Norsk Spiritualist Forening klager på «Folkeopplysningen»

Foreningen for healere og medier i Norge mener «Folkeopplysningen» lurte deltaker i tv-programmet.

Fysiker Andreas Wahl er programleder i "Folkeopplysningen"

Fysiker Andreas Wahl er programleder i «Folkeopplysningen».

Norsk Spiritualist Forening klager NRK-programmet «Folkeopplysningen» inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). De mener programserien hetser alternativbransjen ved å kalle den useriøs og at serien skjærer alle over en kam.

I sin klage til PFU skriver leder for Norsk Spiritualist Forening, André Kirsebom, at NRKs største overtramp er programtittelen «Folkeopplysningen», fordi publikum med den får inntrykk av at serien er en opplysningsserie.

Kirsebom mener programserien heller burde gått under kategorien satire.

«Slik det fremstår er det [programmet, journ, anm.] helt klart negativt til den alternative bransjen. NRK har brukt virkemidler som klipping, ensidige utsagn, falske tester og sterk vinkling i redigeringen av programmet. Verken deltakerne eller bransjen har mulighet med å komme med sine beviser. Det er kun programleder Andreas Wahl og hans utvalgte skeptikere som får kommet med sine synspunkter», skriver Kirsebom i klagen.

– Lurt av NRK

Videre hevder Kirsebom at et av foreningens medlemmer ble lurt under opptak til en av sendingene.

«Et av våre medlem ble direkte lurt av NRK. Både i forhold til det de hadde lovet, samt at de hadde satt frem en vase som en test. Det ble fremstilt som om den hadde noe med huset å gjøre, noe den ikke hadde. Hun sa at den kom fra Afrika. Andreas Wahl sa at den var kjøpt sist uke for en rimelig penge, som godt kan stemme. Hvor den var laget kom ikke frem i programmet. Det kan godt hende at den var produsert i Afrika», heter det i klagen.

Les hele klagen til Norsk Spiritualist Forening her

Eksternsjef i NRK, Unni Ødegård vil ikke kommentere klagen før hun får en offisiell henvendelse fra Pressens Faglige Utvalg.

– Vi har fått med oss at Norsk Spiritualist Forening har sendt inn en klage til PFU, men har ikke mottatt noe fra PFU ennå, sier hun til NRK.no.

– Vi tar selvfølgelig dette på alvor, slik vi gjør med alle PFU-klager.

Ødegård vil likevel ikke si noe mer på det nåværende tidspunkt.

– Vi avventer å kommentere dette ytterligere til vi hører fra PFU og får satt oss inn i klagen.

Folkeopplysningen vises på NRK1, mandager klokken 21.30.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.