Hopp til innhold

Philip Seymour Hoffman er død

Den anerkjente skuespilleren Philip Seymour Hoffman er funnet død i leiligheten sin i New York, melder The Wall Street Journal.

Philip Seymour Hoffman

Søndag ettermiddag ble Oscar-vinner Philip Seymour Hoffman funnet død.

Foto: Jordan Strauss / Ap

Søndag ettermiddag ble Oscar-vinner Philip Seymour Hoffman funnet død, i sin leilighet i West Village-nabolaget i New York City. Han ble 46 år gammel.

En manusforfatter skal ha funnet skuespilleren på badet, og ringt etter en ambulanse. Men livet til den populære skuespilleren lot seg ikke redde.

«Vi er knust av sorg over tapet av vår elskede Phil, og setter pris på støtten vi har fått fra alle. Dette er et tragisk og plutselig tap og vi ber om at dere respekterer vårt privatliv under sorgen. Vennligst hold Phil i deres tanker og bønn,» skriver familien i en pressemelding kort tid etter dødsfallet.

Fansen sørger over tapet av Philip Seymour Hoffman

Fansen sørger over tapet av Philip Seymour Hoffman

Foto: JOSHUA LOTT / Reuters

Hoffman etterlater seg kjæresten Mimmi O'Donnell og deres tre barn.

Skuespilleren var midt i innspillingen av den siste Hunger Games-filmen, hvor han har en sentral rolle som Plutarch Heavensbee. Filmen skal etter planen ha premiere i 2015.

Mistenker heroinoverdose

Ifølge anonyme politikilder skal skuespilleren ha dødd av en overdose, melder CNN. Etterforskere og kriminalteknikere er på stedet for å undersøke hva som ligger bak dødsfallet, skriver The Wall Street Journal.

Hoffmann hadde lenge holdt seg unna narkotika, men begynte å misbruke flere ulike narkotiske stoffer i 2012.

I et intervju med nettstedet TMZ i fjor, fortalte han at misbruket startet med reseptbelagte medikamenter og eskalerte til heroinmisbruk. Våren 2013 la han seg selv inn på en avrusningsklinlikk, men sjekket ut etter ti dager.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Philip Seymour Hoffman og kjæresten Mimi O'Donnell

Philip Seymour Hoffman og kjæresten Mimi O'Donnell på premieren av Ides of march i 2011.

Foto: Evan Agostini / Ap

– Ufattelig trist

Vegard Larsen

– Vi har mistet en stor kunstner, sier Vegard Larsen.

Foto: Pål Gustav Widerberg

Programleder i NRKs Filmbonanza Vegard Larsen traff Philip Seymour Hoffman for bare to uker siden på den store Sundance-festivalen i Park City. Da var han smilende og i godt humør, noe som gjør kveldens nyhet så mye mer uforståelig.

– Dette er ufattelig trist for hans kone og barn, men her i Norge har vi først og fremst mistet en stor kunstner, sier Larsen til NRK.no i kveld.

Larsen oppdaget Seymour Hoffman første gang i filmen «Hapiness» fra 1998, men understreker at alt han gjorde var genialt.

– Han var en av de aller største skuespillerene gjennom tidene og dette er et stort tap for hele filmverdenen og alle som elsker film, sier Larsen.

– Han var alltid god uansett hvilke rolle han spilte og han hadde den evnen at han alltid hevet de filmene han spilte i, selv om det bare var en liten rolle. Slik som for eksempel den andre Hunger Games filmen.

– De var i gang med filmingen av nummer tre akkurat nå. Hvordan vil dette påvirke filmen?

– Det er klart dette kommer til påvirke filmen. De har nettopp mistet en viktig karakter, og de må tenke nytt. Enten må han erstattes, eller så må manus skrives om, sier Larsen.

Anerkjent karakterskuespiller

Philip Seymour Hoffman debuterte i 1991, og har siden vært en svært allsidig karakterskuespiller i amerikansk film.

Hoffman gjorde seg først bemerket med biroller i Nobody's Fool (Ingen er fullkommen, 1994) og Twister (1996), mens karrieren skjøt fart med rollene i The Big Lebowski (Den store Lebowski, 1998) og Magnolia (1999).

Hoffman har vunnet en rekke priser for sine skuespillerprestasjoner, inkludert Oscar for sin rolletolkning av den eksentriske forfatteren Truman Capote i "Capote" (2006).

Han ble også Oscar-nominert for birollene i "Charlie Wilson's War" (2007), "Doubt" (2008) og "The Master" (2012).

Philip Seymour Hoffman er død

Politiet holder vakt utenfor blokka i West Village hvor skuespiller Philip Seymour Hoffman ble funnet død.

Foto: John Minchillo / Ap

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.