Hopp til innhold

– Mediene forventer personlige historier

Kjendiser står oftere og oftere frem med egne historier om psykiske problemer. Å ha en personlig historie å by på har nærmest blitt et krav for å slippe til i mediene, mener plateselskapsjef.

Lene Marlin, Sophie Elise, Onkl P og Stein Erik Hagen

FORTELLER ÅPENT: De siste årene har flere kjendiser og kulturpersonligheter stått frem med personlige historier om egne problemer, også her i NRK. Øverst fra venstre: Lene Marlin, Sophie Elise Isachsen, Onkl P og Stein Erik Hagen.

Foto: NRK

– Det er forventet hvis du i det hele tatt skal ta kontakt med mediene, i hvert fall med de klikkbaserte, at du har noe mer enn musikk å snakke om, forteller Jørn Dalchow i plateselskapet DaWorks.

Han sier det blir stadig vanskeligere for artister å slippe til i media uten en personlig historie å by på.

Stadig flere «snakker ut»

Mandag skrev NRK at det de siste årene har vært en kraftig økning i antallet kjendiser som står frem med personlige historier om psykiske problemer.

En undersøkelse gjort av analysebyrået Retriever viser at det de to siste årene har vært til sammen 914 saker i norske medier der kjendiser snakker ut om egen mental helse.

I en kronikk på NRK Ytring tar kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom et oppgjør med trenden, som han mener påfallende ofte sammenfaller med kjendisenes egne plateslipp og lanseringer.

Jørn Dalchow i plateselskapet DaWorks bekrefter at det er en sammenheng, og mener det nærmest har blitt et krav at man har en personlig historie å by på når man skal prøve å skaffe en artist medieomtale.

– Det ligger nesten alltid der at du må ha det med i presentasjonen av artisten. Gjerne da også eksklusivt til ett medium, slik at de kan lage en større sak på det. Dette skjer ukentlig, forteller Dalchow.

– Seerne responderer

– Det er noe som skjer i tiden, det at vi åpner opp for å snakke om de vanskelige tingene, sier Sissel Randsborg, redaksjonsleder i «God Morgen, Norge» på TV 2.

Programmet har ofte aktuellle artister som gjester, og Randsborg mener fortellinger om egne psykiske problemer treffer seerne spesielt godt.

– Åpenhet rundt psykiske problemer er noe som engasjerer. Det er en trend i tiden at stadig flere ønsker å snakke om det, og vi ser at seerne responderer spesielt bra når det er kjente folk som gjør det, fordi det også anerkjenner at det å ha psykiske lidelser er noe allment og vanlig, forteller Randsborg.

– Utgangspunktet er en dialog med plateselskapene der det er en plate som skal selges. Så leter vi etter en historie som kan treffe seerne i en større grad enn bare at artisten vil selge en plate; dét er ikke et godt nok argument for å komme til oss.

Lene Marlin snakker om kronikken der hun skrev om sitt selvmordsforsøk.

FIKK ROS: Artisten Lene Marlin høstet ros da hun i 2014 sto frem og fortalte om depresjonen hun har slitt med. Siden den gang har stadig flere norske kjendiser fortalt åpent om egne psykiske problemer.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober