Petter Dass i Sandnessjøen

I år er det 300 år siden Petter Dass døde. Marta Norheim inviterer til fest- og debattkveld med dikterpresten i fokus når NRK Kulturcruise besøker Sandnessjøen.

Se Petter Dass- showet fra Sandnessjøen her

Petter Dass

 

Marta Norheim

Marta Norheim skal lede kvelden om Petter Dass ombord på Trollfjord

Foto: NRK

Tirsdag 13. november ankrer NRK Kulturcruise opp i Sandnessjøen. Her har arkitektkontoret Snøhetta tegnet et nytt Petter Dass-senter på Alstadhaug, og senteret har storstilt åpning i august nå i markeringsåret.

Kulturcruisets passasjerer får mulighet til å besøke senteret der Dass ligger gravlagt tirsdag formiddag.

Reidar Sørensen og Ola Bremnes

Tirsdag kveld får passasjerer og andre interesserte mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med Petter Dass, diktningen og musikken hans ombord på Trollfjord.

- Diskusjonen om kven han var, går heftig: Var han ein folkekjær bestefar som sette ord på fiskarbondens liv og strev, eller var han ein arrogant ortodoks embetsmann som såg ned på "den skitne almuen"?

Reidar Sørensen

Skuespiller Reidar Sørensen skal lese tekster av Petter Dass

Foto: Nordland Teater

- Vi skal prøve å kome nærmare eit svar på korleis vi skal forstå presten og forfattaren Petter Dass. Men uansett kven han var, så skreiv han dikt og salmar som framleis lever, og vi får høyre Dass i ord og tonar, sier hun.

Også en sangkvartett har meldt sin ankomst, og Marta Norheim lover gjester med god kjennskap til Dass og arbeidet hans.

Her kommer du til nettsiden for det nye Petter Dass-Museet på Alstadhaug:

Petter Dass-Museum Alstadhaug

I programmet Visebølgen i NRK P2 14. september ser programleder Eivind Bøksle nærmere på dikterprestens store og frodige sang- og viseproduksjon. Bøksle har invitert maleren og kulturarbeideren Karl Erik Harr, og vi hører Birgitte Grimstad, Erik Bye og Ola Bremnes tolke Petter Dass musikalsk. Her kan du høre programmet: 

Petter Dass i Visebølgen

 

Kulturstrøm

  • Skuespilleren Ned Beatty er død

    Den amerikanske skuespilleren Ned Beatty, som har vært nominert til Oscar og Golden Globe, er død. Beatty var kjent som en karakterskuespiller, og har medvirket i over 150 filmer og TV-serier. Han døde i Los Angeles søndag av naturlige årsaker, 83 år gammel

  • Pulitzerpris for Floyd-video

    17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

    Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

    Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.