Petterson, Per

Per Petterson er født i 1952 i Oslo. Han har skrevet romaner og noveller, og ble i 1997 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen "Til Sibir". Hans store gjennombrudd kom med romanen "Ut og stjæle hester" (2003).  Han er oversatt til mange språk.

Forfatteren Per Petterson. Foto: Berit Roald/ Scanpix
Foto: Roald Berit / SCANPIX

Bibliografi

1987 Aske i munnen, sand i skoa (noveller)

1989 Ekkoland (roman)

1992 Det er greit for meg (roman)

1996 Til Sibir (roman)

2000 I kjølvannet (roman)

2003 Ut å stjæle hester (roman)

2004 Månen over Porten

Priser

1992 Språklig samlingslitteraturpris

1997 Nominert til Nordisk Råds litteraturpris

2000 Brageprisen (for romanen "I kjølvannet")

2003 Nominasjon til Brageprisen

2003 Bokhandlerprisen (for "Ut og stjæle hester")

2003 Kritikerprisen (for "Ut og stjæle hester")

2006 Independent Foreign Fiction Prize (for "Ut og stjæle hester" ("Out stealing horses"))

2006 Le Prix Littéraire Européen Madeleine Zepter (for "Ut og stjæle hester" ("Pas facile de voler des chevaux"))

2006 Le Prix Mille Pages (for "Ut og stjæle hester" ("Pas facile de voler des chevaux"))

2007 International IMPAC Dublin Literary Award (for "Ut og stjæle hester" ("Out stealing horses"))

Kulturstrøm

  • Britney Spears: – Jeg var flau

    I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

    –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

    Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

  • Skuespiller Med Reventberg er død

    Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

  • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

    Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

    – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

    Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix