Normal

Dansk politi fikk nei fra høyesterett

Politiet får ikke gå gjennom mobiltelefonene eller datamaskinene til de ansatte i Aller Media. – Dette er pressens mest hellige prinsipp, sier det danske journalistforbundet.

Danske Se og Hør

NEI FRA HØYESTERETT: Politiet ville ha tilgang til de Aller-ansattes mobiltelefoner og datamaskiner, men i dag bestemte høyesterett seg for at det kun blir retten som får se dette bevismaterialet.

Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

Københavns Vestengs Politi ønsket å selv gå gjennom de store mengdene med bevismateriale som ble beslaglagt hos Aller Media tidligere i år, i forbindelse med den mye omtalte Se og Hør-skandalen.

Men høyesterett bestemme seg i dag for at det kun skal være retten som går gjennom materialet. Det melder danske TV 2.

Saken har reist en opphetet debatt om kildevern.

Hvis politiet fikk gå gjennom datamaskinene og telefonene til de ansatte i Aller Media ville det an mange bli regnet som et brudd på ytringsfriheten.

– Det er jo det mest hellige av samtlige prinsipper for pressen, for mediene og for journalister. Nemlig nesyttelse av kilder, sa Lars Werge i Dansk Journalistforbund til tv2.dk før saken ble behandlet i dag.

Det danske sladrebladet Se og Hør skal ha overvåket kredittkortene til minst 86 kjente dansker fra 2008 til 2011, blant andre kortene til prins Joachim og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. To tidligere redaktører er siktet for ulovlig overvåkning.

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters