Per Boye Hansen: – Kulturministeren forstår ikke kunstkritikk

Avtroppende operasjef Per Boye Hansen sier at kulturminister Linda Hofstad Helleland ikke forstår kunstkritikk. Hun høster storm etter at hun la seg ut med spel-kritiker.

Pilegrimsferd fra Oslo til Trondheim

FÅR KRITIKK: Etter å ha tatt til orde i Spel-debatten, får nå kulturministeren kritikk av sentrale personer i norsk kulturliv.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne uken har kvaliteten på norske spel skapt debatt i Kultur-Norge. Teaterviter og teaterkritiker ved Universitetet i Oslo, Julie Rongved Amundsen, mener spel er dårlig teater.

– Spelene er konservative og har en gammeldags spillestil, sier hun.

Amundsen har fått støtte fra anmelder i Sunnmørsposten, Anette Sivertstøl.

– Det er jo profesjonelle aktører med i spela, så jeg ble overrasket over at det var så lavt nivå egentlig, sier Sivertstøl.

stikle

SPEL: I Norge kan publikum hver sommer velge mellom rundt 100 spel.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forsvarer spel

En som derimot ikke støtter denne kritikken, er kulturminister Linda Hofstad Helleland. Hun mener at ingen skal få definere hva som er god og dårlig kultursmak.

– Det er publikum som definerer hva som er best for dem. Det er ikke alle som foretrekker Operaen eller Nationaltheatret. De vil heller reise på spel i Sommer-Norge, sier Helleland.

Jeg hadde virkelig håpet at den tiden skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur."

kulturminister Linda Hofstad Helleland

– Oppsiktsvekkende dumt

Kulturministerens utspill ble lagt merke til i sosiale medier. I går kveld «kokte» det på Twitter. Noen tvitret at dette var oppsiktsvekkende dumt sagt av kulturministeren, mens andre er enig med henne.

Laster Twitter-innhold

– Det er ille

Per Boye Hansen

ILLE: Per Boye Hansen mener det uttalelsene til kulturministeren er ille.

Foto: Helge Skodvin

Avtroppende operasjef, Per Boye Hansen, mener det virker som om kulturministeren forsøker å kneble kritikeren og at hun ikke forstår viktigheten av kunstkritikk.

– Jeg synes det er ille, at vår kulturminister angriper en kritiker for at hun utøver det som er hennes fag. Hun blander kortene slik jeg ser det.

Boye Hansen sier kunst er et fagfelt det er viktig å støtte opp om, og at det må stimuleres til kunstkritikk.

– Kulturministeren gjør akkurat det motsatte og forsøker å «kneble» hennes uttalelser. Det er ille av en kulturminister, sier Boye Hansen.

– Uten rot i virkeligheten

I en mail til NRK sier kulturministeren at poenget ikke er om kritikeren har rett til å vurdere kvaliteten på spel, men at hun vurderer det ut fra de tradisjonelle teatrenes kvalitetskriterier.

Da har hun misforstått sjangeren, fastslår Helleland.

– Det vi har reagert på, er at en kritiker mener det er produktivt å gå ut og kritisere så sterkt en kulturaktivitet som engasjerer så mange, uten å se hva spel bidrar med til interesse for og rekruttering til teater.

stikle2

STIKLESTAD: Spelet om heilag Olav på Stiklestad. Paul Ottar Haga spiller Olav den hellige.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Helleland sier spelene er et kjempeviktig kulturelt uttrykk i Norge.

– Da synes ikke vi det er riktig at man skal gå ut og nærmest slå fast at veldig mange spel har lav kvalitet, men tvert imot at vi burde glede oss over at så mange får både delta i og se spel over hele landet.

At hun knebler kritikerens uttalelser sier kulturministeren ikke har rot i virkeligheten.

– Det må være mulig å uttrykke uenighet også med en kunstkritiker uten at man skal behøve å bli beskyldt for å ville "kneble" noen.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Cohens brev til Marianne på auksjon

  I juni skal Leonard Cohens samling av over 50 brev til sin norske muse Marianne Ihlen – inspirasjonen for «So Long Marianne» – under hammeren i New York. Auksjonshuset Christie's kaller auksjonen for «Write and Tell Me Your Heart. Leonard Cohen's Letters to Marianne». (NTB)

  Leonard Cohens brev til Marianne Ihlen
  Foto: Christie's/NTB Tema
 • Durek Verrets bok kommer på norsk

  Det har vært budrunder om «Spirit Hacking» og Cappelen Damm fikk tilslaget på de norske rettighetene. Det amerikanske forlaget som gir ut boka i oktober skriver at «han gir råd til alt fra kjendiser som Gwyneth Paltrow og Nina Dobrev til kongelige som prinsesse Marta av Norge og innovative ledere». Verrets bok har undertittelen «Shamanic Keys to Reclaim Your Personal Power, Transform Yourself, and Light Up the World». (NTB)

 • EBU har korrigert stemmetallene

  EBU har korrigert stemmetallene under Eurovision Song Contest-finalen. Det norske bidraget fra Keiino falt en plass ned til 6. plass. Dermed ble Norge slått av Sverige.