Takket nei til rolle som James Bond-skurk

Den svenske skuespilleren Peter Stormare er kjent for sine mange skurkeroller. I kveldens Skavlan rangerer han seg selv og filmskurkene Christopher Walken, John Malkovich og Willem Dafoe i «skurketoppen».

Peter Stormare viser hvem han vil ha på skurketoppen.

Peter Stormare er gjest hos Skavlan i kveld. Her er han i ferd med å flytte seg selv oppover på skurketoppen.

Peter Stormare har spilt en rekke skurkeroller tidligere, og hos Skavlan i kveld forteller han at han en gang takket nei til en skurkerolle i en Bond-film.

– Dels liker jeg ikke flotte biler og klokker. Jeg har heller aldri helt forstått hva som er så bra med filmene. Han gjør seg til en Bond-skurk i stemmen og sier:

– Yes, Mr. Bond. I'm gonna kill you. Alle vet at han aldri kommer til å dø likevel. Elendig konsept, sier Peter Stormare til Skavlan.

Peter Stormare sa nei til James Bond

Skuespilleren Stormare startet ved Kungliga Dramatiska Teatern i Sverige.

– Jeg har aldri angret på at jeg takket nei. Jeg hadde vel et annet og bedre tilbud den gang, sier svensken i intervjuet.

Sjefskurker

Svensken har blant annet spilt hardkokt mafiaboss både i filmen «Rage» og i TV-serien «Prison Break». Skurkerollen i filmen «Fargo» var en av de aller første filmrollene og gjorde ham kjent i filmverdenen og kvalifiserer ham for en plass på skurketoppen.

SKURKETOPPEN (Rangert av Stormare)

1.plass

Christopher Walken

«A View to a Kill», «The Deer Hunter» og «Pulp Fiction»

2.plass

Peter Stormare

«Rage», «Prison Break» og «Fargo»

3.plass

John Malkovich

«In the Line of Fire», «Con Air» og «Rounders»

4.plass

Willem Dafoe

«Spider-Man», «Platoon», og «The Last Temptation of Christ»

Stormare rangerer seg selv på en god andreplass, etterfulgt av en tredjeplass til den amerikanske skuespilleren John Malkovich.

Amerikaneren er kjent fra sine skurkeroller i filmene «In the Line of Fire» der han spilte en gal presidentmorder mot blant andre Clint Eastwood, «Con Air» der han spilte massemorder og i «Rounders» der han spilte en ond russisk mafiaboss.

Eneren blant skurkene mener Stormare er Christopher Walken. Han er mest kjent for å spille slemme personer eller psykisk skadde figurer på film.

Det er nok å nevne rollen Walken har i James Bond-filmen «A View to a Kill» fra 1985. Der spiller han hovedskurken Max Zorin.

Peter Stormare ranker skurker i Hollywood

Stormare røper hos Skavlan i kveld at han har takket nei til en rolle i en James Bond-film. Han liker ikke konseptet, sier han.

Spilte djevelen

Peter Stormare het opprinnelig Peter Storm og vokste opp i Sverige. Han startet sin skuespillerkarriere ved Kungliga Dramatiska Teatern, der han var i elleve år.

I 1990 ble han assosiert kunstnerisk leder ved Tokyo Globe Theatre og regisserte produksjoner av mange Shakespeare-stykker, inkludert «Hamlet».

I 1993 flyttet han til New York, og arbeidet med TV-serier og TV-filmer til han fikk en sentral rolle i Coen-brødrenes "Fargo" i 1996. Brødrene var så fornøyde med Stormares arbeid at han også fikk skurkerolle i kultfilmen «The Big Lebowski» i 1998.

Han har spilt i mange forskjellige filmer etter hvert, men skurkerollene har han dyrket i mange år. Han har også spilt djevelen i filmen «Constantine» i 2005. Rollen tar ham til en vandring mellom himmel og helvete.

Kulturstrøm

  • Satte publikumsrekord

    Krimfestivalen satte publikumsrekord i år med over 12 000 besøkende skriver Cappelen Damm i en pressemelding. Festivalen er i sitt åttende år og hadde besøk av 66 forfattere fordelt på 50 arrangementer. I år ønsket festivalen å sette fokus på nordisk krim, som har gjort det spesielt bra de siste årene.

  • Ble tildelt ytringsfrihetspris

    Sumaya Jirde Ali ble på søndag tildelt Forfatterforeningens ytringsfrihetspris melder blant annet Adresseavisen. Somaliskfødte Jirde Ali er ifølge juryen en av sin generasjons viktigste stemmer og har de siste to årene gitt ut to skjønnlitterære bøker i tillegg til å være spaltist i Klassekampen og Morgenbladet.

    Sumaya Jirde Ali
    Foto: Ole Dalen / NRK