Hopp til innhold

Kan få plass i EU-parlamentet

Det svenske Piratpartiet kan få en plass i Europaparlamentet, viser en ny meningsmåling.

Piratpartiet demonstrerer i Stockholm

Piratpartiet demonstrerer i Stockholm

Foto: FREDRIK PERSSON / AP

-Vi har kjent ganske lenge at vi har vind i seilene, men det har ikke vært så tydelig i meningsmålinger før.

Det sier Christian Engström som står først på partiets liste til avisen Dagens Nyheter.

På den første målingen før EU-valget får Piratpartiet 5,1 prosent av stemmene. Hvis det blir resultatet etter valget 7.juni, kommer Ensgström inn i EU-parlamentet. Målingen er gjort for Dagens Nyheter av selskapet Synovate.

Partiets støtte blant velgerne har skutt i været under den pågående fildelingsdebatten. I valget til den svenske Riksdagen i 2006 fikk partiet bare 0,6 prosent av stemmene.

Også i utenlandske medier har partiet fått mye oppmerksomhet på grunn av rettssaken mot Pirate Bay.

Etablerte partier avfeier Piratpartiets oppsving med at det er et ensaks-parti. -Det som kommer til å engasjere velgerne fremover er den økonomiske krisen og miljøspørsmål, og der har ikke Piratpartiet mye å bidra med, sier Moderaternas partisekretær Per Schlingmann til Dagens Nyheter.

Piratpartiet selv bekrefter at de vil holde seg til sin egen kamp hvis de blir valgt inn i EU-parlamentet.

-Vi vil fokusere på våre egne saker, fildeling, et fritt internett, privatlivets fred og så videre. Vi hverken kan eller vil delta i tusenvis av avstemninger om alle mulige saker slik de andre partiene gjør.

Og det vet velgerne, sier listekandidat Christian Engström. - I EU-parlamentet handler det først og fremst om å bygge allianser rundt de sakene vi virkelig brenner for.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober