Normal

Pinnekjøtt

Turbobudeie Bodil Nordjore lærer deg hvordan du kan lage pinnekjøtt ut av årets slakt.

Førjulsstemning på Rauland
Foto: Norunn Haugholt / NRK

Pinnekjøtt.

Slakt på Rauland
Foto: Norunn Haugholt

Saueribben er tynn, og saltet trenger raskt inn i kjøttet.

1 saueside gnis godt inn med grovt salt, dekkes godt med salt.

La den ligge kjølig i 3 dager.

Puss av saltet, og heng den til tørk i 1 døgn.

Kaldrøykes i 2 dager: 1 time om morgenen og 1 time om kvelden i de to dagene.

Henges tørt og luftig til speking i ca. 1 mnd. Dekkes til med skinkepose. Se til at posen henger fritt rundt sauesiden.

Sauesiden kan også lakesaltes som fenalåret, men bare ligge i laken noen få dager.

 

Tørrsalting av pinnekjøtt, urøykt.

1 ribbeside m/ kam

2 kg salt, grovt eller fint

Gni alt kjøttet inn med salt, og legg det i et kar eller trau med bunnen dekket av salt. Strø over salt så det dekker ribben. Sett kjølig (+8 til 10° C) i 3 dager. Snu ribben en gang per dag. Ta opp ribben, skyll av saltet og tørk godt med papirhåndkle. Heng ribben til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker.

Hør saken: Bodil Nordjore om pinnekjøtt

 

 

Kulturstrøm