Per Petterson

Fredag formiddag ble Per Petterson tildelt Nordisk Råds litteraturpris for 2009 for romanen Jeg forbanner tidens elv. Feiringen starter i Grosvold.

Per Petterson
Foto: Finn Ståle Felberg

Etter at kunngjøringen fra København kom, kastet forfatteren seg i bilen for å reise fra boligen på Høland i Akershus og inn til forlaget Oktober i Oslo sentrum. - Jeg er litt oppskjørtet. Jeg fikk beskjed litt sent for de ringte først feil nummer, ikke til en annen forfatter da, fortalte en opprømt Per Petterson til NTB. Den ellers mediesky forfatteren starter feiringen hos Anne Grosvold.

Uenige perlevenner

Søstrene Nina og Siv Jensen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Søstrene Nina (32) og Siv Jensen (39) styrer unna de store miljødiskusjonene når de møtes. Nina jobber som leder for naturvernseksjonen i WWF og står på barrikadene i miljøsaken. – Vi er uenige om det meste når det gjelder miljøpolitikk, avslører Nina. – Men vi er meget gode til å skille rollene, understreker Siv. Jensen-søstrene vokste opp midt i Majorstuekrysset i Oslo og tilbringer fortsatt mye av fritiden sammen blant annet i bokseringen.

Greed is good?

Flere har uttalt at grådighet har mye av skylda for finanskrisen. Den rød-grønne regjeringen snakker om å opprette en grådighetskommisjon. Men er grådighet bare en dårlig ting? Er det et menneskelig instinkt? Milliardær og investor Jens Ulltveit-Moe har kjent på grådigheten. Det har også forfatter Tom Kristensen, som har skrevet flere bøker der grådighet er tema.

Mamma Mia og påskenøtter

Ingrid Bjørnov
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Mamma Mia-feberen vil ingen ende ta. Ingrid Bjørnov har fått mye ros for å ha oversatt ABBAs tekster til norsk, noe som ikke har vært helt ukomplisert. Og så har hun hjulpet Roald Øyen med å lage årets påskenøtter, noe vi skal få en ørliten forsmak på i kveld.

Kreativ av utedo

Hytte i Drammensmarka
Foto: Ingvild Sættem Beltesbrekke / NRK

Nordmenn er verdens ivrigste hyttefolk. Vi elsker det enkle livet i naturen, men begrepet ”enkelt” har endret innhold mener hytteforsker Finn Arne Jørgensen. - Da mødrene begynte å jobbe ble kjøkkenet på hytta større og vi fikk bedre utedo, forteller historikeren som har studert utviklingen av norske hytter gjennom historien. –Angsten for utedo og kald hytte har gitt oss et hav av ny teknologi som frysedo, forbrenningsdo, solcellepanel og sms-styrt hyttevarme.

Noora Noor

Noora Noor
Foto: Dang Trinh / NRK

Albumet Soul Deep har mottatt strålende kritikker. I kveld spiller hun Funky Way hos Anne Grosvold.

Kulturstrøm