NRK Meny
Normal

Trikser med filmlyden

Når du ser en film, er nesten all lyden du hører laget i et studio, og filmskaperne har mange spesialtriks.

Per Olav lager lyden av dørbanking
Foto: NRK

På film blir oppskåret papp til lyden av en ekkel parykk, og noen greiner på et golv blir lyden av en engel som går i skogen. Det forklarte Hugo Ekornes fra Norsk Filmstudio Per Olav da han besøkte innspillingen av filmen "I et speil i en gåte".

 

Lagde lyder

Den er basert på Jostein Gaarders roman om en kreftsyk jente som får besøk av en engel. Mer om filmen "I et speil i en gåte"

Per Olav fikk også hjelpe til da han var innom studioet. Han fikk lov å lage lyden av dørbanking, sengeknirking, og lyden av pusten til jenta som er hovedperson i filmen.

Den ferdige filmen kommer på kino først til høsten, men her kan du se scenen som Per Olav lagde lyd til.

SE: Klipp fra filmen "I et speil i en gåte"

 

Stemmer fra studio

Når et filmteam er ute på film opptak, ønsker de faktisk bare å ta opp stemmene til skuespillerne. Alle de andre lydene som er med i filmen er gjerne laget i etterkant. Og da bruker filmmakerne alt fra knirkemaskiner til vanlig papp. Årsaken til det, er at lydene i filmen skal passe til stemningen de vil lage. For når en lager lydene i studio slipper en alt bråket som ofte er i bakgrunnen på et filmsett.

Men noen ganger blir faktisk også stemmelyden som er tatt opp ute på opptak for dårlig. Kanskje er den utydelig eller for lav og da må filmteamet bruke noen av spesialtriksene sine.

SE: Slik kan en jukse med stemmene på film

 

SE OGSÅ: Triks for å gråte på opptak  

SE OGSÅ: Per Olav prøver seg som stuntmann

Per Olav lager lyden av en parykk

Oppstrimlet papp blir til lyden av en litt rar og ekkel parykk.

Foto: NRK

 

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix