Hopp til innhold

Politi og brannvesen rykket ut til Snømannen-innspilling

Forurensende lastebiler gjorde at barnehagebarn måtte holdes innendørs og ventilasjonsanlegg måtte stenges for ikke å få mer eksos inn i barnehagen.

I Madserud Allé på Skøyen i Oslo har innspillingen til filmen 'Snømannen» av Jo Nesbø startet. Det s

OSLOFILM: I Madserud Allé på Skøyen i Oslo har innspillingen til filmen «Snømannen» av Jo Nesbø startet. Det skal filmes både på Rjukan, Bergen og i Oslo, og det er ventet at innspillingen varer til i mars.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tirsdag denne uken måtte politi og brannvesen rykke ut til Tørtberg Kanvas-barnehage i Madserud allé ved Vigelandsparken etter å ha mottatt bekymringsmeldinger, det skriver Osloby.

Grunnen til forurensningen var at flere lastebiler sto på tomgang kort unna barnehagen i forbindelse med filminnspilling av Jo Nesbøs «Snømannen» i parken.

– Vi ble litt tatt på sengen, og visste ikke at det kom til å være så mange lastebiler og varebiler her. Vi fikk raskt snakket med produksjonsselskapet, og de fikk skrudd av bilene som sto på tomgang. Vi fikk også vite at de snart var ferdig med filming her ved Monolitten. Det ble bestemt at alle barna skulle holde seg inne på grunn av den forurensede luften, sier Elin Kindem, leder i Tørtberg Kanvas-Barnehage, til Osloby.

Det bæres og rigges i Madserud Allé på Skøyen i Oslo der innspillingen til filmen "Snømannen" etter

MYE UTSTYR: Og mange lastebiler på tomgang skapte problemer for barnehagebarna i nærheten av Snømannen-innspillingen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sto på tomgang på grunn av kulden

Presseansvarlig Sasha Gibson i Madserud Allé på Skøyen i Oslo der innspillingen til filmen "Snømanne

Presseansvarlig Sasha Gibson forteller at de løste problemet med en gang de ble gjort oppmerksomme på det.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Produksjonsselskapet forteller at det var kulden som gjorde at de lot bilene gå på tomgang og at de nå har sluttet med den forurensende praksisen.

– Det er fint å jobbe i en by som tar luftkvaliteten på alvor, og vi har nå instruert alle våre sjåfører til å skru av bilene med en gang de er parkert, sier Sasha Gibson, som er kommunikasjonsansvarlig for filmproduksjonen av «Snømannen», til Osloby.

Innspillingen av Snømannen startet mandag 18. januar i Oslo, og er en av de største filmproduksjonene Norge noen gang har hatt. Filmingen skal foregå både i Oslo, i Bergen og på Rjukan og varer fram til i mars.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober