Picasso-lotteri gikk på trynet

Det mye omtalte Picasso-lotteriet ble til et mareritt for arrangøren, det internasjonale auksjonsfirmaet Sotheby's. Deltakerne i lotteriet føler seg snytt.

Pablo Picasso og «L'Homme au Gibus»

Pablo Picassos «L'Homme au Gibus» ble i dag loddet ut.

Foto: George Stroud/Getty Images/Arrangøren av lotteriet

L'Homme au Gibus av Picasso

L'Homme au Gibus («Mann med operahatt») er verdt rundt 6 millioner kroner.

Foto: www.1picasso100euros.com

I kveld skulle det bli trukket en vinner i det mye omtalte Picasso-lotteriet, der en heldig vinner skulle stukket av med et maleri verdt seks millioner kroner.

Det hadde blitt lagt ut 50.000 lodd til lotteriet, med en pris på 100 euro per stykk. I går kveld var det fortsatt mulig å kjøpe lodd på nettsiden, noe som kan tyde på at loddene ikke ble revet bort slik mange spådde.

Ifølge arrangøren, auksjonshuset Sotheby's i Paris, skulle det være mulig å følge lotteriet via en videostrøm på nettet. Denne strømmen ble aldri lagt ut.

Trekningen skulle finne sted klokken 20.00 norsk tid. Over halvannen time senere var det ikke mulig å få noen nyheter om hvem som hadde vunnet.

Picasso-trekning Sotheby's

Førdt rundt kl 22 ble vinneren annonsert på nettet, to timer forsinket.

Foto: Skjermdump fra video/1picasso100euros.live.brainsonic.com/
2 timer forsinket

Ifølge avisen Le Figaro er Jeffrey Gonano, en 25 år gammel amerikaner, vinneren.

Først i 22-tiden onsdag kveld ble video av trekningen lagt ut på nettet, og Gonano bekreftet som vinner. Han bor i Wexford i Pennsylvania, USA.

Deltakerne føler seg snytt

På lotteriets Facebook-side er det mange Picasso-fans som føler seg snytt.

– De ga meg en billett, kansellerte den, og ga meg en annen. Nå er det ikke noen videostrøm og de er etter skjema. Dette er mange penger for deltakerne, så det er veldig dårlig at trekningen har blitt kjørt så dårlig, sier en av deltakerne.

– De har planlagt dette siden april, det kan ikke være så vanskelig å sette opp en videostrøm, sier en annen.

Arrangøren beklaget hendelsen på Facebook.

– Til vår overraskelse har antall seere oversteget antall deltakere, derfor får noen av dere ikke kommet inn på siden vår. Unnskyld, unnskyld, unnskyld, skriver arrangøren.

I Picassos ånd

Det var Picasso-maleriet «L'Homme au Gibus» («Mann med operahatt») som var den store, og eneste, gevinsten i lotteriet. Den spanske malerens barn har bekreftet verkets ekthet.

Pengene som har blitt betalt for loddene skal etter planen gå til bevaring av den libanesiske oldtidsbyen Tyre, som står på Unescos verdensarvliste.

Pablo Picassos barnebarn, Olivier Picasso, er mannen bak veldedighetslotteriet.

Olivier Picasso har tidligere sagt til Sky News at hans bestefar ville ha elsket lotteri-ideen, og at det er helt i hans ånd.

– Han var en pioner, og elsket å være først på alle mulige måter. Bestefar var også svært og sjenerøs, fortalte Picasso til den britiske TV-kanalen.

Kulturstrøm

 • Mener krigsdokumenter bør flyttes

  Flere historikere mener at krigsdokumentene i Hjemmefrontmuseets arkiver bør overføres til Arkivverket, skriver Klassekampen. Historiker Lars Borgersrud mener Arkivverket bør ha forvaltningsansvaret for at materialet fra både privatpersoner og Forsvarets overkommando skal bli tilgjengelig for publikum. Han mener Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» har aktualisert debatten om Hjemmefrontmuseets rolle. Museet ble åpnet i 1970 på Akershus festning i Oslo som del av markeringen av at det var 25 år siden andre verdenskrig tok slutt. På bildet klipper kronprins Harald snoren.

  Hjemmefrontmuseet åpnes i 1970
  Foto: Scanpix / NTB scanpix
 • Feirer populært plateselskap

  Plateselskapet Rune Grammofon, med Rune Kristoffersen i spissen, har høy stjerne for sin kvalitet blant musikere og publikum. Neste helg feires selskapets første 20 år på Nasjonal Jazzscene i Oslo, med konserter, bokutgivelse og plateslipp, melder jazzinorge.

  Rune "Grammofon" Kristoffersen