Artikkel førte til diplomatisk strid

Israel vil sende en protest til det svenske utenriksdepartementet etter at Aftonbladet trykket en artikkel om israelsk organhandel.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt
Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

Artikkelen påstår at israelske soldater stjeler organer fra drepte palestinere. Det har satt sinnene i kok i Israel.

Nå vil altså den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman, som også leder det ultranasjonalistiske partiet, Yisrael Beitenu, sende en skarp offisiell protest til Sverige ettersom hans kritikk av Sverige og det svenske utenriksdepartementet så langt ikke har nådd frem, skriver dn.se .

Tok avstand

Det var mandag denne uken at artikkelen av den svenske frilansjournalisten Donald Boström ble publisert i Aftonbladet . To dager senere distanserte den svenske ambassadøren i Israel , Elisabet Borsiin Bonnier, ambassaden fra artikkelen.

På ambassadens hjemmeside skrev hun at «artikkelen er like sjokkerende og fryktelig for svenskene som den er for israelerne». Ambassadøren fortsetter med å skrive at «vi deler forforferdelsen som israelske myndighetsrepresentanter, media og den israelske offentligheten har uttrykt».

Faksimile av Aftonbladet 17.08.09
Foto: Faksimile: Aftonbladet 17.08.09

Ikke diplomatiets oppgave

– Jeg synes det er merkelig at en svensk ambassadør fordømmer en publisering i et svensk massemedium. Det er absolutt ikke en svenske diplomats oppgave, sier Agneta Lindblom Hulthén i det svenske journalistforbundet.

Hun får støtte av lederen for Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Han sammenligner reaksjonen med utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser under striden om karikaturstriden vinteren 2006. Støre kalte den gang redaktøren i Magazinet, Vebjørn Selbekk, for en ekstremist.

Kokkvold mener uttalelsene viser et noe lempfeldig forhold til ytringsfriheten.

- Man unnskylder seg i stedet for å si som den tyske regjeringen gjorde under striden om Muhammed-karikaturene da den ble angrepet: Hvorfor skulle vi bry oss om dette? Hvorfor skulle vi be om unnskyldning? Dette er et resulat av at vi har ytringsfrihet, resultatet av en fri presse, det bør en regjering kunne si, mener Kokkvold.

Distanserte seg

Nettopp denne innstillingen er det Sveriges utenriksminister foreløpig har inntatt, til den israelske utenriksministerens irritasjon. Spesielt opprørt er han over at det svenske utenriksdepartementet valgte å distansere seg fra sin egen ambassadør.

I sin egen blogg meddelte Bildt på torsdag at han hadde forståelse for at artikkelforfatterens anklager hadde vakt sterke følelser i Israel, men at regjeringen ikke kan ta offentlig avstand fra artikkelen eller til og med gripe inn for å forhindre at artikkelen skulle kunne publiseres.

– Slik fungerer ikke vårt land, og det skal det heller ikke, ifølge Blidt .

Ambassadørens uttalelse er nå fjernet fra ambassadens nettside, men ifølge Svenska Dagbladet , skal ikke ambassaden angre på pressemeldingen.

– Vi står for pressemeldingen, sier første ambassadesekretær Benjamin Escaig som forklarer at de tok den bort fra egne nettsider fordi det ikke lenger var behov for den.

Kulturstrøm

  • Svensk redaktør fikk sparken

    Den profilerte redaktøren av svenske Expressen, Thomas Mattson, sluttet brått i sommer. Det var ikke frivillig, skriver fagbladet Dagens Media. Årsaken skal være dårlig inntjening i avisa og samarbeidsproblemer med eierkonsernet Bonnier News.

  • Ingen norske i Sonja-finalen

    Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse er den største og viktigste i Norge. Søndag kveld ble det klart hvilke sangere som får synge finale i Operaen kommende fredag. Eneste norske i semifinalen, Astrid Nordstad, er ikke blant dem. De seks finalistene kommer fra Kina, Moldova, Russland, Polen og Tyskland (2).

  • Får filmstøtte

    To norske filmprosjekter får millionstøtte fra Nordisk Film og TV Fond. Kajsa Næss' animasjonsfilm «Titina» om rivaliseringen mellom Amundsen og Nobile får 3,5 millioner, og Joachim Triers siste film i Oslo-trilogien, «Verdens Verste Menneske» får 2,4 millioner, skriver Rushprint. Filmene har budsjetter på henholdsvis 72 og 47 millioner.