NRK Meny
Normal

Politiet henlegger anmeldelsen av Munch-museet

Oslo politidistrikt henlegger anmeldelsen av Bjarne Melgaards kontroversielle video «All Gym Queens Deserve to Die».Videoen er ikke et brudd på straffelovens paragraf 204.

Bjarne Melgaard

KONTROVERSIELL: Det er ikke første gang Melgaards video blir politianmeldt. Det samme skjedde i 2000 ved det Moderna Museet i Stockholm.

Foto: Johan Lindeberg

Oslo politidistrikt mottok 22. februar en anmeldelse av Munch-museet på grunn av at de for tiden viser Melgaards verk «All Gym Queens Deserve to Die» i forbindelse med utstillingen Melgaard + Munch.

Den aktuelle videoen henviser til viser en voksen mann som suger armen på en ett år gammel jente, og er en del av den pågående utstillingen.

I løpet av de to siste ukene har politiet måtte ta stilling til om Munch-museet kunne rammes av straffelovens § 204 ved å arrangere en offentlig kunstutstilling av fremstillinger som seksualiserer barn.

Politiet forteller at de er kjent med at den kontroversielle videoen tidligere har skapt debatt, og at de nå har sett utstillingen «Melgaard + Munch» og den aktuelle videoen.

Politiet kom fram til at Munch-museet ikke har brutt straffeloven og saken er henlagt.

– Etter påtalemyndighetens vurdering må fremstillingen anses forsvarlig ut fra et kunstnerisk formål, slik at forholdet ikke rammes av straffebestemmelsen, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Melgaard + Munch

SIDE OM SIDE: Edvard Munch (1863–1944) er Norges største bidrag til verdenskunsten, mens Bjarne Melgaard (47) er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Nå står de side om side på Munch-museet.

Forsvarte verket

Museumsdirektør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen, har hele tiden ment at verket var forsvarlig – både kunstnerisk og etisk. Han er ikke overrasket over henleggelsen.

– Jussens beskyttelse av ytringsfriheten veier tungt. Man har kommet til at videoen er kunst, og dermed beskyttes av ytringsfriheten. Hadde dette ikke vært å anse som et kunstverk, ville det stilt seg annerledes.

Utstillingen Melgaard + Munch er omstridt, og har vakt en rekke reaksjoner. Kunsthistoriker Karin Hellandsjø har bedt Munch-museet fjerne noen videoer fra utstillingen. Kunsthistoriker Hilde M.J. Rognerud har ment at Oslo kommune bør vurdere å stenge utstillingen.

Se video fra utstillingen:

Munch-museet i Oslo åpner i neste uke en utstillingsserie der Edvard Munchs verker skal stilles ut sammen med andre kunstnere. Først ut er Bjarne Melgaard - av mange utropt til Norges nye Munch.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP