NRK Meny
Normal

Plommeterte

Er du glad i plommer? Terte også? Da er Kokke-Lise din kulinariske helt. Hun stiller nemlig opp med plommeterte i onsdagens Frokost-TV!

Plommepai
Foto: NRK

PLOMMETERTE

 

Mørdeig:

120 g smør, romtemperert

90 g melis

30 g malte mandler

1 egg

235 g mel

 

Mandel og sitronfyll:

100 g smør

100 g sukker

2 egg

75 g malte mandler

25 g mel

Revet skall og saft fra 2 sitroner

ca. 15 plommer

Smør og sukker til steking

Begynn med mørdeigen. Bland smør, mandler, egg og 1/3 av melet raskt sammen til en jevn deig. Bland hurtig inn resten av melet. Det er viktig at deigen blir eltet minst mulig. Pakk den godt inn i plastfolie og la deigen ligge kjølig minst 1 time.

Trykk deigen jevnt ut i terteformen (24 - 26 cm) og forstek ca. 12 min. ved 160 grader.

Kok sitronsaften inn til det halve. Pisk smør og sukker sammen. Rør mandlene og melet inn i smørblandingen vekselsvis med eggene.

Tilsett sitronskall og saft. Fyll mandelfyllet i terteskallet.

Del plommene og fjern steinene. Stek dem med kjøttsiden ned i smør og dryss over litt sukker.

Legg dem over i fyllet med kjøttsiden opp. Stek terten ved 170 grader i ca. 30 min.

Terten serveres lun eller kald med et lett melisdryss.

 

Tips:

Ta vare på sausen som blir i pannen etter at du har stekt plommene.

Pisk creme fraiche eller mascarponeost med litt melis og vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang.