Hopp til innhold

Plus size-modell kler av seg på forside

– Vi ønsker å vise at man bare trenger en kropp for å ha en sommerkropp, sier ELLEs sjefredaktør Signy Fardal. Men hun understreker at de ikke ønsker å bli et «plus size»-blad.

Elle juli 2015

NAKEN: Den amerikanske «plus size»-modellen Tara Lynn er naken i ELLEs julinummer.

Foto: ELLE

– Grunnen til at vi har valgt å ha en naken «plus size»-modell på coveret nå, er at juli er den måneden i året hvor folk er mest opptatt av kropp, mener sjefredaktør Signy Fardal.

Signy Fardal

SOMMERKROPPEN: Sjefredaktør Signy Fardal mener det er viktig å vise leserne flere typer modeller.

Foto: Nicholas Cronard

Positive tilbakemeldinger

I sitt nyeste nummer har motemagasinet ELLE valgt å ha amerikanske Tara Lynn på forsiden. «Plus size»-modellen har figurert på forsiden til flere andre blader verden over, og i 2012 var hun også avbildet i norske ELLE.

Elle juli 2015

AVKLEDD: Tara Lynn gjør stor suksess som modell i størrelse 42.

Foto: ELLE
Elle cover mai 2012

I 2012: – Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger da vi hadde en plus size-modell på forsiden, forteller sjefredaktør Signy Fardal i ELLE.

Foto: ELLE

– Det er synd det er så sjelden vi kan bruke slike typer modeller. Det er begrenset med tilfang av modeller med Tara Lynns kvalitet. Det rådende bildet av skjønnhet er en kropp som ikke representerer så mange. Jeg synes det er flott de få gangene vi har anledning til å pushe grensene for hva folk oppfatter som vakkert. Skjønnhet har ikke noen størrelse, sier Fardal.

– Skal ikke bli et «plus size»-blad

Selv om magasinet er opptatt av å vise leserne at skjønnhet kommer i flere fasonger, kan det likevel gå en stund mellom hver gang de har modeller i større størrelser.

– Mange kan si: «Dette gjør dere bare en gang i året», og det stemmer nok. En sjelden gang har vi muligheten, og da gjør vi det. Men vi skal heller ikke bli et «plus size»-blad, mener sjefredaktøren.

– Magasiner og blader spiller en viktig rolle i alt som handler om skjønnhet, kropp, men det blir for enkelt å tenke at bare vi begynner med andre typer modeller, vil vi endre synet på hva samfunnet ser på som pent.

– Fremstilles som noe unormalt

Redaktør i det feministiske tidsskriftet Fett, Hedda Lingaas Fossum, er i utgangspunktet positiv til at motebladene bruker plus size-modeller. Men hun mener markedsføringen av slike utgaver ofte gir feil signal.

– Det blir ofte markedsført som noe spesielt som avviker fra normalen. Det blir lagt vekt på at det er en plus-size utgave. Det kan gi et signal om at motebladene ikke anser en sånn kropp som normal.

Hedda Lingaas Fossum

SKEPTISK: Hedda Lingaas Fossum mener bruk av plus size modeller må bli mer vanlig før det har noen effekt.

Foto: Privat

Hvis ELLE og andre moteblader vil endre skjønnhetsidealet må de begynne å bruke et mer representativt utvalg modeller, mener Fossum.

– Forhåpentligvis er det endringer på gang i moteredaksjonene, men fortsatt er det tynne kvinner som preger bladene. Modellene burde speile hvordan kvinner faktisk ser ut, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober