikke å stoppe tjenesten i Norge er det en annen sak. Da må man vurdere krav også her, sier Johansen.

Clausen er kjent med norske forhold og sier man i Danmark også lenge valgte å ikke slå ned på sluttbrukerne.

– Dette har man vært frustrert over i USA. Man synes ikke det sendes et klart nok signal om at dette ikke er tillat. Det er ingen hemmelighet at utenlandske filmprodusenter ser til Norge med en viss interesse for hvor mye Popcorn Time blir brukt, sier Jeppe Brogaard Clausen.

Kulturstrøm

 • – Man rydder litt i vennekretsen

  – Hvis noen tar mer enn de gir, faser man dem ut. Det høres litt brutalt ut, sier Thomas Dybdahl i Kulturstripa. Han mener han har snust på midtlivskrisen lenge, fordi han er født gammel til sinns. Hør Dybdahl spille sin nye låt «45» live.

  Thomas Dybdahl
 • Rykter siden 1970-tallet

  I boken «Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene» skriver historiker Hans Olav Lahlum at tidligere partileder i Arbeiderpartiet, Reiulf Steen, skal ha fortalt ham at han hadde et intimt forhold til Gro Harlem Brundtland.

 • Regionale NRK-sendinger fra Østfold

  NRKs sending fra Østlandssendingen, Buskerud og Østfold skal sendes fra Fredrikstad, melder NRK. Flere regionale sendinger blir slått sammen som følge av regionreformen. Fra nyttår flyttes regionsendingene til etter Dagsrevyen, med sendestart 19.45.