Hopp til innhold

Penelope Cruz

Hun kalles Madonna de Madrid, og er det deiligste Spania har å tilby. Under mesterregissør Pedro Almodovar har hun blitt enda mer feminin.

Penelope Cruz
Foto: Chitose Suzuki / Scanpix/AP

Penelope Cruz er mangfoldig. Hun spiller gravide nonner like glimrende som sexy alenemødre. Hun samler på hjemløse katter og hunder, elsker karaoke og har jobbet for Mor Theresa og tuberkuløse barn i Calcutta. 

Det er som jeg er født med en trang til å kommunisere følelser

Penelope Cruz

Populær spansk sang

Penelope Cruz er oppkalt etter en populær spansk sang. Hun er født utenfor Madrid og begynte å opptre allerede fra bleiestadiet. Jenta danset og mimet scener fra TV med slik bravur at mor meldte henne på ballettskolen som 5 åring.

– Det er som jeg er født med en trang til å kommunisere følelser, sier hun.

Penelope danset klassisk ballett i 10 år, fikk småroller i tv show og musikkvideoer. Den første filmsjansen kom med El Laberinto Griego og det internasjonale gjenombruddet med Pedro Almodovars ”Alt om min mor”.   

Penelope Cruz i "Å vende tilbake"
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge

Følelsesmenneske

Som pasjonert følelsesmenneske er Penelope lett påvirkelig av omgivelsene. Hun ble vegetarianer etter ”All the Pretty Horses”. Hun falt for Tom Cruise under ”Vanilla Sky” og besnæret Matthew McConaughey under samspillet i Sahara.

Penelope tror ikke særlig på ekteskapet, mer på familien og kjærligheten. Men den viktigste mannen i hennes liv er mesterregissør Pedro Almodovar.  

 

Han lar meg dyrke frem flere feminine trekk enn jeg har fått fra naturens side

Penelope Cruz

 

 

Pedro Amodovar og Penolope Cruz
Foto: Sang Tan / Scanpix/AP

 

 –For Pedro gjør jeg ALT, han er min kunsteriske mentor. Han lar meg dyrke frem flere feminine trekk enn jeg har fått fra naturens side, sier hun.

I ”Volver” utfyller hun sine feminine bakdel med en snerten protese. For noen ganger må til og med filmens kvinneligste kvinne ty til enkel mekanikk

Her kan du lese Helen De Bellis sin anmeldelse av filmen Å vende tilbake

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober