
Howls "Higher Class of Lush" er utgitt på Tuba Records, et mindre label. Foto/Copyright: Howl
Det mener Vegard Waske som jobber i Bureau Storm og blant annet er manager for Heroes & Zeros, Into the Light, Jaga Jazzist og 120 Days. På MySpace har han skrevet en blogg som problematiserer fildeling.
Fildeling dreper musikk?
Mellom 25 og 65% av all internett-trafikk er BitTorrent-relatert, det vil si folk som laster ned musikk, filmer og tv-serier gratis. Men den største andelen av bt-trafikken er filmer og tv-serier. YouTube står for 10% av internett-trafikken.
- Små og uetablerte artister, og mindre labels er på et synkende skip, mener Waske. - Å spille live har blitt viktigere enn før. Men når man må turnere hele tiden for å holde det gående, da blir det vanskelig å lage nytt materiale.
- Det er ikke lenger lønnsomt å nære all den gode, vare, vakre nye musikken.
I år som i fjor sank musikksalget. Det vil si: Fysiske produkter sank med 13% mens nedlasting økte med 104%, men total nedgang på sedler som ble lagt igjen i musikk ble likevel 9%, melder IFPI, platebransjens organisasjon.
Og de fire store internasjonale plateselskapene EMI Virgin, Sony BMG, Warner og Universal har måttet slanke staben de siste årene.
Signingsvegring?
Men er de slik at de store plateselskapene i Norge har signingsvegring, og kun gir seg i kast med trygge prosjekter? Det vil si artister som appellerer til de over 40 som ikke har kastet seg på bt-bølgen? slik Waske spissformulerer det.
Bjørn Rogstad, daglig leder i Emi Virgin og en av dem som startet opp kampanjen Piracy Kills Music, bekrefter at flaskehalsen har blitt trangere. I 2007 lanserte de ingen nye artister.
- Når marginene blir dårligere så tvinges vi mot det trygge. Vi er avhengig av omsetning for å overleve. Samtidig er vi nødt til å ta risiko. Hvis vi ikke skaper nye karrierer så har vi ikke lenger grunnlag for å eksistere. For de artistene som allerede er etablert vil jo etter hvert gå ut av produksjon.
At ingen nye ble lansert i 2007 sier han skyldes omstillinger internt i EMI. Rogstad mener at det nok er tøffere for de små plateselskapene enn de store.
- BitTorrent er en fantastisk effektiv teknologi, og det dreper ikke platebransjen, Men at flere og flere ikke betaler for musikk, det er klart det gjør noe med bransjen.
Han mener at det går ut over utvalget og kvaliteten.
Platebransjens kakerlakker
Marius Ergo er en del av Metronomicon Audio, en liten label som er kritisk til "dobbeltmoralen, forfengeligheten og useriøsiteten vi mener musikkindustrien er gjennomsyret av." Føler han seg som på et synkende skip?
- Musikkbransjen har ikke blitt hardere for oss, sier Ergo. - Vi kommer til å drive på uansett. Vi er kakerlakkene som overlever etter en atomkrig!
Han bekrefter imidlertid at alle i Metronomicon har annet arbeide ved siden av.
- Vi overlever gjennom å spille konserter og gi ut plater, men vi tar jo ikke akkurat ut så mye penger at vi kan stikke på juleferie til Bahamas.
Metronomicon gir ut indie-artister med et "populærmusikalsk uttrykk litt til venstre for normen," slik Ergo formulerer det.
- Men vil vi bare ha glade amatører da? spør Rognstad retorisk.
Musikk med Hubbabubba-jingler
Waske på sin side mener at det trengs et større apparat med forskudd, penger til innspilling, annonsering, video osv for at artister skal bli virkelig store, og at alt henger sammen med alt.
- Hvis ikke plateselskapene kan løfte fram band og artister og generere næringsinteresse for å jobbe med musikk, så vil det få konsekvenser for livemarkedet og festivalmarkedet.
Men allerede nå finnes det egne talentjegere som skanner MySpace og for så vidt Urørt?
Han tror at MySpace og Facebook vil få konkurranse med nettsteder som tilbyr artistene en del av annonseinntektene. Noen av hans artister har nettopp sagt ja til å streame musikk og legge ut videoer på et slikt nettsted.
- Internett er fortsatt ungt, og vil bli regulert i mye større grad i framtiden, tror Waske. – Det kan ikke fortsette på denne måten, at personbeskyttelse og opphavsrett skal stå i fare hver dag.
- Det er ikke det beste for forbrukeren at musikk er gratis, mener Waske. - Det vil gå ut over kvaliteten, og musikk vil bli fullstendig reklamefinansiert: Forestill deg fire Hubba-Bubba-jingler før du får høre Radiohead-låta...
Dette har ikke Bjørn Rogstad tro på som et mulig scenario.
- Men at vi får en hybrid av reklamefinansierte nettsider med mulighet til å høre forskjellige band, det tror jeg.
Bare mørk framtid?
- Sånn er det bare, fastslår Morten Skogly, nettguru i P3 og en av Urørts fedre. -Markedet er i ferd med å forandre seg, og det er ikke en moden bransje ennå dette med internett og nedlasting. Det er ikke ferdig.
- Man kan jo velge å gå til krig mot egne kunder, og slå hardt. Eller så kan du lage andre mekanismer for å tjene penger.
Han mener at det artistene tjener mest på er radiospilling, tv-spilling og merchandise, mer enn platesalg.
- Musikkmarkedet er der uansett, det er bare fjaset man taper penger på. Radiohead tjente bra på å legge ut den nye skiva til nedlasting.
Men det er ikke alle som har et like stort navn som Radiohead da.
Han mener at 80% av platesalget uansett er forbeholdt de store kjente artistene.
- Så det merker ikke de små, tror Skogly.
- Veldig mange musikkmedier kåret 2007 som det beste musikkåret på lenge, skyter nettutvikler Dag Helge Østerhagen inn.
Han mener det ikke er tilfeldig at dette kommer nå.
- Det har blitt lettere å slippe til med en bra plate, og det har blitt større omløp, mener Østerhagen.
- Det er potensielt færre som får hjelp av plateselskapene nå, men det er flere artister som slipper til, er de skjønt enige om.
Men innrømmer at det er litt synd på de små platebutikkene, og for så vidt de store som må ty til salg av spill og dvd for å holde det gående.
How to make it
Hvordan skal usignerte band og artister nå fram i musikkjungelen i dag? Mange sier at det er viktig å synes i flest mulig kanaler.
Rogstad i EMI sier følgende:
- Det er ikke noe annerledes nå enn for ti år siden. Vil du bli popstjerne, så må du jakte på hits. Men vil du leve av musikken på lengre sikt, så må du la være å spørre hva andre mener, sier han bestemt.
- Ikke spør hva publikum vil ha, plateselskap eller Urørt for den del. Ikke la deg påvirke. Det er viktig å skaffe seg et grunnlag på egenhånd, kanskje live. Jobbe med å finne et uttrykk som er ditt eget. Du må være kompromissløs og jobbe hardt. Så får du sjansen til slutt, tror han.
- Men du må jo bli bra først!
På EMI signerer de kun band og artister som skriver sine egne ting, og er selvdrevne.
- Vi leter mer etter personligheter enn låter, sier Rogstad.
Superfamily ble intervjuet på Urørt i sommer, de har jobbet seg opp fra ingenting til å få "The Radio Has Expressed…." som den mest spilte låta på P3 i 2007, og kåring som årets beste låt både på Alarm, Adressa, Musikknyheter med flere. Da sa de følgende:
- Vi hadde ingen kontakter i musikkbransjen overhodet da vi startet. Derfor gikk vi gjennom de kanalene som er åpne for alle: NRK Urørt, by:Larm, Zoom Urørt, Norwegian Underwood og så videre, og etterhvert fikk vi napp flere steder.
Deres generelle råd til usignerte band- og artister:
- Man kan ikke fokusere nok på selve låtskrivinga.
Konklusjonen må kanskje bli: Alle vet at musikk ikke bare kan være gratis. Og at noen må betale for det hele. Slik lyder markedsloven. Samme hvor idealistisk man er?
- De store og de små plateselskapene er enig i at hvis ingen vil betale for musikk, så vil det heller ikke bli laget musikk, sier Rogstad.
(Kilder: TorrentFreak.com, IFPI, MySpace, Piracy Kills Music.)