Hopp til innhold

Petter Dass i Sandnessjøen

I år er det 300 år siden Petter Dass døde. Marta Norheim inviterer til fest- og debattkveld med dikterpresten i fokus når NRK Kulturcruise besøker Sandnessjøen.

Se Petter Dass- showet fra Sandnessjøen her

Petter Dass

 

Marta Norheim

Marta Norheim skal lede kvelden om Petter Dass ombord på Trollfjord

Foto: NRK

Tirsdag 13. november ankrer NRK Kulturcruise opp i Sandnessjøen. Her har arkitektkontoret Snøhetta tegnet et nytt Petter Dass-senter på Alstadhaug, og senteret har storstilt åpning i august nå i markeringsåret.

Kulturcruisets passasjerer får mulighet til å besøke senteret der Dass ligger gravlagt tirsdag formiddag.

Reidar Sørensen og Ola Bremnes

Tirsdag kveld får passasjerer og andre interesserte mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med Petter Dass, diktningen og musikken hans ombord på Trollfjord.

- Diskusjonen om kven han var, går heftig: Var han ein folkekjær bestefar som sette ord på fiskarbondens liv og strev, eller var han ein arrogant ortodoks embetsmann som såg ned på "den skitne almuen"?

Reidar Sørensen

Skuespiller Reidar Sørensen skal lese tekster av Petter Dass

Foto: Nordland Teater

- Vi skal prøve å kome nærmare eit svar på korleis vi skal forstå presten og forfattaren Petter Dass. Men uansett kven han var, så skreiv han dikt og salmar som framleis lever, og vi får høyre Dass i ord og tonar, sier hun.

Også en sangkvartett har meldt sin ankomst, og Marta Norheim lover gjester med god kjennskap til Dass og arbeidet hans.

Her kommer du til nettsiden for det nye Petter Dass-Museet på Alstadhaug:

Petter Dass-Museum Alstadhaug

I programmet Visebølgen i NRK P2 14. september ser programleder Eivind Bøksle nærmere på dikterprestens store og frodige sang- og viseproduksjon. Bøksle har invitert maleren og kulturarbeideren Karl Erik Harr, og vi hører Birgitte Grimstad, Erik Bye og Ola Bremnes tolke Petter Dass musikalsk. Her kan du høre programmet: 

Petter Dass i Visebølgen

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.