Hopp til innhold

Instagram-poesi som sjelesørger

Poesien lever godt på sosiale medier. Twitterpoetene har blitt et begrep og det deles stadig flere dikt på Instagram. @renpoesi har over 11.000 følgere.

Renpoesi på Instagram

@renpoesi begynte som en liten hobby, nå har det vokst seg stort på Instagram.

Foto: Collage: Robert Rønning / NRK

Ti måneder etter at Instagram-kontoen @Renpoesi ble opprettet, har den fått over 11.000 følgere og en rekke kopier. Innleggene får hundrevis av likes.

– Mange av diktene får kommentarer som «dette trengte jeg». Noen sender også e-post og takker for dikt som har betydd mye i en vanskelig tid, forteller Ellen Wisløff som står bak kontoen @Renpoesi.

– Jeg begynte kontoen anonymt som et overskuddsprosjekt, en liten hobby. Så har det vokst seg stort. Jeg er verken «flinkis» eller en poesikjenner. Jeg startet @renpoesi fordi jeg leste mange dikt selv og fordi de gav meg mye glede og trøst.

Det var i en krevende tid Wisløff selv begynte å lese dikt igjen. Med en hektisk jobb, og aleneansvar for to små gutter annenhver uke, hadde hun verken mye tid eller overskudd.

– I diktbøkene var det korte tekster, levd liv, trøst, håp og løft. Jeg hadde ikke lenger konsentrasjon nok til lange bøker eller tv-titting.

En følelse av å ikke være alene

Ellen Wisløff

Ellen Wisløff har sansen for diktenes korte tekster om levd liv, håp og løft.

Foto: Astrid Waller / All Over Press Norway

Ellen Wisløff deler gjerne flere dikt om dagen på Instagram. Diktene plukker hun etter eget humør og dagsform.

– Jeg surfer også rundt på nettet etter nye poeter. Noen ganger knagges det kanskje på noe i nyhetene eller med tanke på en venn jeg vet trenger noe. Da sender jeg en sms og skriver «dikt til deg på insta», forteller Wisløff.

Nils-Øivind Haagensen er en av poetene hun anbefaler. Han er aktuell med «Spredning», som kom ut i slutten av 2014.

– Jeg har et håp om at leseren skal få en kanskje flyktig, kanskje varig følelse av å ikke være alene, sier forfatteren om det å skrive for å trøste.

– Man håper at det man skriver finner fram til de som trenger det, hvis de trenger det.

Nils-Øivind Haagensen

– Dikt av typen «Det er den draumen» er ofte katarsisk å lese, sier poet Nils-Øivind Haagensen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Haagensen forteller at han har blitt mer forsiktig med å overvurdere litteraturens innflytelse i det enkelte liv.

– Å lese litteratur kan gi følelse av sødme og overskridelse, kan inspirere og det kan bekrefte livet ditt på en måte som kanskje han hjelpe i vanskelige situasjoner. Men i mange tilfeller er nok en klem, samvære og absolutt tillit bedre.

For de som er interesserte i Instagram-poeter, anbefaler @renpoesi å følge @ole.horvli, @heddalilleng og @usagteord.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.