Politiet henlegger anmeldelsen av Munch-museet

Oslo politidistrikt henlegger anmeldelsen av Bjarne Melgaards kontroversielle video «All Gym Queens Deserve to Die».Videoen er ikke et brudd på straffelovens paragraf 204.

Bjarne Melgaard

KONTROVERSIELL: Det er ikke første gang Melgaards video blir politianmeldt. Det samme skjedde i 2000 ved det Moderna Museet i Stockholm.

Foto: Johan Lindeberg

Oslo politidistrikt mottok 22. februar en anmeldelse av Munch-museet på grunn av at de for tiden viser Melgaards verk «All Gym Queens Deserve to Die» i forbindelse med utstillingen Melgaard + Munch.

Den aktuelle videoen henviser til viser en voksen mann som suger armen på en ett år gammel jente, og er en del av den pågående utstillingen.

I løpet av de to siste ukene har politiet måtte ta stilling til om Munch-museet kunne rammes av straffelovens § 204 ved å arrangere en offentlig kunstutstilling av fremstillinger som seksualiserer barn.

Politiet forteller at de er kjent med at den kontroversielle videoen tidligere har skapt debatt, og at de nå har sett utstillingen «Melgaard + Munch» og den aktuelle videoen.

Politiet kom fram til at Munch-museet ikke har brutt straffeloven og saken er henlagt.

– Etter påtalemyndighetens vurdering må fremstillingen anses forsvarlig ut fra et kunstnerisk formål, slik at forholdet ikke rammes av straffebestemmelsen, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Melgaard + Munch

SIDE OM SIDE: Edvard Munch (1863–1944) er Norges største bidrag til verdenskunsten, mens Bjarne Melgaard (47) er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Nå står de side om side på Munch-museet.

Forsvarte verket

Museumsdirektør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, har hele tiden ment at verket var forsvarlig – både kunstnerisk og etisk. Han er ikke overrasket over henleggelsen.

– Jussens beskyttelse av ytringsfriheten veier tungt. Man har kommet til at videoen er kunst, og dermed beskyttes av ytringsfriheten. Hadde dette ikke vært å anse som et kunstverk, ville det stilt seg annerledes.

Utstillingen Melgaard + Munch er omstridt, og har vakt en rekke reaksjoner. Kunsthistoriker Karin Hellandsjø har bedt Munch-museet fjerne noen videoer fra utstillingen. Kunsthistoriker Hilde M.J. Rognerud har ment at Oslo kommune bør vurdere å stenge utstillingen.

Se video fra utstillingen:

Munch-museet i Oslo åpner i neste uke en utstillingsserie der Edvard Munchs verker skal stilles ut sammen med andre kunstnere. Først ut er Bjarne Melgaard - av mange utropt til Norges nye Munch.

Kulturstrøm