Hopp til innhold

Norsk Spiritualist Forening klager på «Folkeopplysningen»

Foreningen for healere og medier i Norge mener «Folkeopplysningen» lurte deltaker i tv-programmet.

Fysiker Andreas Wahl er programleder i "Folkeopplysningen"

Fysiker Andreas Wahl er programleder i «Folkeopplysningen».

Norsk Spiritualist Forening klager NRK-programmet «Folkeopplysningen» inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). De mener programserien hetser alternativbransjen ved å kalle den useriøs og at serien skjærer alle over en kam.

I sin klage til PFU skriver leder for Norsk Spiritualist Forening, André Kirsebom, at NRKs største overtramp er programtittelen «Folkeopplysningen», fordi publikum med den får inntrykk av at serien er en opplysningsserie.

Kirsebom mener programserien heller burde gått under kategorien satire.

«Slik det fremstår er det [programmet, journ, anm.] helt klart negativt til den alternative bransjen. NRK har brukt virkemidler som klipping, ensidige utsagn, falske tester og sterk vinkling i redigeringen av programmet. Verken deltakerne eller bransjen har mulighet med å komme med sine beviser. Det er kun programleder Andreas Wahl og hans utvalgte skeptikere som får kommet med sine synspunkter», skriver Kirsebom i klagen.

– Lurt av NRK

Videre hevder Kirsebom at et av foreningens medlemmer ble lurt under opptak til en av sendingene.

«Et av våre medlem ble direkte lurt av NRK. Både i forhold til det de hadde lovet, samt at de hadde satt frem en vase som en test. Det ble fremstilt som om den hadde noe med huset å gjøre, noe den ikke hadde. Hun sa at den kom fra Afrika. Andreas Wahl sa at den var kjøpt sist uke for en rimelig penge, som godt kan stemme. Hvor den var laget kom ikke frem i programmet. Det kan godt hende at den var produsert i Afrika», heter det i klagen.

Les hele klagen til Norsk Spiritualist Forening her

Eksternsjef i NRK, Unni Ødegård vil ikke kommentere klagen før hun får en offisiell henvendelse fra Pressens Faglige Utvalg.

– Vi har fått med oss at Norsk Spiritualist Forening har sendt inn en klage til PFU, men har ikke mottatt noe fra PFU ennå, sier hun til NRK.no.

– Vi tar selvfølgelig dette på alvor, slik vi gjør med alle PFU-klager.

Ødegård vil likevel ikke si noe mer på det nåværende tidspunkt.

– Vi avventer å kommentere dette ytterligere til vi hører fra PFU og får satt oss inn i klagen.

Folkeopplysningen vises på NRK1, mandager klokken 21.30.

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)