Hopp til innhold

Politidugnad på nettet

Etter anmodning fra politiet i Norge har Interpol gått ut med en etterlysning av en overgrepsmann. Det er første gang norsk politi ber om dette og andre gang i historien at Interpol går ut med en slik etterlysning.

Pedofil
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Politidugnad på nettet

På Interpols hjemmesider etterlyses en eldre, vestlig mann med lyst hår. Mannen skal ha har latt seg avbilde mens han forgrep seg på unge gutter i Sør-Øst-Asia. Bildene er fra 2000-2001.

Norges bidrag

Politioverbetjent i Kripos, John Ståle Stamnes sier at bildene har vært kjent for politiet siden 2005. - Vi har lett etter bilder som viser han avmaskert. Mange av bildene som har vært publisert tidligere har vært med et optisk filter over mannens ansikt. I etterforskningen har norsk politi funnet bilder av vedkommende uten det optiske filteret, forteller Stamnes.

Felles database

I Lyon i Frankrike ligger hovedkvarterer til Interpol. Her er også en enorm database med store mengder beslaglagte bilder og filmer som også politiet i Norge bruker i et internasjonalt samarbeid om å identifisere ofre og gjerningsmenn.

Prøvd alt

Pedofil mann etterlyses

Denne mannen er etterlyst over hele verden.

Foto: APTN/Interpol

- Nå har vi prøvd alle mulige etterforskningsmessige metoder og løsninger for å identifisere vedkommende på bildene. Vi har sendt ut melding til alle 186 interpol-land i verden. Vi har bedt alle de etterforskerne som jobber med dette om opplysninger. Nå står vi igjen med den eneste muligheten vi ser. Det er å publisere ansiktet til vedkommende og be publikum om hjelp, sier Stamnes.

Bumerangeffekt

- Vi mener det er riktig å gjøre dette. Det er han som har publisert bilder av seg selv mens han misbruker barn på nettet. Dette er bumerrang-e ffekten som hans egen publisering bidrar til, mener Stamnes. I dag ble mannen selv publisert og etterlyst internasjonalt via interpols hjemmeside.

Denne uka er Kriminalpolitisentralen og Politihøyskolen vertskap for etterforskningsledere fra de største politiorganisasjonene i Europa. I morgen i Norgesglasset skal du få høre om en verdensomspennende politidugnad for å bremse overgrepsindustrien på internett.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)