Hopp til innhold

Politispråk skjuler forbrytelser

Ordet familietragedie dukker stadig opp når noen har drept personer i nær familie. Slike ord stenger for en ordentlig debatt om årsakene, mener både redaktører og Krisesentersekretariatet.

Drap på Frogner
Foto: Erik Engen / NRK

Ord som familietragedie dukker opp i både NRK, VG, Dagbladet, NTB, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Agderposten, Adresseavisen og  Troms Folkeblad, for å nevne noen eksempler.

Familietragedie brukes for å omtale drap der offer og gjerningsmann er i familie med hverandre.

- Må bort

Norske medier bør ikke bruke ord som familietragedie, mener Jan Ove Årsæther, nyhetsdirektør i TV2.

- Slike drap blir på en måte sminket som personlige tragedier, sier Årsæther.

Han mener at omtalen pynter på brutale handlinger.

- Her bruker man et helt annet ord om drap enn man gjør om andre drap, og det til tross for at drapene er like brutale. Ofte er de mer brutale fordi de som regel går utover barn og kvinner. At slike drap skal omtales på en annen måte, det synes jeg er vanskelig å akseptere.

Også Tove Smådahl i Krisesentersekretariatet mener ordbruk dekker over hva som egentlig har skjedd.

- De skjuler det som skjer. Hva er en familietragedier? Hva er husbruk? Bruken av disse begrepene skjuler hva som skjer i de reelle situasjonene.

Smådahl mener både medier og politikere må bli mer bevisste på hvilke ord de velger.

- Politikere må bruke de rette begrepene, og også media har en veldig stor rolle her. Når media skriver familietragedie, er også de med på å skjule det som skjer. Det er mange som sitter med mye makt, som bør reflektere og være seg bevisst det språket de bruker, sier Smådahl.

Varsom omtale av selvmord

Jan Ove Årsæther i TV2 tror ordbruken delvis kommer av at medier nøler med å omtale selvmord. Norske medier har en lang tradisjon i Norge med å ikke omtale selvmord.

- Jeg synes det er ganske absurd at vi ikke skal omtale det når personer begår så grove lovbrudd som drap er, for så å ta sitt eget liv etterpå, sier Årsæther.

Kommentator i VG, Anders Giæver, skrev mandag at tragedie antyder en privatsak som utenomverden verken kan forstå eller bør blande seg borti. Han viser til at mange av de såkalte familietragediene ikke nevnes i mediene, med mindre de på en eller annen måte er spektakulære.

- Når man benytter seg av begrep som familietragedie, så evner man ikke til å se hvilket samfunnsproblem dette utgjør, mener Giæver.

VG har funnet fram til at hele 72 kvinner er blitt drept av partner, eller tidligere partner, siden 2000. Giæver mener denne sammenstillingen slår ned som en bombe i samfunnet fordi tallene er blitt skjult av begrepsbruken.

Tilslørende ord

Giæver er enig med Smådahl at også husbråk er et tilslørende ord, i likhet med familietragedie og æresdrap.

- Det gjemmer bort forbrytelsen i det.

Sjefsredaktøren i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, tror at journalister tar for lett etter politiets språkbruk.

Da en mann i regionen i vinter tok livet av kone og barn før han begikk selvmord, valgte avisen å omtale ikke drapene som familietragedie.

- Dette hadde vi en diskusjon på i redaksjonen, og vi valgte å kalle drapene for drap.

 Hetland tror det er en bevisstgjøringsprosess på gang. Giæver er enig.

- Jeg tror det var krisesentrene som begynte å snakke om at man måtte kutte ut bruken av familietragedie, og så er det blitt plukket opp av journalister, og siden av politiet igjen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.