Artikkel førte til diplomatisk strid

Israel vil sende en protest til det svenske utenriksdepartementet etter at Aftonbladet trykket en artikkel om israelsk organhandel.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt
Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

Artikkelen påstår at israelske soldater stjeler organer fra drepte palestinere. Det har satt sinnene i kok i Israel.

Nå vil altså den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman, som også leder det ultranasjonalistiske partiet, Yisrael Beitenu, sende en skarp offisiell protest til Sverige ettersom hans kritikk av Sverige og det svenske utenriksdepartementet så langt ikke har nådd frem, skriver dn.se .

Tok avstand

Det var mandag denne uken at artikkelen av den svenske frilansjournalisten Donald Boström ble publisert i Aftonbladet . To dager senere distanserte den svenske ambassadøren i Israel , Elisabet Borsiin Bonnier, ambassaden fra artikkelen.

På ambassadens hjemmeside skrev hun at «artikkelen er like sjokkerende og fryktelig for svenskene som den er for israelerne». Ambassadøren fortsetter med å skrive at «vi deler forforferdelsen som israelske myndighetsrepresentanter, media og den israelske offentligheten har uttrykt».

Faksimile av Aftonbladet 17.08.09
Foto: Faksimile: Aftonbladet 17.08.09

Ikke diplomatiets oppgave

– Jeg synes det er merkelig at en svensk ambassadør fordømmer en publisering i et svensk massemedium. Det er absolutt ikke en svenske diplomats oppgave, sier Agneta Lindblom Hulthén i det svenske journalistforbundet.

Hun får støtte av lederen for Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Han sammenligner reaksjonen med utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser under striden om karikaturstriden vinteren 2006. Støre kalte den gang redaktøren i Magazinet, Vebjørn Selbekk, for en ekstremist.

Kokkvold mener uttalelsene viser et noe lempfeldig forhold til ytringsfriheten.

- Man unnskylder seg i stedet for å si som den tyske regjeringen gjorde under striden om Muhammed-karikaturene da den ble angrepet: Hvorfor skulle vi bry oss om dette? Hvorfor skulle vi be om unnskyldning? Dette er et resulat av at vi har ytringsfrihet, resultatet av en fri presse, det bør en regjering kunne si, mener Kokkvold.

Distanserte seg

Nettopp denne innstillingen er det Sveriges utenriksminister foreløpig har inntatt, til den israelske utenriksministerens irritasjon. Spesielt opprørt er han over at det svenske utenriksdepartementet valgte å distansere seg fra sin egen ambassadør.

I sin egen blogg meddelte Bildt på torsdag at han hadde forståelse for at artikkelforfatterens anklager hadde vakt sterke følelser i Israel, men at regjeringen ikke kan ta offentlig avstand fra artikkelen eller til og med gripe inn for å forhindre at artikkelen skulle kunne publiseres.

– Slik fungerer ikke vårt land, og det skal det heller ikke, ifølge Blidt .

Ambassadørens uttalelse er nå fjernet fra ambassadens nettside, men ifølge Svenska Dagbladet , skal ikke ambassaden angre på pressemeldingen.

– Vi står for pressemeldingen, sier første ambassadesekretær Benjamin Escaig som forklarer at de tok den bort fra egne nettsider fordi det ikke lenger var behov for den.

Kulturstrøm

 • Kulturpris til Mauds redningsmenn

  Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.

 • Misnøye med Weinstein-forlik

  To av skuespillerne som har saksøkt Harvey Weinstein nekter å være med på gruppeforliket, hvor det er avtalt at filmprodusenten skal betale 400 millioner kroner i erstatning til de fornærmede. Forliket er ikke endelig signert av partene, og kan dermed ende opp med å bli droppet. Det skriver New York Times.

  Harvey Weinstein
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Mímir Kristjánsson til Farmen

  Journalist og forfatter, Mímir Kristjánsson, er deltaker i neste års Farmen kjendis, melder TV 2. Han begrunner deltagelsen med at det vil bli en fin påminnelse på hvordan det var å drive en gård for 100 år siden, da Norge var et fattig land.

  Mimir Kristjansson
  Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK