NRK Meny
Normal

Placht på plakaten

Henrik Placht er kunstneren som bruker mer  spraylakk enn en garvet tagger, og for uinnvidde ser han mer ut som en billakkerer enn en kunstner.

Henrik Placht
Foto: Olav Viksmo-Slettan / NRK

Bilde av Henrik Placht
Foto: Olav Viksmo-Slettan / NRK

Henrik Placht er norsk, nyskapende og annerledes. Han bruker maskeringstape for mer enn 3 000 kroner i uka. Nå står han på plakaten med utstilling i Oslo og Midt-Østen.

Brenner for Midt-Østen

Det er ikke tilfeldig at den unge kunstneren også tar med seg utstillingen til Midt-Østen. Gjennom flere år har Placht både bodd, undervist og arbeidet i Palestina. For fem år siden startet han også på arbeidet med å bygge et kunstakademi i Ramallah. I fjor høst startet de første studentene der.

Henrik Placht
Foto: Olav Viksmo-Slettan / NRK

-Jeg har fått stor inspirasjon fra mine reiser og opphold der nede, så jeg gleder meg veldig til å vise frem de siste bildene, forteller Placht til Frokost-TV.

Utstillingen skal blant annet til Jordan, Syria, Kuwait og Dubai.

Lei av streker?

Dei siste årene har han stort sett jobbet med streker og geometriske figurer, men lei blir han ikke.

-He-he, nei gitt. Det går bra foreløpig, men jeg kommer nok til å gjøre andre ting når den tid kommer. Før malte jeg mer figurativt, og da følte jeg hele tiden behov for å rydde opp og strukturere. Så du kan vel si at dette var et naturlig steg å ta, humrer Placht.

Hvordan er det å jobbe med denne spesielle lakk-teknikken?

-Kjempespennende! Bildene blir til lag for lag, og får mer dybde og dimensjon etter hvert som jeg jobber. Det sitrer litt hver gang jeg kommer ut av lakkeringsrommet og fjerner

Henrik Placht og Olav Viksmo-Slettan
Foto: Petter Olden / NRK

maskeringsarkene, innrømmer den utstillingsklare kunstneren.

Vil du se hvordan Henrik Placht jobber, er det bare å følge med i Frokost-TV onsdag 9. januar. Samme dag åpner utstillingen ”Eye of the Rose” på Galleri Haaken i hovedstaden.