Hopp til innhold

Piraten Timbuktu

- Pirate Bay er den største mediekanalen som finnes i Sverige akkurat nå, sier den svenske artisten.

Timbuktu på Pirate Bay

Pirate Bays fremside med Timbuktu.

Foto: Skjermdump

I går lanserte han sin siste sang på den svenske nettsiden Pirate Bay, et nettparadis for dem som ønsker seg det meste innen musikk, film, spill etc. uten å betale for det. Det skjer ved at en "pirat" legger ut en musikkfil, og de som ønsker kan laste den ned.

- Det er en kritikk mot de som ikke har fulgt med i utviklingen av internett og som heller ønsker å stoppe den, sier Timbuktu, som Jason Diakite kaller seg som artist, til NRK.

Direktør Marte Thorsby i plateindustriens interesseorganisasjon IFPI Norge liker dårlig at Timbuktu samarbeider med piratene.

- Jeg syns det er rart at man som artist og rettighetshaver ønsker å anerkjenne det Pirate Bay står for som utvilsomt er en utnyttelse av alle de som har rettigheter til enkeltinnspillinger, sier Thorsby.

- En utvikling man skal ta til seg

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Foto: Advokatfirmaet Grette

IFPI samler de store plateselskapene i Norge og står bak kampanjen som sier at piratkopiering dreper musikken. Snart trekker de Pirate Bay inn for svensk rett. Artisten Timbuktus uforbeholdene støtte til piratene går dermed rett i strupen på en av Thorsby og plateselskapenes viktigste kampsaker nå.

- Jeg føler at man ikke helt har fulgt med i timen. Nå er det mye som gjøres fra de store og små selskapene for å tilpasse seg den digitale verden, og det finnes mange lovlige distribusjonskanaler via internett og de digitale medier, forteller Thorsby.

- Men det virker som Timbuktu er uenig i det?

- Da kommer han i hvert fall ikke til å tjene penger på musikken sin, sier Thorsby.

- Vi viser at dette ikke er noe man kan stoppe, men noe man skal ta til seg, sier Timbuktu.

Den svenske artisten er heller ikke så veldig bekymret over responsen fra artistkolleger som er opptatt av nedlastingsproblematikken.

- Det har jeg ingen aning om, de får oppfatte det som de vil, sier en munter Timbuktu.

Timbuktu

Jason Diakite alias Timbuktu.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.