NRK Meny
Normal

Picasso-lotteri gikk på trynet

Det mye omtalte Picasso-lotteriet ble til et mareritt for arrangøren, det internasjonale auksjonsfirmaet Sotheby's. Deltakerne i lotteriet føler seg snytt.

Pablo Picasso og «L'Homme au Gibus»

Pablo Picassos «L'Homme au Gibus» ble i dag loddet ut.

Foto: George Stroud/Getty Images/Arrangøren av lotteriet

L'Homme au Gibus av Picasso

L'Homme au Gibus («Mann med operahatt») er verdt rundt 6 millioner kroner.

Foto: www.1picasso100euros.com

I kveld skulle det bli trukket en vinner i det mye omtalte Picasso-lotteriet, der en heldig vinner skulle stukket av med et maleri verdt seks millioner kroner.

Det hadde blitt lagt ut 50.000 lodd til lotteriet, med en pris på 100 euro per stykk. I går kveld var det fortsatt mulig å kjøpe lodd på nettsiden, noe som kan tyde på at loddene ikke ble revet bort slik mange spådde.

Ifølge arrangøren, auksjonshuset Sotheby's i Paris, skulle det være mulig å følge lotteriet via en videostrøm på nettet. Denne strømmen ble aldri lagt ut.

Trekningen skulle finne sted klokken 20.00 norsk tid. Over halvannen time senere var det ikke mulig å få noen nyheter om hvem som hadde vunnet.

Picasso-trekning Sotheby's

Førdt rundt kl 22 ble vinneren annonsert på nettet, to timer forsinket.

Foto: Skjermdump fra video/1picasso100euros.live.brainsonic.com/
2 timer forsinket

Ifølge avisen Le Figaro er Jeffrey Gonano, en 25 år gammel amerikaner, vinneren.

Først i 22-tiden onsdag kveld ble video av trekningen lagt ut på nettet, og Gonano bekreftet som vinner. Han bor i Wexford i Pennsylvania, USA.

Deltakerne føler seg snytt

På lotteriets Facebook-side er det mange Picasso-fans som føler seg snytt.

– De ga meg en billett, kansellerte den, og ga meg en annen. Nå er det ikke noen videostrøm og de er etter skjema. Dette er mange penger for deltakerne, så det er veldig dårlig at trekningen har blitt kjørt så dårlig, sier en av deltakerne.

– De har planlagt dette siden april, det kan ikke være så vanskelig å sette opp en videostrøm, sier en annen.

Arrangøren beklaget hendelsen på Facebook.

– Til vår overraskelse har antall seere oversteget antall deltakere, derfor får noen av dere ikke kommet inn på siden vår. Unnskyld, unnskyld, unnskyld, skriver arrangøren.

I Picassos ånd

Det var Picasso-maleriet «L'Homme au Gibus» («Mann med operahatt») som var den store, og eneste, gevinsten i lotteriet. Den spanske malerens barn har bekreftet verkets ekthet.

Pengene som har blitt betalt for loddene skal etter planen gå til bevaring av den libanesiske oldtidsbyen Tyre, som står på Unescos verdensarvliste.

Pablo Picassos barnebarn, Olivier Picasso, er mannen bak veldedighetslotteriet.

Olivier Picasso har tidligere sagt til Sky News at hans bestefar ville ha elsket lotteri-ideen, og at det er helt i hans ånd.

– Han var en pioner, og elsket å være først på alle mulige måter. Bestefar var også svært og sjenerøs, fortalte Picasso til den britiske TV-kanalen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).