Hopp til innhold

Polske nasjonalistar til åtak mot Oscar-vinnar

Ein tv-kanal i Polen meiner Oscar-vinnaren «Ida» er historieforfalsking. Det får den polske regissørforeininga til å protestere.

Filmen "Ida"

Den polske Oscar-vinnaren 'Ida' blir skulda for å gi eit feil bilde av polakkar under andre verdskrigen.

Foto: Arthouse

Då den polske allmennkringkastaren TVP skulle sende filmen som fekk Oscar for beste framandspråklege film i fjor, «Ida» av Pawel Pawlikowski, sendte dei først eit 12 minutt langt program der dei går kritisk gjennom filmen. Det har fått det polske regissørforbundet til å skrive eit rasande brev, skriv Variety.

I programmet blei det sagt at filmen ikkje er historisk korrekt, og viser eit for negativt bilde av det polske folket under den nazistiske okkupasjonen. Dei hevda også at «Ida» ikkje hadde vunne Oscar om filmen ikkje fortalde hendingane sett frå eit jødisk synspunkt.

– Manglande respekt

Pawel Pawlikowski

Regissør Pawel Pawlikowski får kritikk for Oscar-vinnaren 'Ida'.

Foto: Arthouse

Programmet blei avslutta med tekstplakatar som er laga slik at det ser ut som dei er ein del av filmen. Her sto det blant anna at polakkar ikkje deltok i jødeforfølgingane, men hjelpte i staden jødar å rømme frå nazistane.

«Ida» handlar om ei ung nonne i det kommunistiske Polen på 60-talet, som blei foreldrelaus under den nazistiske okkupasjonen. Etter kvart lærer ho meir om bakgrunnen og skjebnen til familien hennar.

Det polske regissørforbundet reagerer på at tv-kanalen legg sterke føringar for korleis filmen skal tolkast, og har sendt eit brev der dei protesterer på framgangsmåten:

– Slike handlingar viser manglande respekt for dei som har laga filmen, men også sjåarane som mister ein moglegheit til å tolke filmen på eiga hand.

Hendinga har også ført til at polske filmkritikarar og akademikarar har skrive eit protestbrev til kringkastaren. Og produsentane av filmen vurderer å gå til sak mot TVP for brot på opphavsretten.

Konspirasjon

BRITAIN-EU/ PiS party leader Kaczynski speaks to media after meeting with Britain's Prime Minister Cameron in Warsaw

Tidlegare statsminister i Polen, Jaroslaw Kaczynski er blant dei som har kritiskert filmen til Pawlikowski.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Dei siste to åra har «Ida» fleire gongar vore skulda for historieforfalsking, ofte frå polske nasjonalistar. Blant dei som har kritisert er tidlegare statsminister Jaroslaw Kaczynski og den noverande statsministeren, Beata Szydlo.

Pawlikowski seier til Variety at politikarane ikkje la merke til «Ida» då filmen kom fordi han var ein kunstfilm, filma i svart-kvitt.

– Men då filmen fekk eit større publikum, og byrja å vinne prisar, brukte dei filmen i ein valkampanje som spelte på frykt og kriser. Dei sa at filmen var anti-polsk og ein del av ein verdsomspennande konspirasjon mot Polen.

Det siste åtaket på filmen kjem etter ei endring i den polske medielova som let regjeringa ta direkte kontroll over TVP og andre offentleg eigde medieselskap. EU etterforskar no endringane, som presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz, kallar ei «farleg Putinifisering av europeisk politikk».

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland
 • Kronprinsparets 50-årsfrimerker er klare

  I anledning 50-årsdagene til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har Posten laget to nye frimerker.

  – Det er faktisk ti år siden kronprinsparet var på frimerker sist. Det var i forbindelse med deres 40-årsdager, sier Postens frimerkesjef Halvor Fasting til NTB.

  I sommer og høst fyller både kronprinsen og kronprinsessen 50 år, og feiringen er allerede i gang. Posten gjør stas på «bursdagsbarna» ved å trykke opp 1,5 millioner frimerker av hver av dem.

  Frimerker med kronprinsparet
  Foto: NTB
 • Kulturministeren åpnet Musikkfabrikken

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpnet tirsdag Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.

  Musikkfabrikken er en publikumsattraksjon med klassisk musikk, sanselige opplevelser, avansert teknologi og animasjon i 4 dimensjoner.

  I sin åpningstale sa kultur-og likestillingsministeren at hun «...håper at barn og voksne nå vil komme hit til Hunderfossen og oppdage den klassiske musikken – og det store, grenseløse universet den er».

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen åpner Musikkfabrikken i Hunderfossen familiepark.
  Foto: Hunderfossen familiepark

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.