Politiet avslører årsaken til Oftebro-ulykken: Brukte brannfarlig væske i rekvisitt-flaske

Brennbar væske i en flaske som kun var ment som rekvisitt ga Jakob Oftebro alvorlige brannskader under filminnspilling i fjor, bekrefter svensk politi til NRK.

Jakob Oftebro

Svensk politi bekrefter at brennbar veske i en lett knuselig flaske skadet skuespiller Jacob Oftebro under innspillingen av den kommende tv-serien "Hamilton". Flasken var en rekvisitt i tv-innspillingen.

Foto: Torgrim Halvari

– Vi vet nå at man har brukt brennbar væske i en såkalt «sukkerflaske» som ble ødelagt, skriver Maragareta Johnson ved utredningsenheten hos politiet i Stockholm i en epost til NRK.

Dermed bekrefter politiet for første gang hvordan Oftebro pådro seg annengrads forbrenninger i ansiktet under innspillingen av tv-serien «Hamilton» i mai i fjor.

Til nå har ulykkesårsaken vært ukjent, selv om spekulasjonene har vært mange rundt utfallet av politiets etterforskning.

Oftebro er ordknapp overfor NRK mandag kveld.

– Det er greit at dette kommer ut og at politiet fortsatt etterforsker saken, så vi til slutt kan legge dette bak oss. Utover det har jeg ingen kommentar akkurat nå, sier Oftebro.

Han legger til at han føler seg heldig som kan jobbe igjen uten varig mén.

Skulle forestille primitiv bombe

Det var under innspilling av en scene med opptøyer mellom politi og demonstranter at Oftebro skal ha fått innholdet fra den lett knuselige flasken over seg.

Flasken skulle forestille en molotov cocktail, en primitiv bombe, men var kun ment som rekvisitt – ikke som beholder for brannfarlig materiale.

Politiet har ennå ikke konkludert med hvem som står ansvarlig for ulykken.

– Det er ikke bekreftet ennå. Etterforskningen vår pågår, skriver Johnson.

Innspillingen av «Hamilton», en storsatsing basert på Jan Guillous bøker om spionen Carl Hamilton, har vært på is helt siden skaden på hovedrolleinnehaver Oftebro i fjor.

Fremtiden til den påkostede tv-serien er fortsatt usikker.

– Arbeidsgiver har overordnet ansvar

Norsk Skuespillerforbund er ikke like usikre som svensk politi hva gjelder ansvaret for ulykken.

Forbundsleder Knut Alfsen presiserer til NRK at han ikke kjenner saken, men at ansvaret uansett tilhører selskapet som produserer tv-serien, svenske Dramacorp.

– Utgangspunktet er at skuespillere aldri skal risikere å bli kvestet på jobb. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at det ikke skjer. Så enkelt er det egentlig, sier Alfsen.

Knut Alfsen

Forbundsleder Knut Alfsen i Norsk skuespillerforbund.

Foto: Gisle Bjørneby

Han påpeker at det er arbeidsgiver som plikter å gjøre risikovurderinger, og å ha et systematisk opplegg for arbeidsmiljøet og sikkerheten under innspillingen.

– Når man spiller inn film, er det på liksom. Både publikum og filmarbeiderne vet at en filmscene skal se ut som noe annet enn det den er. Å utsette skuespillere for virkelig fare, skal man ikke gjøre, sier Alfsen.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Dramacorp mandag kveld.

Produsent Patrick Nebout har tidligere sagt til NRK at selskapet samarbeider med politiet, men at de vil avvente resultatet etterforskningen før de går ut med mer informasjon.

Svensk politi har tidligere uttalt overfor VG at bøtelegging kan bli et mulig utfall dersom noen tildeles ansvar for ulykken.

Kulturstrøm

  • Norges største drive-in-kino

    Norges største drive-in-kino hadde premiere onsdag. På parkeringsplassen på Tryvann i Oslo blir det daglig vist tre filmer hele påsken. Som følge av koronapandemien har det blitt populært med denne typen arrangement. I Bergen starter Bergen Kino drive-in-kino. I Lillestrøm hadde hiphopgruppa «Klovner i kamp» Norges første drive-in-konsert, og i Skien har det vært drive-in-gudstjeneste (NTB).

    Filmen Aladdin vises på parkeringsplassen på Tryvann i Oslo.
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix