Hopp til innhold

Pia Tjelta på Amanda-prisen: – Jeg er litt nervøs

Skuespillerne har ankommet prisutdelingen, men hvem som får med flest statuetter hjem, tør de ikke spekulere i.

Pia Tjelta og Vanessa Rudjord

Pia Tjelta sammen med venninnen Vanessa Rudjord på Amanda-prisutdelingen i Haugesund.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Den norske filmbransjen er samlet i Haugesund for å feire seg selv. Lørdag kveld er det duket for Amanda-prisutdeling i vestlandsbyen.

Hedringen startet lørdag formiddag da Anne Marit Jacobsen og Aksel Hennie sine stener i Haugesunds «Walk of Fame» ble avduket. Sistnevnte kunne ikke komme da han ble kidnappet av kompisene for sitt eget utdrikningslag på veien.

Pia Tjelta er nominert til prisen «beste kvinnelig hovedrolle».

– Nervene er absolutt nærværende. Jeg er litt nervøs, sier hun.

– Jeg syns det er skikkelig stas

Hun forteller at hun har vært på prisutdelingen mange ganger før, men at det fortsatt er like jevt å være nominert.

– Jeg har sittet og slitt ut disse setene så mange ganger før, så jeg syns det er skikkelig stas, sier hun.

Skuespilleren tør ikke spekulere i hvilke film som blir den store vinneren i år.

– Men det er noen filmer som har veldig høy vekt i nominasjoner, så regner med de får med seg noe hjem, smilte hun.

Det er 20 priser som skal deles ut, og 23 filmer som er med i konkurransen, skriver Filmfestivalen i Haugesund på sine hjemmesider. Flest nominasjoner har «Ut og stjæle hester» med ti, tett fulgt av «Harajuku» med ni.

– Blanding av leirskole og julebord for oss

Alexandra Gjerpen er nominert i kategorien «beste kvinnelige birolle» for sin rolle i filmen «Når jeg faller». Hun har klare forventninger til kveldens fest.

– Jeg håper det blir en gøy fest. Dette er en blanding av leirskole og julebord for oss. Det er sånn Amanda skal være, sier hun.

Alexandra Gjerpen

Alexandra Gjerpen er nominert i kategorien «beste kvinnelige birolle».

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Når det gjelder hvem som kommer til å få flest priser med seg hjem fra utdelingen har ikke Gjerpen noen klare spådommer.

– Jeg har ikke krystallkulen min med meg, så det aner jeg ikke. Det er så mange gode nominerte at det er umulig å si, forteller hun.

– Det er jeg stolt av

Tobias Santelmann er nominert i kategorien «beste mannlige skuespiller» for sin rolle i «Mordene i Kongo».

– Det er selvfølgelig veldig stort. Det har vært over 20 norske spillefilmer i år, med mange sterke historier og gode skuespillerprestasjoner så å være en av tre som er nominert er veldig stort. Det er jeg stolt av, sier han.

Tobias Santelmann og Jon Ranes

Jon Ranes og Tobias Santelmann spiller begge i «Ut og stjæle hester» som har fått flest nominasjoner før kveldens Amanda-prisutdeling.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

I tillegg har han en rolle i «Ut og stjæle hester» som har flest nominasjoner i kveld. Santelmann hyller regissør Hans Petter Moland for filmen, og er personlig ikke overrasket over at filmen har flest nominasjoner.

– Han er en klippe i norsk film, sier Santelmann om Moland.

Utdelingen har tidligere blitt sendt på TV 2, men i fjor ble det klart at kanalen ikke ville inngå en ny avtale med Amandakomiteen. Da gikk utdelingen en uviss TV-fremtid i møte. Det er VG som sender årets prisutdeling på VG+.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober