Hopp til innhold

Peter Jackson slås til ridder

Ringenes herre-regissøren er New Zealands første ridder på 10 år.

Peter Jackson
Foto: Joel Ryan / Scanpix/AP

Peter Jackson begynte sin karriere med blodige splatterfilmer, men er kanskje mest kjent for å ha regissert de tre filmene basert på J.R.R. Tolkiens bøker om Ringenes herre.

– Bedre enn Oscar

Filmene ble belønnet med totalt 17 Oscar-statuetter, blant annet for beste regi. Jackson skriver i en pressemelding at ridder-tittelen er «bedre enn Oscar», melder BBC .

– Det er med dyp takknemlighet og stolthet jeg aksepterer denne æren fra mitt hjemland, sier Jackson.

Jackson holder for tiden på med planleggingen av filmatiseringen av Tolkiens fortellinger om «Hobbiten» sammen med den mexikanske regissøren Guillermo del Toro.

Avskaffet adlingen, selv adlet

Den britiske adlingen på New Zealand ble avskaffet av tidligere statsminister Helen Clark i 2000. Ironisk nok blir også hun æret i år.

Clark er tildelt medlemskap i «The Order of New Zealand», den mest høytragende tittelen i landet som kun innehas av 20 mennesker til en hver tid.

Clark leder nå FNs utviklingsprogram og sier hun føler seg priviligert over å bli æret.

Star Trek-ridder

Patrick Stewart
Foto: Peter Kramer / Scanpix/AP

I England holdes tradisjonen med å adle fremadstående borgere i hevd.

På listen over dem som slås på skuldrene med sverd i år finner vi, foruten Formel 1-føreren Jenson Button og Status Quo, også skuespilleren Patrick Stewart.

Stewart er mest kjent for rollen som kaptein Jean-Luc Picard i tv-serien «Star Trek: The next generation». Han medvirker også i X-men-filmene i rollen som professor Charles Xavier.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP