Hopp til innhold

Popartist ble bokdebutant

Som popmusikeren Rockettothesky ble hun kritikerhyllet og prisnominert. Men når hun nå bokdebuterer, gjør Jenny Hval det under sitt eget navn.

Jenny Hval

Jenny Hval er blant annet kjent som artisten Rockettothesky, med flere sterkt kritikerroste albumutgivelser bak seg. Nå kommer hun med romanen 'Perlebryggeriet'.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Da jeg skulle gi ut plate føltes det vanskelig å være Jenny Hval uten at tekstene jeg skrev ble tolket som en dagbok og ikke et kreativt prosjekt, så jeg gjemte meg bak et artistnavn. Jeg har alltid vært glad i det litt skjulte; at man ikke vet alt om den som lager musikken man hører på, slik det var før, sier hun.

Men skrivekunstutdannede Jenny Hval innrømmer også at hun i starten følte seg «litt utilpass» som popartist.

– Det var vanskelig å føle at man ble tatt på alvor. Du vet, popmusikere er dumme, forfattere smarte, sier hun med et lite, lett ironisk smil. For selv syntes Jenny Hval det er "ekstremt interessant" å være popartist, og erfare overlappingen mellom det personlige og det å være del av noe kollektivt.

Samme sak

For henne er imidlertid musikken og skrivingen bare to sider av samme sak. Etter to musikkalbum, Spellemann- og Alarmprisnominerte «To Sing You Apple Trees» fra 2006 og «Medea» fra 2008, utkommer nå hennes første roman «Perlebryggeriet» på Kolon forlag.

– Selv tenker jeg at jeg har ett uttrykk; jeg skriver. Jeg tenkte aldri på meg selv som musiker. Jeg har ganske like tanker når jeg lager ting.

Hun skrev "Perlebryggeriet" på engelsk først, språket musikktekstene hennes også er på. Det var da hun oversatte til norsk selv at bokens rammer – den ytre handlingen – fremsto klarere for henne. Samtidig tror hun ikke at hun kunne drevet boken så langt ut som den er mot slutten, dersom hun hadde skrevet på norsk.

– Jeg kom lenger inn i det mytiske. Du kan si underbevisstheten min slipper mer ut når jeg skriver på engelsk, sier Hval.

Det oppdaget hun da hun reiste til Australia, til universitetet i Melbourne, for å studere skrivekunst. Der ble hun svært bevisst på sammenhengen mellom språk og uttrykk, noe hun sier innvirket på musikktekstene hun skrev.

Virkelig til mytisk

Selve reisen ut tar hun også med seg inn i bokens innledende handling, der hovedpersonen Jo kommer til byen Aybourne og flytter inn i et nedlagt bryggeri hos den merkelige Carral.

– Jeg kan ikke forhindre at folk assosierer noe selvopplevd der siden jeg bruker min egen reise som erfaring. Men utover i boken er det selvopplevde på et annet plan, og dreier seg om det jeg har lest, som feministisk litteratur, og mitt blikk på ulike ting, forklarer hun.

For Jenny Hval er "Perlebryggeriet" en bok som også handler om kvinners seksualitet og hvordan de blir sett på som objekter. Derfor er det mellom permene skildret en skog av naturfenomener ofte forbundet med kvinner – tittelens perler så vel som eplene som fyller huset og etter hvert råtner.

Men utover i boken flyter grensene ut. De to jentenes liv begynner umerkelig å gli over i hverandre, virkeligheten viskes ut. At bokens vei går fra virkeligheten og inn i det mytiske, tror Jenny Hval gjør den sterkere.

Selv er hun nesten litt forbløffet over at det ble bok på denne måten. Hun har tidligere publisert tekster og essays i tidsskrifter og to antologier.

– Men jeg ville aldri trodd jeg skulle gjort noe det sto "roman" på forsiden av. Jeg ville nok trodd det skulle blitt noe mer performanceaktig.

– En dragkamp

Nå liker hun romanformen. Hvordan hun kan fortelle en historie gjennom skiftende perspektiver; drøm og virkelighet, replikker og scener som skildres på ulike plan. Der musikken skaper noe i rommet der publikum er til stede, kan hun i bokform la ting utforske seg selv og ta mer tid.

– Det er en annen måte å dele noe på. Men jeg skrev musikk underveis også, det gjør jeg hele tiden. Jeg vil fortsette med begge deler. Om det er en balansegang? Heller en dragkamp, ler hun:

– Det blir en dobbel livsform, der jeg øver når jeg skulle skrevet, og omvendt. Samtidig gir det meg mange nye ideer, flere enn om jeg skulle sittet stille og tenkt.

Symptomatisk nok har Rockettothesky et par ukers pause mellom to korte turneer i Spania, mens Jenny Hval skal rekke både bokslipp og deltakelse ved Audiatur-festivalen for ny poesi i Bergen denne uken.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB