Pianist dømt for blasfemi på Twitter

En tyrkisk pianist er dømt til ti måneders betinget fengsel for blasfemi på Twitter.

Fazil Say

Den tyrkiske pianisten Fazil Say er dømt til 10 måneders betinget fengsel for blasfemi på Twitter.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Den verdenskjente tyrkiske pianist og komponist Fazil Say (43) er i en rettssal i Istanbul dømt til 10 måneders betinget fengsel for blasfemi, ifølge Afp. Musikeren selv sier han er blitt gjenstand for et politisk spill, igangsatt av den tyrkiske regjeringen.

Fornærmet religiøse verdier

Fazil Says ble stilt for retten på grunn av flere meldinger han har postet på Twitter i 2012. Han erklærte blant annet at han var ateist og retweetet en en melding som gjorde narr av den islamske forestillingen av paradiset. Deretter annonserte han at han vurderte å forlate Tyrka for å bo i Japan på grunn av en økning av konservativ islam og voksende intoleranse i hjemlandet.

Retten fant i dag pianisten skyldig i å «fornærme religiøse verdier for deler av befolkningen». Pianisten var ikke til stede under domsavsigelsen.

Protesterer for Fazil Say

Rundt 100 menneskerettighetsforkjempere, inkludert artister og journalister samlet seg på utsiden av rettsbygningen for å støtte pianisten Fazil Say i oktober da saken hans først kom for retten.

Foto: STR / Afp

Ifølge tyrkisk lov kan alle som erklæres skyldig i å fornærme religiøse verdier få en straff på mellom tre måneder og et år i fengsel.

Ikke første gang

Fazil Say har spilt med filharmonien både i Berlin, New York, Tokyo og Israel. I Norge var han for første gang i 2009.

Det er ikke første gang noen blir dømt for blasfemi via nettet. En domstol i Egypt dømte i desember en blogger til tre års fengsel for blasfemi og religionsforakt.

I Tunisia ble Jabeur Mejri dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha publisert en karikatur av Muhammed på Facebook.

Blasfemi i Norge

I Norge ble straffelovens paragraf 142, også kalt blasfemiparagrafen, sit brukt i 1933 da staten tapte saken mot Arnulf Øverland om hans foredrag «Kristendommen - Den tiende landeplage».

NRK Verdibørsen hadde fokus på blasfemi i programmene sine høsten 2012.


Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.