Internasjonale stjerner klare for den norske fjellheimen

Til uken starter innspillingen av Petter Næss' nye prosjekt; antikrigsfilmen «Comrade». «Harry Potter»-stjernen Rupert Grint gleder seg til å vise fram en ny side av seg selv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

27. april 1940: Tyske Horst Schopis og flere medsoldater blir skutt ned av et britisk fly ved Grotli i Oppland.

Britene får selv motortrøbbel og må nødlande, og søker ly i en liten fangsthytte. Noen timer senere banker tre tyske soldater på døra til den samme hytta.

I stedet for å ta livet av hverandre, blir detr starten på et livslangt vennskap.

– Vi tok hverandre i hendene, og delte på det lille vi hadde av havregrøt. Jeg ville ikke inn i krigen, men gjorde det av ren plikt, forteller 99 år gamle Horst Schopis til NRK.no.

Horst

Som den eneste gjenlevende sitter 99 år gamle Horst Schopis med nøkkelen til historien.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Internasjonale stjerner

I neste uke starter filmatiseringen av Schopis' opplevelser i de to dagene han var sammen med «fienden» på den lille fangshytta.

Resultatet skal bli antikrigsfilmen «Comrade», som får premiere til neste år.

«Elling»-regissør Petter Næss har fått med seg stjerner som Rupert Grint fra «Harry Potter», Florian Lukas fra blant andre «Good Bye Lenin», og vår egen Stig Henrik Hoff fra filmer som «Hawaii, Oslo» og «Brent av frost».

For 22 år gamle Rupert Grint kan dette bli hans store gjennombrudd som «voksen» skuespiller.

Men forberedelsene har ikke vært de helt store så langt.

– Jeg har pakket det jeg har av varme klær, og satser på at det skal gå bra. Jeg har ikke vært i Skandinavia, engang, og har for eksempel aldri stått på ski. Vi får se hva som skjer, jeg gleder meg uansett, sier en smilende Grint til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rupert Grint

22 år gamle Rupert Grint har en av hovedrollene i Petter Næss' nye film.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Han brukte ikke lang betenkningstid på å takke ja til rollen.

– Jeg elsker manuset. Dessuten skal det bli fint å vise en ny side av meg selv, forteller 22-åringen.

Glad for å slippe nazist-rollen

Tyske Florian Lukas skal spille Horst Schopis. Han er mest av alt veldig glad for endelig å bli tilbudt en rolle som ikke handler om nazisme.

– Hvis jeg får tilbud om filmer som skal omhandle 2. verdenskrig, blir det automatisk til at jeg skal spille nazist. Jeg er veldig lei av det. Denne filmen viser det menneskelige ved krigen, og at fiendene faktisk ble venner. Jeg syns det er en rørende historie, sier Lukas.

36-åringen har fått god hjelp fra Schopis til å forme rollefiguren.

– Horst er en stor inspirasjon for meg. Tenk at han er 99 år gammel, så sprek, og i tillegg har en iPhone! Jeg kommer ikke til å klare å være Horst, men jeg har lest bøkene hans og sett flere filmer, og skal absolutt gjøre så godt jeg kan.

Comrade

Florian Lukas skal spille den unge Horst Schopis.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

«Hoffern» som tysk soldat

Mens Kim Haugen, Sondre Krogtoft Larsen og Morten Faldaas spiller de norske soldatene som etter hvert kommer til, skal Stig Henrik Hoff tre inn i rollen som Horst Schopis' tyske kollega, Karl-Heinz Strunk.

– Jeg ville ha med en norsk skuespiller. Samtidig har jeg beundret Stig Henrik Hoff i mange år, men ikke fått muligheten til å jobbe sammen med ham, forteller Næss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Comrade

Florian Lukas og Stig Henrik Hoff er tyske soldater som havner på en hytte i den norske fjellheimen - og som aller helst bare vil hjem.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Og nå er «Hoffern» i gang med tyskopplæring.

– Jeg vil jo snakke så bra tysk som mulig, og jeg tror det skal gå bra. Jeg har også spilt inn en italiensk film, og da kom kinopublikummet bort og snakket italiensk med meg etterpå. De trodde jeg kunne det - men det var bare på film, sier skuespilleren og ler.

Ville bare hjem

I motsetning til «Max Manus» er det ingen norske helter i «Comrade».

99 år gamle Horst Schopis vil ikke bruke ordet om seg selv, selv om regissøren mer enn antyder at han er en helt.

– Jeg ville bare trygt hjem til Tyskland. Jeg gikk fra å være en flink offiser til å bli sett på som kriminell – fordi jeg hadde mislykkes i jobben min. Det er også veldig viktig for meg å si at vi aldri var fiender. Vi delte bare samme sjebne, forklarer Schopis.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix