NRK Meny
Normal

Polen vil ikke utlevere Polanski til USA

En polsk domstol avgjorde fredag at regissøren Roman Polanski ikke kan utleveres til USA. Filmskaperen har vært ettersøkt av amerikanske myndigheter siden en voldtektssak i 1977.

Roman Polanski

FÅR BLI: Roman Polanski kan ikke utleveres til USA, besluttet en polsk domstol fredag. Her er filmskaperen i retten sammen med sin advokat forrige måned.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Dariusz Mazur

MEDIESIRKUS: USAs 37 år lange kamp for å få Roman Polanski utlevert kan gå mot slutten. Her tar dommer

Foto: JANEK SKARZYNSKI / Afp

83 år gamle Roman Polanski, kjent for filmer som Rosemary's Baby og Chinatown, har vært på flukt fra amerikanske myndigheter siden 1978, etter at han året før innrømmet seksuelle overgrep mot en 13 år gammel jente.

Da en domstol i den polske byen Krakow fredag besluttet at Polanski ikke kan utleveres, var filmskaperen selv ikke til stede i retten.

USA kan anke

Dommer Dariusz Mazur sa i sin kjennelse at saken er komplisert, men at en utlevering til USA ville brutt med 83-åringens menneskerettigheter.

Nå har amerikanske myndigheter 7 dager på seg til å bestemme om de vil anke avgjørelsen.

Dersom USA får gjennomslag i en eventuell ankesak, vil det bli opp til landets neste justisminister om utleveringen blir gjennomført. Valgvinneren Lov og Rettferdighet har tidligere signalisert at de er positive til å utlevere filmskaperen til USA.

Amerikanske myndigheter begjærte Polanski utlevert fra Polen i januar i år.

I februar forklarte filmskaperen seg for retten i en ni timer lang høring om utleveringsbegjæringen. Polanski har tidligere sagt at han tvilte på at han ville bli utlevert, men at han ville rette seg etter rettens beslutning.

Flyktet fra fengselsstraff

Polanski ble pågrepet hjemme hos filmstjernen Jack Nicholson i Los Angeles i mars 1977, siktet for seksuelle overgrep mot en 13 år gammel jente. Filmskaperen innrømte seksuell omgang med en mindreårig, men rømte landet før straffen var ferdig sonet.

Etter flukten fra USA har Polanski fortsatt å lage filmer, og vant senest i 2002 Oscar for beste regi for filmen «Pianisten».

Amerikanske myndigheter har imidlertid aldri gitt opp å få filmskaperen straffet. I 2009 ble Polanski arrestert og satt i husarrest i Zurich som følge av en amerikansk utleveringsbegjæring, men ble løslatt etter at sveitsiske myndigheter hadde avslått begjæringen.

Interpol har fortsatt en stående arrestordre på filmskaperen i 188 land, men han har så langt unngått utlevering gjennom å kun oppholde seg i Frankrike, Polen og Sveits.

Kulturstrøm