PLOMMETERTE
Mørdeig:
120 g smør, romtemperert
90 g melis
30 g malte mandler
1 egg
235 g mel
Mandel og sitronfyll:
100 g smør
100 g sukker
2 egg
75 g malte mandler
25 g mel
Revet skall og saft fra 2 sitroner
ca. 15 plommer
Smør og sukker til steking
Begynn med mørdeigen. Bland smør, mandler, egg og 1/3 av melet raskt sammen til en jevn deig. Bland hurtig inn resten av melet. Det er viktig at deigen blir eltet minst mulig. Pakk den godt inn i plastfolie og la deigen ligge kjølig minst 1 time.
Trykk deigen jevnt ut i terteformen (24 - 26 cm) og forstek ca. 12 min. ved 160 grader.
Kok sitronsaften inn til det halve. Pisk smør og sukker sammen. Rør mandlene og melet inn i smørblandingen vekselsvis med eggene.
Tilsett sitronskall og saft. Fyll mandelfyllet i terteskallet.
Del plommene og fjern steinene. Stek dem med kjøttsiden ned i smør og dryss over litt sukker.
Legg dem over i fyllet med kjøttsiden opp. Stek terten ved 170 grader i ca. 30 min.
Terten serveres lun eller kald med et lett melisdryss.
Tips:
Ta vare på sausen som blir i pannen etter at du har stekt plommene.
Pisk creme fraiche eller mascarponeost med litt melis og vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang.