Hopp til innhold

Pink Floyd-keyboardist er død

Richard Wright, som var blant de opprinnelige medlemmene i Pink Floyd, er død.

Richard Wright, Pink Floyd

DØDE MANDAG: Richard Wright ble 65 år gammel.

Foto: JOHN D MCHUGH / AFP

Richard Wright døde mandag etter å ha blitt rammet av kreft for kort tid siden, sier familiens talsmann mandag. Wright ble 65 år gammel.

Dermed er alle spekulasjoner om en mulig Pink Floyd-gjenforening ubønnhørlig stedt til hvile. Bandets grunnlegger, Roger Keith «Syd» Barrett, døde av komplikasjoner etter langvarig diabetes i 2006, men gruppens sarte geni ble skjøvet ut av Pink Floyd i allerede 1968 på grunn av rusavhengighet og psykiske problemer.

Hva har Pink Floyd betydd for deg? Hvor viktig var Wright for bandet? Og kan Waters, Mason og Gilmour fortsatt få til en Pink Floyd-gjenforening? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pink Floyd

TO BORTE: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett og Rick Wright jubler over platekontrakt i 1967.

Foto: AP

Tok ansvar etter Syd

Richard Wright var i starten den andre stemmen i Pink Floyd, og tok sammen med Roger Waters ansvar for å drive gruppen videre. Keyboardisten sto blant annet bak singelen «It Would Be So Nice», den første gruppen ga ut som ikke var skrevet av Syd Barrett, samt «Remember A Day» på andrealbumet «A Saucerful Of Secrets».
Selv om både Wright og Barretts erstatter David Gilmour bidro med låtskriving gjennom hele 70-tallet, var det Roger Waters som tok kreativ kontroll over bandet etter Barretts exit. Regimet i bandet førte til betydelige gnisninger mellom bandmedlemmene, samtidig som storselgere som «Dark Side Of The Moon» og «Wish You Were Here» herjet på salgslistene.

Richard Wright

SUKSESS: Pink Floyd har solgt over 200 millioner plater. Her Gilmour og Wright i 1988.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Sparket under «The Wall»

I 1979 førte problemene til at Roger Waters sparket Wright ut av bandet, bare for å hyre ham inn igjen til «The Wall»-turnéen året etter. Tangentisten hadde da kun status som en ordinær innleid musiker. Årsaken til at Waters gikk til et så drastisk skritt skal være at Wright ikke var villig til å avbryte sommerferien sin for å få «The Wall» tidligere ferdig. Bassisten skal også ha irritert seg kraftig over at Wright ikke viste noe videre entusiasme for prosjektet, og ikke bidro med stort kreativt lenger.

Pink Floyd ga i 1983 ut «The Final Cut», uten Richard Wright. Albumet var i realiteten et soloprosjekt for Waters, og bandet ble oppløst kort tid etter. I 1986 gikk Gilmour og trommeslager Nick Mason i gang med et nytt Pink Floyd-album uten Waters, noe som førte partene inn i en bitter og svært langvarig strid. På grunn av stridighetene rundt Pink Floyd-navnet, ble ikke Richard Wright ført opp som bandmedlem på platen, selv om han bidro.

Gjenforent i 2005

På livealbumet «Delicate Sound Of Thunder» (1988) var Wright offisielt tilbake i Pink Floyd, og denne besetningen holdt seg stabil frem til 1995, da gruppen trakk seg stille og rolig tilbake. I årene som fulgte verserte en rekke rykter og spekulasjoner om en lukrativ gjenforening av Pink Floyd med Roger Waters, men alle parter takket bestemt nei.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pink Floyd ved (fra venstre): Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright under Live 8.

SJOKKET: David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Richard Wright sammen for første gang på 25 år under Live 8-konserten i 2005.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS, Lefteris Pitarakis / AP

Overraskelsen var derfor stor da Bob Geldof klarte å overtale Gilmour og Waters til å begrave stridsøksen og opptre sammen med Wright og Mason under Live 8-konserten i Hyde Park i 2005. Gruppen opptrådte sammen for første gang siden 1980, og fremførte «Speak To Me/Breathe», «Money», «Wish You Were Here» og «Comfortably Numb». Under konserten hyllet også Waters bandets grunnlegger Syd Barrett fra scenen. Nesten nøyaktig ett år senere døde Barrett.

Gruppen har siden brukt mye tid på å avkrefte rykter om en gigantisk siste turné, selv om tilbudene haglet etter Live 8-konserten.

The Great Gig In The Sky

Nå er det unektelig slutt. Mandag 15. september sovnet Richard Wright inn, etter en kort kamp mot kreftsykdommen. Dermed er to av fem medlemmer borte.

På Gilmours hjemmeside står følgende melding:

«I'm so sorry to break the sad news that Richard has passed away after a battle with cancer.I really don't know what to say other than that he was such a lovely, gentle, genuine man and will be missed terribly by so many who loved him. And that's a lot of people.»

Pink Floyd er historie. Barrett og Wright er samlet igjen, mens Waters, Mason og Gilmour sørger. Gruppens neste konsert blir The Great Gig In The Sky.

Måtte det bli lenge til.

Se Wright og Gilmour hylle Syd Barrett med «Arnold Layne», fra Pink Floyds første album, i 2006.

SE HYLLESTEN HER!

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.