Hopp til innhold

Dansk politi fikk nei fra høyesterett

Politiet får ikke gå gjennom mobiltelefonene eller datamaskinene til de ansatte i Aller Media. – Dette er pressens mest hellige prinsipp, sier det danske journalistforbundet.

Danske Se og Hør

NEI FRA HØYESTERETT: Politiet ville ha tilgang til de Aller-ansattes mobiltelefoner og datamaskiner, men i dag bestemte høyesterett seg for at det kun blir retten som får se dette bevismaterialet.

Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

Københavns Vestengs Politi ønsket å selv gå gjennom de store mengdene med bevismateriale som ble beslaglagt hos Aller Media tidligere i år, i forbindelse med den mye omtalte Se og Hør-skandalen.

Men høyesterett bestemme seg i dag for at det kun skal være retten som går gjennom materialet. Det melder danske TV 2.

Saken har reist en opphetet debatt om kildevern.

Hvis politiet fikk gå gjennom datamaskinene og telefonene til de ansatte i Aller Media ville det an mange bli regnet som et brudd på ytringsfriheten.

– Det er jo det mest hellige av samtlige prinsipper for pressen, for mediene og for journalister. Nemlig nesyttelse av kilder, sa Lars Werge i Dansk Journalistforbund til tv2.dk før saken ble behandlet i dag.

Det danske sladrebladet Se og Hør skal ha overvåket kredittkortene til minst 86 kjente dansker fra 2008 til 2011, blant andre kortene til prins Joachim og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. To tidligere redaktører er siktet for ulovlig overvåkning.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter