T.S. Eliot: ”Cocktailparty” 2:2

Nobelprisvinneren T.S. Eliots drama Cocktailparty kan til å begynne med forveksles med en lett, engelsk sosietetskomedie.

Cocktailparty
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Etter hvert blir det noe helt annet: et psykologisk drama der hovedpersonene tvinges til selvoppgjør og valg i mellommenneskelige og moralske spørsmål.

PODKAST: http://podkast.nrk.no/program/radioteatret.rss

Sosietetsskandale

Vi møter et par fra det engelske sosietetsliv: Edward Chamberlayne og hans hustru Lavinia. Etter fem års ekteskap er de blitt separert, like før et cocktailselskap de har invitert sine venner til.

Edward må prøve å dekke over skandalen og gi en forklaring på hvorfor Lavinia ikke er til stede. Men så dukker hun opp, sammen med en ukjent gjest, som viser seg å være psykiateren Sir Henry Harcoint-Reilly.

Ekteparet må ta stilling til om det litt frynsete og hule livet de har hatt sammen, allikevel var å foretrekke fremfor skilsmisse og isolasjon, en oppfatning som mannens elskerinne Celia opponerer sterkt mot.

Gresk tragedie

T.S.Eliot har selv røpet at dette skuespillet står i gjeld til den greske tragedieforfatteren Euripides, som i sitt drama Alcestis, lar hovedpersonen ofre livet for sin ektemann, kong Admetus. T.S. Eliots drama ble oppført på Nationaltheatret og senere i Radioteatret med de samme skuespillerne – og vakte debatt på grunn av det syn på menneskelivet og den moralfilosofi man kan utledes av stykket og som mange fant upassende.

Stykket ble bearbeidet for radio av Claes Gill og produsert i 1952. Det blir nå sendt i to deler. Instruktør Agnes Mowinckel var en skuespiller og instruktør som gjorde mye for å introdusere moderne samtidsdramatikk i Norge.

Oversatt av Paal Brekke.
Lyddesign: Rusånes/Skoe.
Regi: Agnes Mowinckel.

De som er med:

Edward Chamberlayne: Ola Isene
Julia Shuttlethwaite: Lillemor von Hanno
Celia Coplestone: Gøril Havrevold
Alexander MacColgie Gibbs: Arne Bang-Hansen
Peter Quilpe: Frank Robert
Sir Henry Harcoint-Reilly: Olafr Havrevold
Lavinia: Chamberlayne: Else Heiberg
Oppvarter: Johan Sverre

Sendt første gang i 1952

Hva er podkast?

Podkast - slik gjør du det

NRKs podkast tilbud

NRK podkast

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm