Piken fra Ipanema – i 50 år

Den er en av tidenes mest spilte sanger, og den er tolket av noen av verdens fremste artister, som Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Madonna og Cher. Men det var to brasilianere som skapte «Piken fra Ipanema»- for 50 år siden.

Piken fra Ipanema

Det sies at Helo Pinheiro på 60-tallet var inspirasjon til sangen 'The girl from Ipanema'

Den er blitt selve symbolet på Rio de Janeiro - sangen om den vakre, unge jenta som vandrer undrer Rios sol på vei til den berømte badestranda Ipanema.

Ipanema-stranden

Den berømte Ipanema-stranden i bakgrunnen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK


Blant hennes mange beundrere var komponisten Tom Jobim og poeten Vinicius de Morais, som hver dag satt på sin stamkafé «Bar Veloso» og så henne gå forbi. En dag da de fikk øye på jenta utbrøt Morais: «Olha, que coisa mais linda!» - «Se, så vakker hun er». Dermed var første setning i teksten skapt.

Hør historien og sangen i Kulturnytt:

Men fra de første ordene og frem til verdenssuksessen «Piken fra Ipanema» var veien lang. Selv navnet på sangen ble til mye senere. Den første utgaven ble kalt: «Menina que Passa», «Jenta som går forbi», og ble først brukt i et teaterstykke som de to låtskriverne jobbet med. Sangen ble også spilt inn på plate, men den store suksessen uteble.

Stan Getz

Piken fra Ipanema

Tekst og melodi i «Garota de Ipanema»

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det var først i 1964 det store gjennombruddet kom. Året før hadde Tom Jobim og den kjente sangeren João Gilberto vært i New York for å spille inn plate sammen med den amerikanske saxofonistlegenden Stan Getz, og de ble enige om at sangen om den vakre jenta på Ipanema måtte være med.

De endret navnet til «The girl from Ipanema», og gjorde innspillingen på to språk - engelsk og portugisisk. Men det store spørsmålet var: Hvem skal synge den engelske teksten?

Jõao Gilbertos kone Astrud var på dette tidspunktet ikke sanger. Hun var med til USA fordi hun var den eneste av brasilianerne som kunne engelsk. Men hun hadde en fin stemme, og engelsken var grei nok, så hvorfor ikke prøve?

Berømt platecover

Dermed var suksessen et faktum, og «Piken fra Ipanema» og albumet «Getz/Gilberto» vant fire Grammy-priser i 1964 og ble en av årets største internasjonale suksesser.

Hvem er hun?

Selvsagt ble «Piken fra Ipanema» en farsott i Brasil, og spekulasjonene gikk høyt: Hvem er hun? Det var ikke få av Rios unge damer som hevdet å ha fått lange blikk og tilrop fra de to låtskriverne, og som dermed mente å være opphavet til sangen. Det vokste til og med opp en liten industri av hobbyfotografer som levde av å selge bildet av «den egentlige piken fra Ipanema» til godtroende turister.

Mange mente det ikke fantes noen virkelig person i denne historien, og at tekstforfatteren hadde hentet inspirasjon fra flere unge kvinner han hadde sett på Ipanema. Det hele forble et mysterium, og spekulasjonene fortsatte - helt frem til 1965.

Poeten Vinicius de Moraes lå på sykehus da han fikk høre at det skulle arrangeres en stor konkurranse i Rio, der den offisielle «Piken fra Ipanema» skulle kåres. Da besluttet han at tiden var inne for å avsløre sannheten. Han innkalte til en pressekonferanse sammen med en da 20 år gammel jente fra Rio, Heloísa de Menezes Pinto.

Hun var datter av en general, fra en velstående familie på det fasjonable Ipanema, og Moraes fortalte levende om hvilket inntrykk hun hadde gjort. Og han slo fast at det var takket være henne den berømte sangen var blitt til.

Komponisten fikk nei

Avsløringen gjorde 20-åringen til en stor kjendis over natten. Filmtilbud og modellkontrakter ble øst over henne og hun ble tilbudt reiser verden over. Men i første omgang takket hun nei. Hun hadde strenge foreldre, og var heller ikke selv klar til å kaste seg inn i et slikt sirkus.

Hun takket også nei til et annet pikant tilbud: Den berømte komponisten Tom Jobim var ikke bare fascinert av henne da han skrev tonene til "Piken fra Ipanema". Han var alvorlig forelsket i jenta. Men han var en sjenert mann, og først flere år senere tok han mot til seg og fridde til henne. Da var det for sent. Heloísa, eller Helo, som hun ble kalt, var da forlovet med den rike forretningsmannen Fernando Pinheiro, og de giftet seg et par år senere.

Men ektemannens forretninger gikk etterhvert dårlig, og da selskapet gikk konkurs besluttet Helo Pinheiro å tjene penger selv. Og selv om oppmerksomheten rundt «Piken fra Ipanema» hadde tapt seg, var berømmelsen fortsatt en kapital.

Carota bar

«Garota de Ipanema»

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Hun ga en mengde intervjuer, deltok i TV-show, og brukte sin kjendisstatus til å bygge opp en suksessrik kleskjede som hun lever av den dag i dag. I et intervju med BBC Brasil forteller hun om det som skjedde for 50 år siden.

– Jeg fikk jo en voldsom oppmerksomhet da det ble kjent at jeg var «Piken fra Ipanema», og det var ikke lett å styre livet. Men jeg prøvde å holde beina på jorda, og sa nei til masse fristende tilbud. I dag ser jeg det som skjedde som en gave, og jeg er glad for at jeg ikke har latt penger styre livet mitt, sier Helo Pinheiro - Piken fra Ipanema.

Kaféen finnes

Kaféen der den berømte sangen ble unnfanget finnes fortsatt. Og selvsagt har den forlengst skiftet navn til «Garota de Ipanema» - «Piken fra Ipanema». I dag er den et av de mest kjente spisestedene i bydelen Ipanema, og over stambordet der de to vennene Jobim og Morais henger en stor plaket med teksten «Piken fra Ipanema »og notene til sangen.

Innehaveren av restauranten innrømmer gjerne at han har gjort gode penger på stedet.

– Ja, dette stedet er nå verdenskjent – en stor turistattraksjon her i Rio, sier Manuel Ignacio – opprinnelig fra Portugal. Jeg kjøpte kafeen på slutten av 60-tallet, og etter at jeg ga den navn etter den berømte sangen, kom folk fra hele verden for å se stedet der bossa nova-musikken oppsto, sier han.

Kulturstrøm