Hopp til innhold

– Vi ønsket å hedre Jonas sitt ønske

Podkasten «Avhørt», som omtaler drapet på avdøde Jonas Aarseth Henriksen, har nådd historiske lyttertall. – Han ville at historien skulle komme ut, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å få svar, sier programlederen.

Helge Moldver og Lars Christian Nygaardstrand

Helge Moldver og Lars Christian Nygaardstrand står bak podkasten «Avhørt».

Foto: Privat

Podkasten ligger nå på podtoppen med nærmere 700 000 strømminger fra mer enn 300 000 unike enheter. Det er historiske lyttertall for en podkast i Norge.

Programleder Helge Moldver sier til NRK at deres fokus nå er på å bistå mot en løsning i saken.

– Hadde dette vært hvilken som helst annen sak hadde det vært champagne og kake, men vi har satt oss i bilen i dag for møte mennesker som har tips, og som sto Jonas nær.

Avdøde mente politiet ikke hadde gjort nok

Drapssaken i Nes i Ådal har fått mye oppmerksomhet. Avdøde fortalte selv om en rekke trusler han skal ha blitt utsatt for før han døde.

Han uttalte at politiet ikke hadde gjort nok med anklagene han kom med, og valgte derfor å fortelle sin historie til journalistene som står bak podkasten «Avhørt».

Intervjuet fant sted bare seks dager før han ble funnet drept i en bil.

Tidslinje:

Jonas Aarseth Henriksen fortalte at han levde i frykt de siste to årene. En rekke mystiske hendelser skjedde med Henriksen før han ble funnet drept torsdag 17. august.

– Mange ønsker ikke å snakke med politiet, men med oss

Skaperne av podkasten sier det var viktig å få ut podkasten fordi de ønsket å hedre den avdødes ønsker.

– Det har åpenbart engasjert veldig mange, og vi valgte å få ut disse episodene, fordi vi ønsket å hedre Jonas sitt ønske. Han ville at denne historien skulle komme ut, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å få svar.

Moldver sier de av erfaring vet at de kan få inn svar og tips via podkasten som er med på å løse saken.

De har også tidligere gitt råmateriale fra intervjuet med den drepte til politiet.

For oss som krimjournalister er kildevernet viktigere enn noe annet, og vi deler aldri ukritisk informasjon med politiet. Denne situasjonen er unik og vi vurderte det derfor dit hen at det å dele usensurerte opptak fra vårt intervju med Jonas med politiet kan være med på å forhindre fremtidig vold. Kilder som kommer til oss skal være trygge på at den informasjonen de deler med oss ikke blir gitt videre til politiet.

De understreker at det er flere tips som har kommet inn, som de ikke ønsker å dele.

– Vi sitter med annen info i etterkant i form av tips fra folk som har ringt inn, mange ønsker ikke å snakke med politiet, men de synes det er ok å snakke med oss.

Skjermdump av podtoppen - oversikten over de mest nedlastede podkaster i Norge i uke 34.

Skjermdump av podkaster som er lyttet mest til i uke 34. Den viser at «Avhørt» ligger på topp. Den har blitt lyttet til av mer enn 300 000 unike enheter. Berrum og Beyer ligger på 2. plass og har nådd 129 000 enheter, mens Krimpodden ligger hakk i hæl med 123 000 unike enheter.

Familien har godkjent

Produsent Lars Christian Nygaardstrand forteller til NRK at de har hatt kontakt med familien til avdøde, som synes det er fint at historien brukes i podkasten.

– De var også veldig interesserte i hva slags informasjon som kunne komme fram i etterkant, med tanke på publikum.

Ubesvarte drapssaker engasjerer mange, sier Nygaardstrand, som tror det er dette som også får mange til å lytte til akkurat denne podkasten.

– Når vi har noe så ekstraordinært bare dager før han ble drept, er nok det noe som engasjerer mange.

– Ønsker ikke å forstyrre politiet

Håpet deres er at podkasten kan bistå til å finne svar på noen av de mange ubesvarte spørsmålene.

– Dette blir nok ikke vår siste tur til Hønefoss, det er mange løse tråder å nøste opp i, mange spor vi skal følge.

Dette kommer imidlertid ikke ut i podkastform ennå.

– Vi ønsker ikke å forstyrre politiet med det vi publiserer, men vi håper på å kunne bidra.

Hør mer om saken i Oppdatert i NRK Radio:

Kulturstrøm

  • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

    Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.