Hopp til innhold

Politihelikopter tvitret snikfoto av kjendiskomiker

London-politiet granskes av myndighetene etter at helikoptertjenestens twitterkonto la ut et overvåkingsbilde av komikeren Michael McIntyre.

Michael McIntyre

FOTOGRAFERT: Komiker Michael McIntyre ble fotografert av politihelikopteret mens han sto på gata i London. Politiets publisering av bildet utløste en flodbølge av kritikk.

Foto: Leon Neal / Marcelo del Pozo / AFP / Reuters / Skjermdump

Onsdag denne publiserte den engelske politihelikoptertjenestens twitterkonto et bilde av en mørkhåret mann i mørk dress og rosa skjorte, tatt ovenfra.

Den ledsagende teksten spurte om noen av kontoens rundt 122 000 følgere klarte å gjette hvem den «energiske moromannen» på bildet var.

Mannen på bildet var komikeren Michael McIntyre, for norske seere mest kjent fra standupserien «Live fra Apollo» og søsterserien «Standup med Michael McIntyre».

Politiets helikopterbilde av Michael McIntyre

PAPARAZZI: Politiets bilde av McIntyre, slik det fremsto på helikoptertjenestens egen twitterkonto før meldingen ble slettet.

Foto: Skjermdump

Bildet viser nøyaktig GPS-posisjon og klokkeslett for når bildet ble tatt, og McIntyre selv ser ikke ut til å være klar over at han blir fotografert.

– Blasert holdning til personvern

Den joviale meldingen utløste en flodbølge av negative reaksjoner fra publikum, politikere og menneskerettsaktivister. Politiet valgte senere å slette meldingen, etter først å ha forsvart publiseringen av bildet, skriver Telegraph.

Flertallet av kritikerne reagerer på det de oppfatter som misbruk av overvåkingsmetoder og en grov krenkelse av komikerens privatliv.

– Mens publikums bekymring omkring misbruk av statlig overvåking øker, antyder dette seneste eksemplet en blasert holdning til vårt personvern, sier Rachel Robinson i menneskerettsorganisasjonen Liberty i en uttalelse.

Nå skal det britiske datatilsynet granske om politiet har brutt loven ved å publisere bildet.

– Vi er kjent med twittermeldingen, og så vidt vi er kjent med, bryter den ikke noen lover om persondata. Vi føler imidlertid at den var upassende, og den har siden blitt slettet, sa politioverbetjent Richard Watson i NPAS onsdag denne uka.

McIntyre har selv ikke kommentert publiseringen av bildet.

Snuser på droner

Mens flertallet av kritikerne har vært opptatt av krenket personvern og overdreven overvåkning, har andre tatt til orde for at politihelikoptrene, som koster britiske skattebetalere rundt 420 millioner kroner i året, bør ha bedre ting å gjøre enn å leke paparazzi.

England og Wales samlet alle politihelikoptrene under én felles organisasjon i 2012. The National Police Air Service (NPAS) disponerer en flåte på 23 helikoptre fordelt på 15 baser, og har et årlig budsjett på rundt 33 millioner pund.

Politiet er imidlertid allerede i ferd med å kutte kostnader. Tidligere i år kunngjorde helikoptertjenesten planer om å redusere antall baser, og erstatte noen av helikoptrene med småfly.

I tillegg har fire politidistrikter søkt om løyve til å bruke droner utstyrt med overvåkingskameraer for å bli mindre avhengig av politihelikoptrene.

Kulturstrøm

  • TMZ: Ronnie Turner er død

    Tina Turners son Ronnie Turner er død, ifølge TMZ. Han blei 62 år gammal. Det er førebels ikkje kjent kva han døydde av. Men den amerikanske nettstaden skriv at Ronnie Turner har hatt fleire helseplager dei seinare åra.