Hvem er de?

De styrer landet vårt hver eneste lørdag i ti-tiden, men hvem er de egentlig? Les mer om representantene for Rødt Parti (RP) og Det Blå Partiet (DBP).

Kim Haugen
Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Kim Haugen (RP)

Representanten Haugen har klassisk arbeiderklassebakgrunn, oppvokst i Groruddalen, med gutterommet ca. 30 centimeter fra tungtrafikken på riksvei 4 og ni eldre og fire yngre søsken.

Jobbet nattskiftet på margarinfabrikken fra han var syv år gammel og karakterboka fra folkeskolen bærer preg av det. Brakk nesen i 1969 da hodet hans tippet forover og ned på pulten under et akutt tilfelle av narkolepsi. Under rehabiliteringen kom Haugen i kontakt med radikale krefter i boksemiljøet og har siden vært en klar og tydelig stemme på ytre venstre fløy.

Haugen (RP) insisterer på marxistisk planøkonomi og praktiserer det på hjemmebane. Konsekvensene er en litt rufsete klesstil og en Lada Samara fra 1976 med rustskader nok til å sysselsette samtlige sveisere fra det nylig nedlagte Grorud Mekaniske Verksted.

Haugen (RP) bør ikke under noen omstendighet blandes sammen med skuespiller Kim Haugen, som har en langt nyere bil.

Representanten Sørensen (RP)
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Pernille Sørensen (RP)

Rødt Partis Pernille Sørensen viste allerede i barnehagen en radikal legning. Hun forsøkte egenhendig å organisere 4-årsgruppa etter anarko-syndikalistisk mønster, uten å lykkes 100% i første omgang. Arbeidet gav likevel mersmak og hun meldte seg raskt inn i ”Baby-kommunistene”, en radikal fritidsklubb i regi av 68’er-foreldre.

I ungdommen beveget hun seg nærmere sentrum og ble med i RV’s ungdomsgruppe, først og fremst på grunn av de mange kjekke raddisene med langt hår og fillete klær. Etter å ha blitt skuffet gjentatte ganger (”De var bare ute etter mandatet mitt!”), gikk det så langt at hun uforvarende ble forelsket i en Høyremann. Denne ulykkelige forelskelsen har preget Representanten Sørensen i hennes senere politiske virke og har gjort henne kjent for en nesten pervers kompromissvilje i vanskelige saker.

Pernille Sørensen (RP) må ellers ikke forveksles med stand-up/skuespiller/Melonas-Pernille Sørensen, som står et helt annet sted både politisk og følelsesmessig.

Kari Slaatsveen (RP)

Midtveis i en kald og ubønnhørlig oppvekst i et borgerlig hjem på beste vestkant, våknet barrikadestormeren i Slaatsveen i niårsalderen og hennes utrettelige kamp for de svake og underpriveligerte kom i første omgang stedets meitemark til gode. Nabolagets barn ble organisert til å redde meitemark som forvillet seg ut i veibanen i kraftig regnvær. Arbeidet gikk svært godt og mye av Slaatsveens teft for organisjonsarbeid stammer fra denne tiden.

Da en biologilærer senere opplyste henne om at meitemarken legger seg i veien for å unngå å drukne og dø i det fuktige jordsmonnet ved mye nedbør, fikk hun øgså øynene opp for research og innhenting av empiri.

Representanten Slaatsveen må ikke forveksles med radiostjerna Kari Slaatsveen, kjent fra Kveldsmat, Holger Nielsens metode og IRMA 1000.

Jan Paul Brekke (DBP)

Det Blå Partiet, representert ved Holm og Brekke
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Det Blå Partiets Jan Paul Brekke ble tidlig preget til et liv i de konservative rekker. Allerede som fireåring påpekte han feil og mangler ved naboenes hagestell og hånet kamerater hvis foreldre kjøpte bruktbil.

Satte kretsrekord i konfirmasjonpenger med en sum som senere finansierte hans første BMW og tilfeldige kvinnebekjentskaper. Er pr. nå situert i et finere strøk av hovedstaden og har politikken som en bigesjeft ved siden av et par bulkrederier og en større aksjeportefølje innen IKT.

Representanten Brekke kjemper en utrettelig kamp for de aller, aller rikeste og er en hard negl i forhandlinger om utbyttebeskatning. Oppfarende av gemytt, men omgjengelig når det trengs, i hvert fall overfor folk av adelig byrd og/eller tilstrekkelig inntekt.

Brekke (DBP) må ikke forveksles med samfunnsforskeren og improvisasjons-spesialisten Jan Paul Brekke.

Espen Beranek Holm (DBP)

Holm (DBP) er en soignert politiker med verdigheten i behold, selv etter å ha blitt slått personlig konkurs hele seks ganger. En utrettelig foretningsmann med sans for kjappe løsninger og høy risiko. Oppveksten var preget av fattigdom på oslo øst og herfra stammer trangen til raske penger, hunder med stamtavle og rødvin i det øvre prissjikt.

Representanten Holm har en unik evne til å sette seg inn i andre menneskers situasjon, men benytter seg sjelden av den til annet enn egen vinning.

Politisk ligger Holm noe til høyre for salige Augusto Pinochet, en person han i lukket selskap også omtaler som sin mentor. Engasjementet hans vises tydeligst i saker som omhandler eiendomsskatt, ferdsel i strandsonen og anrikning av uran.

Bør ikke uten videre forveksles med Espen Beranek Holm, musiker, komiker og satiriker, kjent fra diverse sceneshow, ”Dra til hælvete” og Hallo i Uken.

Helén Vikstvedt (DBP)

Helén Vikstvedt
Foto: Punch Postproduction

Som en av de skarpeste på sitt kull på skolen, ble det tidlig klart for Representanten Vikstvedt hva som var kvinnenes vei til makt i Det Blå Partiet. Som en konsekvens av dette klarte hun allerede som 20-åring å ligge seg til topps i sitt eget fylkeslag, og siden har hun tviholdt på makten. Vikstvedt (DBP) går for å være slu i forhandlinger og nådeløs når anledningen byr seg.

Som eneste barn av en tvilsom skibsreder fikk hun tidlig beskjed om at mamma og pappa egentlig hadde ønsket seg en gutt, og at hun sporenstreks hadde å oppføre seg deretter. Unge Vikstvedt tok sine foreldre på ordet og begge hennes foresatte er nå trygt plassert på et pleiehjem i de sveitsiske alper med sviktende telefonforbindelse. Milliardformuen bestyres av representanten Vikstvedt selv og et kobbel med ja-mennesker.

Politisk er Vikstvedt kjent for sine uangripelige analytiske evner som uavlatelig sikrer henne mot å bli influert av menneskelige følelser.

Helén Vikstvedt (DBP)er av utseende temmelig lik filmskuespiller og improvisasjonskunstner Helén Vikstvedt, men fellesnevnerne er ellers forholdsvis få.

Kulturstrøm

  • Nordmenn på Grammy-lista

    Et album med musikk av den finske komponisten Kaija Saariaho er nominert i kategorien Best classical compendium. Musikken spilles av Oslo-Filharmonien og solist Peter Herresthal, med dirigent Clément Mao-Takacs. Utdelingen vil foregå 31. januar 2021.

  • Countrymusiker Hal Ketchum er død

    Den amerikanske countrymusikeren Hal Ketchum er død, 67 år gammel, melder amerikanske medier. I Norge er han kanskje best kjent for å stå bak låta «Past the Point of Rescue», som Hellbillies laget en norsk versjon av med låta «Ei krasafaren steinbu».