NRK Meny
Normal

T.S. Eliot: ”Cocktailparty” 2:2

Nobelprisvinneren T.S. Eliots drama Cocktailparty kan til å begynne med forveksles med en lett, engelsk sosietetskomedie.

Cocktailparty
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Etter hvert blir det noe helt annet: et psykologisk drama der hovedpersonene tvinges til selvoppgjør og valg i mellommenneskelige og moralske spørsmål.

PODKAST: http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

Sosietetsskandale

Vi møter et par fra det engelske sosietetsliv: Edward Chamberlayne og hans hustru Lavinia. Etter fem års ekteskap er de blitt separert, like før et cocktailselskap de har invitert sine venner til.

Edward må prøve å dekke over skandalen og gi en forklaring på hvorfor Lavinia ikke er til stede. Men så dukker hun opp, sammen med en ukjent gjest, som viser seg å være psykiateren Sir Henry Harcoint-Reilly.

Ekteparet må ta stilling til om det litt frynsete og hule livet de har hatt sammen, allikevel var å foretrekke fremfor skilsmisse og isolasjon, en oppfatning som mannens elskerinne Celia opponerer sterkt mot.

Gresk tragedie

T.S.Eliot har selv røpet at dette skuespillet står i gjeld til den greske tragedieforfatteren Euripides, som i sitt drama Alcestis, lar hovedpersonen ofre livet for sin ektemann, kong Admetus. T.S. Eliots drama ble oppført på Nationaltheatret og senere i Radioteatret med de samme skuespillerne – og vakte debatt på grunn av det syn på menneskelivet og den moralfilosofi man kan utledes av stykket og som mange fant upassende.

Stykket ble bearbeidet for radio av Claes Gill og produsert i 1952. Det blir nå sendt i to deler. Instruktør Agnes Mowinckel var en skuespiller og instruktør som gjorde mye for å introdusere moderne samtidsdramatikk i Norge.

Oversatt av Paal Brekke.
Lyddesign: Rusånes/Skoe.
Regi: Agnes Mowinckel.

De som er med:

Edward Chamberlayne: Ola Isene
Julia Shuttlethwaite: Lillemor von Hanno
Celia Coplestone: Gøril Havrevold
Alexander MacColgie Gibbs: Arne Bang-Hansen
Peter Quilpe: Frank Robert
Sir Henry Harcoint-Reilly: Olafr Havrevold
Lavinia: Chamberlayne: Else Heiberg
Oppvarter: Johan Sverre

Sendt første gang i 1952

Hva er podkast?

Podkast - slik gjør du det

NRKs podkast tilbud

NRK podkast

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters