Per Boye Hansen: – Kulturministeren forstår ikke kunstkritikk

Avtroppende operasjef Per Boye Hansen sier at kulturminister Linda Hofstad Helleland ikke forstår kunstkritikk. Hun høster storm etter at hun la seg ut med spel-kritiker.

Pilegrimsferd fra Oslo til Trondheim

FÅR KRITIKK: Etter å ha tatt til orde i Spel-debatten, får nå kulturministeren kritikk av sentrale personer i norsk kulturliv.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne uken har kvaliteten på norske spel skapt debatt i Kultur-Norge. Teaterviter og teaterkritiker ved Universitetet i Oslo, Julie Rongved Amundsen, mener spel er dårlig teater.

– Spelene er konservative og har en gammeldags spillestil, sier hun.

Amundsen har fått støtte fra anmelder i Sunnmørsposten, Anette Sivertstøl.

– Det er jo profesjonelle aktører med i spela, så jeg ble overrasket over at det var så lavt nivå egentlig, sier Sivertstøl.

stikle

SPEL: I Norge kan publikum hver sommer velge mellom rundt 100 spel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forsvarer spel

En som derimot ikke støtter denne kritikken, er kulturminister Linda Hofstad Helleland. Hun mener at ingen skal få definere hva som er god og dårlig kultursmak.

– Det er publikum som definerer hva som er best for dem. Det er ikke alle som foretrekker Operaen eller Nationaltheatret. De vil heller reise på spel i Sommer-Norge, sier Helleland.

Jeg hadde virkelig håpet at den tiden skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur."

kulturminister Linda Hofstad Helleland

– Oppsiktsvekkende dumt

Kulturministerens utspill ble lagt merke til i sosiale medier. I går kveld «kokte» det på Twitter. Noen tvitret at dette var oppsiktsvekkende dumt sagt av kulturministeren, mens andre er enig med henne.

Laster Twitter-innhold

– Det er ille

Per Boye Hansen

ILLE: Per Boye Hansen mener det uttalelsene til kulturministeren er ille.

Foto: Helge Skodvin

Avtroppende operasjef, Per Boye Hansen, mener det virker som om kulturministeren forsøker å kneble kritikeren og at hun ikke forstår viktigheten av kunstkritikk.

– Jeg synes det er ille, at vår kulturminister angriper en kritiker for at hun utøver det som er hennes fag. Hun blander kortene slik jeg ser det.

Boye Hansen sier kunst er et fagfelt det er viktig å støtte opp om, og at det må stimuleres til kunstkritikk.

– Kulturministeren gjør akkurat det motsatte og forsøker å «kneble» hennes uttalelser. Det er ille av en kulturminister, sier Boye Hansen.

– Uten rot i virkeligheten

I en mail til NRK sier kulturministeren at poenget ikke er om kritikeren har rett til å vurdere kvaliteten på spel, men at hun vurderer det ut fra de tradisjonelle teatrenes kvalitetskriterier.

Da har hun misforstått sjangeren, fastslår Helleland.

– Det vi har reagert på, er at en kritiker mener det er produktivt å gå ut og kritisere så sterkt en kulturaktivitet som engasjerer så mange, uten å se hva spel bidrar med til interesse for og rekruttering til teater.

stikle2

STIKLESTAD: Spelet om heilag Olav på Stiklestad. Paul Ottar Haga spiller Olav den hellige.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Helleland sier spelene er et kjempeviktig kulturelt uttrykk i Norge.

– Da synes ikke vi det er riktig at man skal gå ut og nærmest slå fast at veldig mange spel har lav kvalitet, men tvert imot at vi burde glede oss over at så mange får både delta i og se spel over hele landet.

At hun knebler kritikerens uttalelser sier kulturministeren ikke har rot i virkeligheten.

– Det må være mulig å uttrykke uenighet også med en kunstkritiker uten at man skal behøve å bli beskyldt for å ville "kneble" noen.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters
 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP