NRK Meny
Normal

Dansk politi fikk nei fra høyesterett

Politiet får ikke gå gjennom mobiltelefonene eller datamaskinene til de ansatte i Aller Media. – Dette er pressens mest hellige prinsipp, sier det danske journalistforbundet.

Danske Se og Hør

NEI FRA HØYESTERETT: Politiet ville ha tilgang til de Aller-ansattes mobiltelefoner og datamaskiner, men i dag bestemte høyesterett seg for at det kun blir retten som får se dette bevismaterialet.

Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

Københavns Vestengs Politi ønsket å selv gå gjennom de store mengdene med bevismateriale som ble beslaglagt hos Aller Media tidligere i år, i forbindelse med den mye omtalte Se og Hør-skandalen.

Men høyesterett bestemme seg i dag for at det kun skal være retten som går gjennom materialet. Det melder danske TV 2.

Saken har reist en opphetet debatt om kildevern.

Hvis politiet fikk gå gjennom datamaskinene og telefonene til de ansatte i Aller Media ville det an mange bli regnet som et brudd på ytringsfriheten.

– Det er jo det mest hellige av samtlige prinsipper for pressen, for mediene og for journalister. Nemlig nesyttelse av kilder, sa Lars Werge i Dansk Journalistforbund til tv2.dk før saken ble behandlet i dag.

Det danske sladrebladet Se og Hør skal ha overvåket kredittkortene til minst 86 kjente dansker fra 2008 til 2011, blant andre kortene til prins Joachim og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. To tidligere redaktører er siktet for ulovlig overvåkning.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK