NRK Meny
Normal

Planeten vår

Den spektakulære naturserien ”Planeten vår” fra BBC er tilbake med seks nye episoder. Denne gangen skal vi på reise til isøder, enorme sletter, jungler, grunne farvann, skoger og de dype hav.

Isbjørner
Foto: Terry Andrewartha/BBC

En frossen verden

I første del reiser vi til to av planetens mest ekstreme områder, de to polene. Det meste av året er både Arktis og Antarktis innkapslet i is, og mens solen forlater den ene polen og reiser til den andre, går denne frosne verdenen gjennom den mest ekstreme sesongforvandlingen på planeten vår: Fra totalt mørke og iskalde temperaturer til midnattssol. Dette er den mest avsidesliggende villmarken vi kan finne, og i kveld får vi oppleve den sammen med BBCs kamerateam.

Fra Antarktis får vi se knølhvaler som spiser, både filmet fra helikopter ovenfra og under vann. Vi skal også følge en flokk keiserpingviner gjennom ni måneder, og deres utrettelige marsj gjennom isødet for å formere seg.

På Nordpolen følger vi en isbjørn som har brukt vinteren til å jakte på sel til havs. Nå smelter isen bokstavelig talt under den, og BBCs kameraer følger isbjørnen mens den svømmer over 100 kilometer på jakt etter ny is den kan jakte fra. Til slutt kommer den fram til en øy der hvalrosser har samlet seg for å parre seg, og her tvinger sulten isbjørnen til å angripe dem. Det blir en kamp på liv og død for både hvalrossene og isbjørnen.

Vi får også et gjensyn med isbjørnungene vi møtte i begynnelsen av den første sesongen av serien. Nå står de på egne ben uten moren, men klimaforandringer byr på store utfordringer dersom de skal klare seg.

Om serien

Pingvin
Foto: BBC

Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

BBCs egne sider

 

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

 

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP