Hopp til innhold

Camilla Granlien Band - Jarnnetter

Nyskapende musikk i folkemusikkdrakt.

Jarnnetter, Camilla Granlien Band

Jarnnetter, Camilla Granlien Band.

Foto: Coverfoto

Jarnnetter er tittelen på en plate med Camilla Granlien band. I tillegg til noen tradisjonelle melodier og tekster, er dette først og fremst et knippe tonesatte dikt etter Tor Jonsson og Olav Aukrust.

Kreativ inngang

CD-en kommer i et sjokkrosa plateomslag fullt av gule prikker. Etter hvert som jeg ser nærmere på det omdannes prikkene til ansiktet til vokalisten Camilla Granlien. Kult! Det er en kreativ inngang som gir meg forventninger til det musikalske innholdet.

Om bygdeliv

Det begynner bra. ”Ei nakji grein”. Et dikt av forfatteren Olav Aukrust fra Lom, nord i Gudbrandsdalen. En språklig nyskaper i sin tid, han døde i 1929, og var blant annet god til å beskrive bygdeliv og natur. Det er et positivt drag over de to diktene etter Aukrust, som Camilla Granlien har tonesatt. Men først og fremst på plata Jarnnetter finner vi dikt av Tor Jonsson. Også han fra Lom. Han døde i 1951, og diktene hans er gjerne mørkere og mer kritiske til bygdelivet enn hva Aukrust er sine dikt.

Variert og fantasifullt

Det er interessant å høre nykomponert musikk til to så forskjellige diktere som Jonsson og Aukrust. Men, på mange måter er de behandlet ganske likt musikalsk. For eksempel får tittelsporet ”Jarnnetter”, skrevet av Jonsson, et optimistisk drag over seg, til tross for teksten: ”tyngst er den natta da ingen kom. Men jarnnetters sorg i mitt hjarte taler eg aldri om”. Det hadde vært morsomt å høre denne teksten i en musikalsk drakt som skiller seg radikalt fra de som Aukrust har fått. Likevel fremstår dette som en variert produksjon, med fantasifulle ideer og arrangement gjennomført på en solid måte av Granliens medmusikere. Jorunn Marie Kvernberg og Andreas Ljones på feler, Harald Høyvik på ulike bassinstrumenter, gitar og vokal, produsenten Niels J. Røine, som også er med som vokalist på noen spor, og ikke minst multiinstrumentalisten Anders E. Røine på gitar, hardingfele, banjo, mandolin, munnharpe, langeleik, orgel og vokal.

Poetiske bilder

Stemmen til Camilla Granlien er særegen. Gjennom fine musikalske foredrag, små ornamenter, god dynamikk og klar diksjon, fanger hun oss med tekstene til Jonsson og Aukrust. Hun har funnet nøkkelen til hvordan hun skal gi oss de poetiske bildene. For gjennom et fengende melodimateriale blir de sittende dypt i meg. Om en død spelemann, om han som føler seg som en konge i et ukjent rike, om døde roser i hver en røys, eller om den nakne grenen med blodrødt bær.

Plata Jarnnetter, Camilla Granlien Band

Camilla Granlien.

Foto: Coverfoto

Vi hører Granlien solo, og i gode samspill med bandet. Noen ganger synes jeg kanskje de instrumentale mellomspillene kan gå litt i stampe, men det er bare unntaksvis. For dette er først og fremst en vellykket, gjennomført og godt produsert plate.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober