Poirot legger barten på hylla

David Suchet, som har spilt detektiven Hercule Poirot i 23 år, legger barten på hylla for siste gang. NB: Ikke les videre hvis du ikke vil vite hvordan serien ender!

David Suchet som Hercule Poirot

Etter 23 år som Hercule Poirot, gir britiske David Suchet seg.

Foto: ITV

Agatha Christies belgiske detektiv Hercule Poirot har gledet millioner av seere siden 1989

Nå spiller David Suchet rollen for siste gang.

15. oktober starter innspillingen av de fem siste fortellingene om Poirot, og serien vil bli vist på TV neste år. 65 år gamle Suchet lover en «grand finale», og det hele vil ende med at detektiven dør på slutten, skriver Daily Mail.

– Har forandret livet mitt

Suchet fortalte nyheten på Cheltenham litteraturfestival som pågår i disse dager, og han sier det blir trist å skille lag med detektiven.

– Jeg legger nå barten på hylla, for godt. Jeg sier ikke bare farvel, men begraver en veldig god venn som har styrt livet mit, sier han.

Britiske Suchet forteller at det alltid er like utfordrende å spille detektiven med den belgiske aksenten, særlig etter lengre pauser.

– Noen ganger har det gått opp til fire år mellom hver gang jeg har spilt Poirot. Det er er ekstra utfordrende, siden jeg verken går eller snakker som han til daglig, sier han.

Tro mot Christie

Det er stort sett de samme som har spilt de bærende rollene i serien, men Suchet er den eneste som har vært med hele veien.

Opp gjennom årene har det dog vært innom mange manusforfattere og produsenter. Suchet avslører at det har vært mange kamper mellom han og de som har ønsket å ta seg noen kunstneriske friheter med rollefiguren hans.

– Jeg er veldig tro mot Poirot slik Agatha Christie ville ha han, og nekter å ta han ut av den båsen hun satte ham i, sier Suchet.

Selv om store deler av karrieren hans har blitt tilegnet Hercule Poriot, har den London-baserte skuespilleren også rukket innom andre prosjekter.

Han har blant annet spilt mot Michael Douglas ved to anledninger i filmene «A Perfect Murder» og «The In-Laws».

Nå ønsker Suchet å spille litt lettere roller, etter han har fullført de fem siste av de 71 historiene om Hercule Poirot.

– Det sitter dypt, men jeg har egentlig veldig lyst til å gjøre komedier, og jeg er på utkikk etter noen. Enn så lenge har jeg tre tragedier ventende på pulten, sier han.

NRK har tradisjonelt vist Poirot i påsken og i Detektimen

Kulturstrøm