Hopp til innhold

Norsk Spiritualist Forening klager på «Folkeopplysningen»

Foreningen for healere og medier i Norge mener «Folkeopplysningen» lurte deltaker i tv-programmet.

Fysiker Andreas Wahl er programleder i "Folkeopplysningen"

Fysiker Andreas Wahl er programleder i «Folkeopplysningen».

Norsk Spiritualist Forening klager NRK-programmet «Folkeopplysningen» inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). De mener programserien hetser alternativbransjen ved å kalle den useriøs og at serien skjærer alle over en kam.

I sin klage til PFU skriver leder for Norsk Spiritualist Forening, André Kirsebom, at NRKs største overtramp er programtittelen «Folkeopplysningen», fordi publikum med den får inntrykk av at serien er en opplysningsserie.

Kirsebom mener programserien heller burde gått under kategorien satire.

«Slik det fremstår er det [programmet, journ, anm.] helt klart negativt til den alternative bransjen. NRK har brukt virkemidler som klipping, ensidige utsagn, falske tester og sterk vinkling i redigeringen av programmet. Verken deltakerne eller bransjen har mulighet med å komme med sine beviser. Det er kun programleder Andreas Wahl og hans utvalgte skeptikere som får kommet med sine synspunkter», skriver Kirsebom i klagen.

– Lurt av NRK

Videre hevder Kirsebom at et av foreningens medlemmer ble lurt under opptak til en av sendingene.

«Et av våre medlem ble direkte lurt av NRK. Både i forhold til det de hadde lovet, samt at de hadde satt frem en vase som en test. Det ble fremstilt som om den hadde noe med huset å gjøre, noe den ikke hadde. Hun sa at den kom fra Afrika. Andreas Wahl sa at den var kjøpt sist uke for en rimelig penge, som godt kan stemme. Hvor den var laget kom ikke frem i programmet. Det kan godt hende at den var produsert i Afrika», heter det i klagen.

Les hele klagen til Norsk Spiritualist Forening her

Eksternsjef i NRK, Unni Ødegård vil ikke kommentere klagen før hun får en offisiell henvendelse fra Pressens Faglige Utvalg.

– Vi har fått med oss at Norsk Spiritualist Forening har sendt inn en klage til PFU, men har ikke mottatt noe fra PFU ennå, sier hun til NRK.no.

– Vi tar selvfølgelig dette på alvor, slik vi gjør med alle PFU-klager.

Ødegård vil likevel ikke si noe mer på det nåværende tidspunkt.

– Vi avventer å kommentere dette ytterligere til vi hører fra PFU og får satt oss inn i klagen.

Folkeopplysningen vises på NRK1, mandager klokken 21.30.

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)