Hopp til innhold

Politisk spill blir tema for Mammon 2

Serier som The West Wing, Borgen og House of Cards er inspirasjonskilder for sesong 2 av Mammon. Neste sesong blir den siste av thrillerdramaet, varsler serieskaperne.

Alexander Rosseland spiller Andreas Verås. Foto: NRK

Alexander Rosseland spiller Andreas Verås i Mammon. Om to år skal sesong 2 av NRK-serien være klar.

Foto: NRK

Mandag kveld ble sjette og siste episode av NRKs dramaserie Mammon sendt.

Serien har fått gode kritikker og seertall, og rettighetene til serien ble raskt solgt til utlandet.

Allerede før første episode ble vist på skjermen, ble det klart at NRK vil ha en ny sesong av serien. Og manusarbeidet for Mammon sesong to er nå godt i gang.

– Hovedtrekkene i handlingen er klar, og vi skriver nå på episode fem av åtte, sier Mammon-produsent og -skaper Vegard Stenberg Eriksen til NRK.no.

Fra det politiske miljøet

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

Produsent og Mammon-skaper Vegard Stenberg Eriksen (til venstre) forteller at de nå skriver på episode fem til åtte av Mammons sesong 2. Her sammen med sin bror, manusforfatter Gjermund Eriksen.

Foto: Glenn Meling, NRK

I sesongavslutningen for første sesong slår hovedrolle Peter Verås fast at han er lei krimdramaer, og at han vil tilbake til sportsjournalistikken.

Slik blir det ikke.

I neste sesong vikler Verås, som fortsatt spilles av Jon Øigarden, seg inn i nye maktspill. Men mens handlingen i første sesong kretset rundt journalist- og finansmiljøet, vil neste sesong utspille seg i politikken, forteller Eriksen.

– Samspillet mellom politikk og mediene er spennende. Politikerne er avhengige av mediene, men det å kontrollere mediene er vanskelig. Når en situasjon kommer ut av kontroll i pressen, er det ikke lett for politikere å bli sittende i de posisjonene man har, sier Eriksen.

Han forteller at neste sesong Mammon vil ta utgangspunktet i faktiske historier fra norsk politikk.

– Neste sesong skal bli enda mer forankret i virkeligheten. Vi tar informasjon fra virkelige hendelser og maktkamper mellom konkrete personer. Man skal kunne ane hvor inspirasjonen er hentet fra, forteller Eriksen.

Maktkamper i politiske miljøer har allerede fungert godt i serier som The West Wing, Borgen, og House of Cards. Eriksen innrømmer at de har sett til slike serier for inspirasjon.

Se siste episode av Mammon i nett-TV

Norsk thriller. En av Peters nærmeste ligger hardt skadet og en annen er drept. Peter er nå Norges mest ettersøkte mann ettersom politiet mistenker at han står bak drapet. Peter stoler nå kun på sin tidligere sjef Mathiesen. Han nekter å gi opp håpet om å finne brorens sønn Andreas som han har lovet å ta vare på. Jakten på Andreas leder Peter vestover, og tiden er i ferd med å renne ut. Men så får Peter hjelp fra uventet hold. Med: Jon Øigarden, Lena Kristin Ellingsen, Nils Ole Oftebro, Ingjerd Egeberg m.fl. Regi: Cecilie Mosli.(6:6)

– Jeg tør ikke ta House of Cards i min munn i sammenligning med Mammon, for den serien er så utrolig bra. Men det er helt klart at vi har latt oss inspirere, spesielt av The West Wing som jo er mora til dem alle, sier Eriksen til NRK.no.

Journalist som ny manusforfatter

For å få kvalitetssikret innholdet og fremstillingen av det politiske spillet, har serieskaperne hanket inn politisk kommentator i Dagsavisen, Hege Ulstein. Ulstein har fungert som konsulent for deler av manusarbeidet, og blir ansvarlig for å skrive en episode av neste sesong i serien.

– Hege Ulstein er en journalist som vi ser veldig opp til og som vi synes er drivende god. Hun kjenner til miljøet og er tett på det skal i gang med i sesong to, sier Eriksen.

Første sesong av Mammon fikk kritikk fra journalistmiljøet for lite troverdig fremstilling av pressehverdagen. Eriksen tror det kan styrke serien å ha en journalist på laget, men forteller at avgjørelsen om å ta inn Ulstein ble gjort lenge før kritikken på Twitter.

– Vi kommer til å skildre mer fra kommentatorsiden av journalistikken. Da er det viktig med noen som har førstehåndskunnskap. Og hun har vært engasjert fra før første episode ble sendt på TV, sier Eriksen.

Krimthtilleren «Mammon»

Peter Verås vikler seg inn i nye krimdramaer i Mammon 2.

Foto: NRK

Drama, ikke virkelighet

Ulstein har tatt permisjon fra jobben i Dagsavisen i seks uker for å jobbe med å skrive manus til Mammon 2. Dette er en jobb hun aldri hadde forestilt seg å bli tilbudt, forteller hun.

– Jeg gleder meg veldig, men har ikke skrevet manus før, og jeg er ikke sånn som Pippi, som sier «det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!». Jeg har sagt ja med litt skrekkblandet fryd, sier Ulstein til NRK.no.

Ulstein forteller at hun allerede har satt serieskaperne på plass i fremstillingen av det politiske Norge. Men hun mener det er viktig at seerne ikke henger seg opp i at en dramaserie skal bli for virkelighetsnær.

– Man må forstå at det er fiksjon og drama. Det ville vært gørrkjedelig om alt fra journalistmiljøet ble virkelighetsnært med dialoger som, nå har du skrevet 17 linjer over manus, sier hun.

– Men jeg er også litt glad for kritikken på Twitter etter sesong en. Når jeg ikke er enig i manusutviklingen, kan jeg si at nå blir det storm på Twitter om dere ikke hører på meg. Det er et godt pressmiddel.

Hege Ulstein

Kommentator Hege Ulstein i Dagsavisen er hentet inn som manuskonsulent for Mammon 2.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Siste sesong

Opptak til neste sesong av Mammon starter i november i år, men sesongen er ikke ventet å gå på TV før i 2016. Gjengen bak serien vil ikke røpe for mye av det seerne kan vente seg i neste omgang.

Men Mammon fortsetter som en thrillerserie med Peter Verås i hovedrollen, og flere av dem som overlever i første sesong blir å se i neste sesong.

Hovedrollen møter en ny dame, røper Vegard Stenberg Eriksen.

– Mest sannsynlig blir hun svensk, men mer vil jeg ikke si.

Serien utvides fra seks timelange episoder denne sesongen, til åtte kortere 45 minutters episoder i neste sesong. Cecilie Mosli skal sitte i registolen også i neste sesong, men skal kun være ansvarlig for de siste episodene av Mammon.

– Vi vil ha inn flere regissører, og ha et mer internasjonalt format som går over en lengre periode, forteller Eriksen.

Neste sesong blir også den siste sesongen av Mammon. Selv om serien har solgt godt i utlandet og blitt millionbutikk for NRK, vil ikke produsenten melke suksessen for mye.

– Det er min personlige oppfatning er at det er naturlig å avslutte på et punkt, og det er ikke når seerinteressen ikke er der lenger. Derfor vi mener at det er naturlig å sette spiker etter neste sesong, selv om folket kanskje ville ønsket mer.

Krimthrilleren «Mammon»

Flere av rollefigurene fra sesong en av Mammon blir å se i neste sesong. Også karakteren til Nils Ole Oftebro.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.