Pixies avlyser konsert i Israel

Det alternative rockebandet Pixes avlyser deres aller første konsert i Israel på grunn av «hendelser utenfor bandets kontroll».

Frank Black i Pixies
Foto: NIGEL TREBLIN / Afp

Amerikanske Pixies skulle opptrådt i Tel Aviv 9. juni under festivalen PiC.NiC, men avlyste i helgen opptreden uten videre forklaringer.

– Det var ikke en lett beslutning å fatte, og vi vet godt at israelske fans har ventet altfor lenge på dette besøket, sier bandet i en kort uttalelse på festivalens nettsider.

Videre beklager de til fansen, men legger til at «hendelser utenfor vår kontroll rottet seg mot oss».

Flere band avlyste

Festivalorganisatorene på sin side hevder avlysningen står i sammenheng med Israels bording av Gaza-konvoien i forrige uke. Ni mennesker mistet livet i forsøket på å bryte blokaden av Gaza.

Organisator Shuki Weiss som først sendte ut en meddelelse hvor han beklaget avlysningen, valgte siden å sende ut en til, hvor han skjelte ut forsøk på å boikotte landet.

– Jeg er full av sorg og smerte ettersom våre gjentatte forsøk på å presentere kvalitetsforestillinger og festivaler i Israel i stadig større grad blir offer for det som bare kan beskrives som en form for kulturterrorisme, sa Weiss.

Han mener fans ikke kan straffes for en regjerings handlinger.

Pixies sin avlysning kom etter at også Gorillaz Sound System og det britiske bandet Klaxons trakk seg fra samme festival. Sistnevnte oppgir logistikken som årsak for avlysningen. Det britiske bandet Placebo valgte å gjennomføre sin opptreden som planlagt.

Placebo

Steve Forrest, Brian Molko og Stefan Olsdal i Placebo gjennomførte sin planlagte konsert i Israel.

Foto: CLAUDIO SANTANA / AFP

– Hadde ikke noe annet valg

Det er ikke første gangen artister avlyser planlagte konserter i Israel. Tidligere i mai valgte Elvis Costello å avlyse sin planlagte turné i landet. Ifølge Costello, som fordømte det han kaller «avskyelig voldshandlinger begått i frigjøringens navn», hadde han ikke noe annet valg.

– Disse forholdene er faktisk for alvorlige og kompliserte å skulle ta opp under en konsert. På den annen side kan man ikke bare overse det. Noen ganger er stillhet bedre enn å bare skulle fortsette – og kanskje skulle så en slutt på det.

Også rockelegenden Carlos Santana trakk seg tidligere i år fra en planlagt konsert i Tel Aviv i sommer. Det samme gjorde den amerikanske jazzpoeten Gil Scott-Heron.

Oppfordres til å boikott

Pixies sin avlysning kom tre måneder etter at bandet mottok et åpnet brev fra en israelsk menneskerettighetsorganisasjon som oppfordret dem til å avlyse konserten.

Samme organisasjon har tidligere sendt ut liknende brev til blant annet Leonard Cohen og Metallica.

Metallica valgte likevel å opptre i Israel nå i mai, det samme gjorde Rihanna. Senere i år er artister som Rod Stewart, Seal, Ozzy Osbourne og Elvis Costellos kone, jazzartisten Diana Krall ventet til Israel. Det samme er Elton John, som så langt ikke har fulgt oppfordringen fra britiske akademikere og avlyst konserten.

Elton John
Foto: Yui Mok / AP

Kulturstrøm

 • «Notre-Dame» mest populære søk

  «Notre-Dame», «Vy» og «Hva er en sjaman» er blant dei mest populære norske Google-søka i år. Det viser statistikk frå Google. Oversikta baserer seg på kva søkeord som har auka mest frå 2018.

 • Cosby fekk avslått ankesak

  Bill Cosby nådde ikkje fram i forsøket på å få gjort om dommen han sonar for seksuelle overgrep. Ankedomstolen i Pennsylvania avviste tysdag alle dei åtte ankepunkta hans. Ein talsmann for Cosby seier dei vurderer å anke til USAs høgsterett.

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK